G CODE frezarka CONER

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
malarzpl
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 7
Rejestracja: 13 gru 2014, 19:50
Lokalizacja: wrocław

G CODE frezarka CONER

#1

Post napisał: malarzpl » 14 sie 2016, 20:39

Witam, mam problem z frezarka... Jakis czas temu zakupilismy frezarke 3d, glownie do styropianu. Minelo ponad rok wkoncu chcielibysmy ja uruchomic (dlugo by opowiadac dlaczego dopiero teraz). Jezeli chodzi o cnc to jestesmy troche w plecy, do tej pory pracowalismy na 2d.

Ploter jest firmy CONER, dokupilismy program rhino i nakladke madcam. Po ciezkich probach wkoncu namalowalismy "cos" przykladowo polowka kręgla, udalo sie w camie zadac wszystkie parametry frezowania, symulacja wychodzi ok, udalo sie stworzyc plik gcode.. i tu pare pytan mam.

Jakie rozszerzenie ma gcode? czy to zalezy od programu maszyny? wiem ze to plik tekstowy w zasadzie... lista rozszerzen tworzenia pliku jest dluga.

Problem mam z moim programem frezarki bo nie czyta zadnego z tych plikow, a reakcja jest wyłączenie sie programu... (nie wszystkie pliki stworzylem :) ). jest wolne dzis jutro, myslalem ze jakos sobie poradze z tym i na koncu zonk. druga sprawa ze kiepski kontakt z firma jest... juz sie drugi miesiac umawiamy na spotkanie instruktażowe odplatne i ciagle nie maja dla mnie czasu... ma ktos pomysl? czy musze ich sciagnac?



Tagi:


ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2095
Rejestracja: 07 lip 2006, 00:31
Lokalizacja: mazowieckie

#2

Post napisał: ezbig » 14 sie 2016, 22:14

malarzpl pisze:Problem mam z moim programem frezarki bo nie czyta zadnego z tych plikow, a reakcja jest wyłączenie sie programu...
Co to za program? Nie ma nazwy?

Zwykle programy w oknie wyboru pliku mają taką rozwijalną listę, za pomocą której można odfiltrować pliki według rozszerzenia. Instrukcji do programu też nie ma? Skoro nie możesz umówić się na kontakt z firmą, to może niech przez telefon powiedzą jakie pliki akceptuje ich program.


Autor tematu
malarzpl
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 7
Rejestracja: 13 gru 2014, 19:50
Lokalizacja: wrocław

#3

Post napisał: malarzpl » 14 sie 2016, 22:20

w rozwinieciu jest:
dxf ale to tylko w 2d i sprawdzalismy dziala frezuje itd.
hpgl, ale rysunek 3d laduje do programu ale nic nie pokazuje do frezowania
hpgl 2.5
i wlasnie: gcode o ktorym mowili ze to trzeba ładować. ale pisze tylko gcode a nie np .nc / .cnc itp

bede probowal dalej dzwonic do nich... ale wolne akurat jest, czasu malo jak kazdy myslalem ze to ogarne...

program nazywa sie frez :) w informacjach wszedzie logo coner i nic wiecej, pisze bo moze ktos ma podobne sprzety od nich to moze pomoze...


ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2095
Rejestracja: 07 lip 2006, 00:31
Lokalizacja: mazowieckie

#4

Post napisał: ezbig » 14 sie 2016, 23:24

malarzpl pisze:i wlasnie: gcode o ktorym mowili ze to trzeba ładować. ale pisze tylko gcode a nie np .nc / .cnc itp
To może .gcode? ... tak strzelam.


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#5

Post napisał: dance1 » 15 sie 2016, 17:15

malarzpl z cama powinieneś mieć wypluty program ze stosownym rozszerzeniem, czy to txt., cnc., nc itd. Za to żeby program był poprawny i z właściwym rozszerzeniem odpowiada postprocesor (posiadasz go do swojego sterowania?)
Jeżeli maszyna ma możliwość otwierania "czystego G-kodu" z rozszerzeniem txt. nie powinno być problemu.
I don't like principles, I prefer prejudices


Tom_04_
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 4
Rejestracja: 25 wrz 2016, 18:54
Lokalizacja: Łódź

#6

Post napisał: Tom_04_ » 25 wrz 2016, 19:02

Jeżeli aktualne to mogę trochę pomóc :smile:


kuter
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 12 wrz 2019, 08:41

Re: G CODE frezarka CONER

#7

Post napisał: kuter » 23 maja 2020, 07:58

jak już utworzysz g-code to do frezarki conera rozszerzenie powinno być .gc


mateuszb1
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 31 sie 2020, 23:16

Re: G CODE frezarka CONER

#8

Post napisał: mateuszb1 » 31 sie 2020, 23:21

a czy udało się komuś ogarnąć postprocesor do F360 dla coner'a mcut ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”