Frezowanie z osią C

featureCAM

Autor tematu
kyjo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 118
Rejestracja: 27 wrz 2011, 16:51
Lokalizacja: Warszawa Pd

Frezowanie z osią C

#1

Post napisał: kyjo » 12 wrz 2018, 18:05

Witam,
Podczas frezowania sześciokąta z kompensacją promienia mam problem z obróbka wykańczającą na maszynie - wywala błąd zbyt dużego narzędzia.
Zgrubna idzie ok ale podczas pozycjonowania na obróbkę wykańczającą wywala błąd.
Po wyłączeniu kompensacji wszystko jest ok i wychodzi idealnie ale zastanawiam się co jest że nie przeliczy mi tego z kompensacją na maszynie.
Maszyna Haas St20, narzędzie - frez fi 12.

Oczywiście na symulacji FCam 2013 wszystko śmiga pieknie.

załączam plik
https://www51.zippyshare.com/v/dQOBrrX2/file.html



Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6141
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Frezowanie z osią C

#2

Post napisał: WZÓR » 12 wrz 2018, 18:17

kyjo pisze:
12 wrz 2018, 18:05
Witam,
Podczas frezowania sześciokąta z kompensacją promienia mam problem z obróbka wykańczającą na maszynie - wywala błąd zbyt dużego narzędzia.
....
Pewnie dojścia / wyjścia narzędzia masz za krótkie.

Mariusz.
Kiedyś traktowałem ludzi dobrze... , teraz z wzajemnością!


Autor tematu
kyjo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 118
Rejestracja: 27 wrz 2011, 16:51
Lokalizacja: Warszawa Pd

Re: Frezowanie z osią C

#3

Post napisał: kyjo » 12 wrz 2018, 21:42

Być może, nie ogarnąłem tego tematu na sto ponieważ oprawki napędzane najczęściej używałem do wiercenia lub prostego podfrezowania. Symulacja pokazuje wszystko ok więc pyk na maszyne a tam zonk, potem korekta programu i znów na maszyne i ponownie zonk jest to troche upierdliwe.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6141
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Frezowanie z osią C

#4

Post napisał: WZÓR » 12 wrz 2018, 21:52

kyjo pisze:
12 wrz 2018, 21:42
Być może, nie ogarnąłem tego tematu na sto ponieważ oprawki napędzane najczęściej używałem do wiercenia lub prostego podfrezowania. Symulacja pokazuje wszystko ok więc pyk na maszyne a tam zonk, potem korekta programu i znów na maszyne i ponownie zonk jest to troche upierdliwe.
Dojście/ wyjście nie może być mniejsze jak promień zadeklarowanego freza.

Mariusz.
Kiedyś traktowałem ludzi dobrze... , teraz z wzajemnością!


bsk123
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 32
Rejestracja: 24 lip 2016, 16:39
Lokalizacja: kielce

Re: Frezowanie z osią C

#5

Post napisał: bsk123 » 14 wrz 2018, 07:10

kyjo pisze:
12 wrz 2018, 21:42
Być może, nie ogarnąłem tego tematu na sto ponieważ oprawki napędzane najczęściej używałem do wiercenia lub prostego podfrezowania. Symulacja pokazuje wszystko ok więc pyk na maszyne a tam zonk, potem korekta programu i znów na maszyne i ponownie zonk jest to troche upierdliwe.
ile ja u siebie mam takich zonków z frezowaniem...
największe jak jest Y użyty... Wina niestety w " specjalistach" który źle zrobili postprocesor.

Tego typu frezowania to szybciej zrobić z pulpitu.


Autor tematu
kyjo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 118
Rejestracja: 27 wrz 2011, 16:51
Lokalizacja: Warszawa Pd

Re: Frezowanie z osią C

#6

Post napisał: kyjo » 19 wrz 2018, 19:09

Potrzebuję zrobić grawer na powierzchni walcowej czy ktoś podpowie jak to ugryźć? może jakiś przykład podrzuci tak żebym mógł zerknąć?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „featureCAM”