Witam,
Podczas frezowania sześciokąta z kompensacją promienia mam problem z obróbka wykańczającą na maszynie - wywala błąd zbyt dużego narzędzia.
Zgrubna idzie ok ale podczas pozycjonowania na obróbkę wykańczającą wywala błąd.
Po wyłączeniu kompensacji wszystko jest ok i wychodzi idealnie ale zastanawiam się co jest że nie przeliczy mi tego z kompensacją na maszynie.
Maszyna Haas St20, narzędzie - frez fi 12.
Oczywiście na symulacji FCam 2013 wszystko śmiga pieknie.
załączam plik
https://www51.zippyshare.com/v/dQOBrrX2/file.html
Frezowanie z osią C
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Frezowanie z osią C
Pewnie dojścia / wyjścia narzędzia masz za krótkie.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Być może, nie ogarnąłem tego tematu na sto ponieważ oprawki napędzane najczęściej używałem do wiercenia lub prostego podfrezowania. Symulacja pokazuje wszystko ok więc pyk na maszyne a tam zonk, potem korekta programu i znów na maszyne i ponownie zonk jest to troche upierdliwe.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Dojście/ wyjście nie może być mniejsze jak promień zadeklarowanego freza.kyjo pisze: ↑12 wrz 2018, 21:42Być może, nie ogarnąłem tego tematu na sto ponieważ oprawki napędzane najczęściej używałem do wiercenia lub prostego podfrezowania. Symulacja pokazuje wszystko ok więc pyk na maszyne a tam zonk, potem korekta programu i znów na maszyne i ponownie zonk jest to troche upierdliwe.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
ile ja u siebie mam takich zonków z frezowaniem...kyjo pisze: ↑12 wrz 2018, 21:42Być może, nie ogarnąłem tego tematu na sto ponieważ oprawki napędzane najczęściej używałem do wiercenia lub prostego podfrezowania. Symulacja pokazuje wszystko ok więc pyk na maszyne a tam zonk, potem korekta programu i znów na maszyne i ponownie zonk jest to troche upierdliwe.
największe jak jest Y użyty... Wina niestety w " specjalistach" który źle zrobili postprocesor.
Tego typu frezowania to szybciej zrobić z pulpitu.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Potrzebuję zrobić grawer na powierzchni walcowej czy ktoś podpowie jak to ugryźć? może jakiś przykład podrzuci tak żebym mógł zerknąć?
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Tak jak pisał bsk123 najszybciej będzie chyba zrobić to z pulpitu. W ogóle opłaca się korzystać z CAM'a przy toczeniu i prostym frezowaniu z wykorzystaniem osi C ? Przecież obecne oprogramowanie na tokarkach jest na tyle rozbudowane, że w łatwy sposób można zrobić większość operacji z poziomu maszyny.