frezowanie wzdłuż osi x

ArtCAM, ArtCAM Express, ArtCAM Insignia, ArtCAM Pro

Autor tematu
loook
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 232
Rejestracja: 20 gru 2012, 11:36
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

frezowanie wzdłuż osi x

#1

Post napisał: loook » 24 lip 2013, 15:21

Witam,

jaką i gdzie wprowadzić zmianę, żeby mach 3 wycinał materiał w poprzek czyli wzdłuż osi x ? to jeszcze w artcamie czy już w Machu ?

Pozdrawiam
Łukasz



Tagi:


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1242
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: tymczasowo ...Kraków

Re: frezowanie wzdłuż osi x

#2

Post napisał: lajosz » 24 lip 2013, 18:35

loook pisze:jaką i gdzie wprowadzić zmianę, żeby mach 3 wycinał materiał w poprzek czyli wzdłuż osi x ? to jeszcze w artcamie czy już w Machu ?

Nie za bardzo wiadomo, co masz na myśli pisząc "wycinał materiał w poprzek czyli wzdłuż osi x"

Jeśli chodzi o frezowanie reliefu, to określasz to tu:

Obrazek


Autor tematu
loook
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 232
Rejestracja: 20 gru 2012, 11:36
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

#3

Post napisał: loook » 24 lip 2013, 19:32

lajosz,
ni ewim jak to wytłumaczyć.. może tak, maszyna wycina mi element w płaszczyźnie poziomej, ----------- a ja chcę żeby to było w pionie, I
I
I

oczywiścei element jest płaski, po prostu nie mieści mi się w polu roboczym, jęsli jest w poziomie.

lepiej ? :)


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1242
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: tymczasowo ...Kraków

#4

Post napisał: lajosz » 24 lip 2013, 19:46

loook pisze:lepiej ? :)
Ani trochę lepiej.
Jeszcze gorzej :)

W CNC nie operujemy pojęciami poziom i pion, tylko oś X,Y,Z, (A,C)

No i nie można wycinać elementu w której z /ww płaszczyzn bo jeśli przykładowo masz kwadrat do wycięcia (że o kole nie wspomnę), to maszyna wycina go w osi X i Y, więc jakbyś go nie obrócił, to i tak maszyna MUSI pracować w dwóch osiach.

No chyba, ze Tobie chodzi po prostu o cięcie jednej linii frezem, wtedy można ustalić wzdłuż jakiej osi ma ciąć.

Najlepiej będzie, jak zrobisz zrzut ekranowy, wstawisz go tu i wyjaśnisz co chcesz zrobić.


sbs
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 1
Posty: 75
Rejestracja: 30 wrz 2010, 19:11
Lokalizacja: Polska

#5

Post napisał: sbs » 24 lip 2013, 19:54

Według mojego rozumowania , to chodzi o zmianę osi w której ma pracować maszyna , wystarczy na etapie projektowania rysowany detal obrócić o 90 stopni i maszyna obrobi to w innych osiach.


Autor tematu
loook
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 232
Rejestracja: 20 gru 2012, 11:36
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

#6

Post napisał: loook » 24 lip 2013, 20:07

lajosz

już wrzucałe foty !
a sbs też pomógł, więc dzęiki panowie !

[ Dodano: 2013-07-24, 21:32 ]
panowie,

jednak nie, maszyna cały czas wycina mi jak na fotce poziom, a chcę żeby cieło jak na fotce pion... ?

[ Dodano: 2013-07-24, 21:34 ]
drugi zrzut

[ Dodano: 2013-07-24, 21:40 ]
namieszałem....
jeszcze raz, wysłałem 2 zrzyty, na jedneym element jest pionowo czyli cięty względem osi y, a chiałbym, frezować względem osi x,

sbs, obrót w Artcamie przy projektowaniu nie pomógł...


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1242
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: tymczasowo ...Kraków

#7

Post napisał: lajosz » 24 lip 2013, 20:47

Czy tylko ja nie widzę tych zdjęć ?


Autor tematu
loook
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 232
Rejestracja: 20 gru 2012, 11:36
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

#8

Post napisał: loook » 24 lip 2013, 21:09

Zrobiłem printscreena i zmniejszylem o 10 % bo nie chciał sie zmieścić, powinno byc ok

Awatar użytkownika

KAJOS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1303
Rejestracja: 10 gru 2006, 00:22
Lokalizacja: NISKO

#9

Post napisał: KAJOS » 24 lip 2013, 21:15

Niom ,nima dalyj Kolego :)
Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.

Obrazek


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1242
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: tymczasowo ...Kraków

#10

Post napisał: lajosz » 24 lip 2013, 21:17

@loook

Czy Ty widzisz te zdjęcia na forum ?

Pytam, bo albo są tak malutkie, że ich nie mogę zobaczyć, albo ich po prostu nie ma.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „ArtCAM”