Frezowanie płaszczyzny

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
unix
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 138
Rejestracja: 15 gru 2007, 17:39
Lokalizacja: Mielec

Frezowanie płaszczyzny

#1

Post napisał: unix » 01 sty 2008, 18:19

Witam,

może mam lamerskie pytanie ale jestem początkującym. Jak zadać g-kod do macha aby wyfrezować rowek jak na załączonym obrazku frezem fi 6, czyli aby program wiedział, że ma frezować płaszczyznę a nie po konturach. Rysunek robię w Q-Cad i zapisuję jak dxf do macha, Proszę o pomoc.

Pozdro
Załączniki
element.jpeg
element.jpeg (14.32 KiB) Przejrzano 904 razy


Testy wydajności są jak seks. Wszyscy chcą tego, każdy wie, jak to zrobić, ale nikt nie wie, jak porównać.

Tagi:


roman_ows
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1
Posty: 72
Rejestracja: 20 sie 2005, 22:21
Lokalizacja: Poznań

#2

Post napisał: roman_ows » 01 sty 2008, 18:44

W zakładce "wizard" (w Mach 2 wersja ang.) jest "Cut a Rectangular Pocket". Tam należy szukać odpowiedzi na powyższe pytanie.
Pozdrawiam,

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6286
Rejestracja: 05 kwie 2006, 16:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#3

Post napisał: bartuss1 » 01 sty 2008, 19:11

e no po co? przeciez to proste do napisania chociazby w MDI
np zaczynamy z lewego górnego rogu, zakładając że narzedzie jest w bezpiecznej odległosci powiedzmy 10mm nad materiałem w osi Z jako Z0 i przesuniete w lewo od rogu o średnicę narzedzia 8mm plus powiedzmy2mm jako XOY0, gdzie jedziemy w dół Y na plus i w prawo x na plus i w dół z na minus biorąc na jakieś 3/4 srednicy narzedzia przy kolejnym przejsciu, na dwa zagłębienia
i g kod przy zastosowaniu G91 wyglądałby tak:
g91 g21 g40
f2000 s1000 (jaki materiał ?)
g0y24z-15
g1x190
g1y6
g1y-190
g1y6
g1x190
g1y6
g1x-190
g1y4
g1x190
g1z10

g0x-190y-30

i znów
g1z-15
(i to samo jeszcze raz)

g1x190
g1y6
g1y-190
g1y6
g1x190
g1y6
g1x-190
g1y4
g1x190
g1z10
g0x-190y-30
M30
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

rockykon
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 889
Rejestracja: 13 maja 2005, 21:24
Lokalizacja: Wawa

#4

Post napisał: rockykon » 01 sty 2008, 19:42

e no po co? przeciez to proste do napisania
a co jak kształt jest nieco bardziej skomplikowany i napisanie g-koda na piechotę jest niemożliwe ? czy mach 3 ma jakieś narzędzie do wspomagania frezowania 2D? czy trzeba sobie pomagać CAM'em ?

Awatar użytkownika

Autor tematu
unix
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 138
Rejestracja: 15 gru 2007, 17:39
Lokalizacja: Mielec

#5

Post napisał: unix » 01 sty 2008, 19:53

bartuss1 pisze:e no po co? przeciez to proste do napisania chociazby w MDI
Jak napisałem wyżej jestem na początkowym etapie więc to dla mnie na razie jest sience fiction więc moje pytanie, czy jest do tego narzędzie np. czy w corelu da się zrobić ? Oczywiście mogę narysować kilka równoległych linii z przesunięciem jak napisałeś np. o 3/4 średnicy freza i wyfrezuje tylko wolałbym coś bardziej normalnego bo rysowanie rysunków technicznych w ten sposób jest nieco zakręcone szczególnie przy bardziej skomplikowanych kształtach :shock:
Testy wydajności są jak seks. Wszyscy chcą tego, każdy wie, jak to zrobić, ale nikt nie wie, jak porównać.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6286
Rejestracja: 05 kwie 2006, 16:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#6

Post napisał: bartuss1 » 01 sty 2008, 20:58

a co jak kształt jest nieco bardziej skomplikowany i napisanie g-koda na piechotę jest niemożliwe ? czy mach 3 ma jakieś narzędzie do wspomagania frezowania 2D? czy trzeba sobie pomagać CAM'em ?
Lazy cam :D, taki troche kiczowaty ale dxfa przerabia na kod
a z corela to mach2
unix pisze:wolałbym coś bardziej normalnego bo rysowanie rysunków technicznych w ten sposób jest nieco zakręcone szczególnie przy bardziej skomplikowanych kształtach


patrzysz na rysunek i piszesz sobie program, przy bardziej złozonym rysunku mozna posłuzyc sie camem (lazy cam, sprutcam, mastercam, edge cam, insygnia, itd, do wyboru do koloru)
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
unix
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 138
Rejestracja: 15 gru 2007, 17:39
Lokalizacja: Mielec

#7

Post napisał: unix » 01 sty 2008, 22:13

bartuss1 pisze:
patrzysz na rysunek i piszesz sobie program, przy bardziej złozonym rysunku mozna posłuzyc sie camem (lazy cam, sprutcam, mastercam, edge cam, insygnia, itd, do wyboru do koloru)
:lol:

To tak jakbym do Ciebie powiedział, żebyś wypełnił zlecenie otwarcia akredytywy pokrytej z góry i do tego transakcję z wbudowanym instrumentem pochodnym w postaci FX Forward i CIRS :grin: To akurat na tym się znam i mogę to zrobić w 10 min podczas gdy znakomita większość ludzi pracujących w branży bankowej nawet o tym nie słyszała. :razz: Po porostu nie potrafię jeszcze napisać tego z ręki więc potrzebuję do tego jakiegoś narzędzia a dodatkowo jak coś już rysuję to po co robić robotę dwa razy czyli najpierw rysować a później pisać jeszcze program :cool: A za podpowiedź odnośnie cam'a serdeczne dzięki :)
Testy wydajności są jak seks. Wszyscy chcą tego, każdy wie, jak to zrobić, ale nikt nie wie, jak porównać.

Awatar użytkownika

rockykon
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 889
Rejestracja: 13 maja 2005, 21:24
Lokalizacja: Wawa

#8

Post napisał: rockykon » 02 sty 2008, 00:03

Lazy cam :D , taki troche kiczowaty ale dxfa przerabia na kod
ale to chyba w wersji pro.. albo ja nie potrafię

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6286
Rejestracja: 05 kwie 2006, 16:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#9

Post napisał: bartuss1 » 02 sty 2008, 09:39

unix pisze:To tak jakbym do Ciebie powiedział, żebyś wypełnił zlecenie otwarcia akredytywy pokrytej z góry i do tego transakcję z wbudowanym instrumentem pochodnym w postaci FX Forward i CIRS :grin:
jakbys dał wytyczne to bym se poradził :D

powyższy G kod który napisałem to takie wytyczne
jezeli przyjrzysz sie machowi to kolo resetu sa dwa przyciski G kody i MKody - opisują co który oznacza
i jeszcze interpolacja na płaszczyznie - np g1x100 - jedz posuwem roboczym 100mm
g1x100y100 - jedz roboczym po przekatnej na wartośc x100y100 proste nie ?
reszta to pocwiczyc na sucho chociazby :D

co zas do cama to polecam mastercama - wali na łeb edge cama, lazy cama itp.
lazy cam ma problemy z przesunięciem punktu poczatkowego chociazby.
można poprosic o wersje demo u przedstawiciela np. zalco lub ergwind
Obrazek Obrazek


Jarosław B
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 201
Rejestracja: 08 sie 2006, 08:09
Lokalizacja: Kraków

#10

Post napisał: Jarosław B » 02 sty 2008, 10:21

witam serdecznie.Osobiście pracuję w programie ArtCam i uważam że chyba do tej pory nie wymyślono lepszego. Ten program potrafi wszystko a przy tym w przeciwieństwie do Mastercama jest programem ,,bardzo domyślnym''.A jeśli chodzi o wyfrezowanie tak prostego rowka to proponuję zrobić to ręcznie jak sugerują koledzy gdyż nie widzę jakiegokolwiek sensu uczenia się programu dla jednostkowej pracy.Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”