FREZOWANIE OTWORU NA GOTOWO

Zgłoszenia konkursowe


Autor tematu
konstruktor2000
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 10
Rejestracja: 11 sty 2017, 20:34
Lokalizacja: Rzeszow

FREZOWANIE OTWORU NA GOTOWO

#1

Post napisał: konstruktor2000 » 14 paź 2017, 17:40

Witam mam pytanie odnośnie otworów na gotowo czy da sie zmienić w mastercam X4 post. na HAAS,a tak aby jak pisze otwor na maszyne po spiralnym zejscu (w 3 osiach na raz) zeby nie generowalo mi np.(tysiąca linijek ,krotkich lini prostych ) tylko aby bylo jakims cyklem napisane , bo otwor niewychodzi dobrze i widac zalamania na otworze,



Tagi:

Zgłoszenia konkursowe

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6428
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: FREZOWANIE OTWORU NA GOTOWO

#2

Post napisał: WZÓR » 14 paź 2017, 19:37

konstruktor2000 pisze:... czy da sie zmienić w mastercam X4 post. na HAAS,a tak aby jak pisze otwor na maszyne po spiralnym zejscu (w 3 osiach na raz) zeby nie generowalo mi np.(tysiąca linijek ,krotkich lini prostych ) tylko aby bylo jakims cyklem napisane ...
Jak znajdziesz w instrukcji obsługi Haas taki cykl , to postprocesor można do niego dostosować.

Mariusz.


czeplin80
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 43
Rejestracja: 18 mar 2016, 15:50
Lokalizacja: IL

Re: FREZOWANIE OTWORU NA GOTOWO

#3

Post napisał: czeplin80 » 20 lut 2018, 23:08

mozesz to ustawienie zmienic na mastercam


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1426
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: FREZOWANIE OTWORU NA GOTOWO

#4

Post napisał: Steryd » 20 lut 2018, 23:24

Wystarczy przy definicji operacji kazać użyć interpolacji spiralnej. (nie pamiętam gdzie trzeba kliknąć w MC, ale jest, a na pewno była taka opcja)
Można?
Morzna!!!


rootsmazik
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 40
Rejestracja: 27 lut 2009, 11:07
Lokalizacja: cheltenham

Re: FREZOWANIE OTWORU NA GOTOWO

#5

Post napisał: rootsmazik » 21 lut 2018, 23:24

toolpath-conture-cut parameters tu w contur type wybierasz ramp i zaznacz opcje linearize helixes
pozdro

Awatar użytkownika

Butler
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 323
Rejestracja: 07 mar 2018, 16:54
Lokalizacja: Gdańsk

Re: FREZOWANIE OTWORU NA GOTOWO

#6

Post napisał: Butler » 08 mar 2018, 12:45

Jeśli wykonujesz otwór przez klasyczne operacje a więc:
Ścieżki frezarskie -> kontur, to w parametrach obróbki "Typ konturu" znajduje się opcja pochylenie.
W nowo otwartym oknie na samym dole odznacz "Spirala liniowa" i uzyskasz co chciałeś.
Domyślnie jest to (przynajmniej u mnie) zaznaczone i faktycznie jak się czasem zapomnę to generuje mi ścieżkę linearną złożoną z xxx odcinków.


rc666
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 920
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: USA

Re: FREZOWANIE OTWORU NA GOTOWO

#7

Post napisał: rc666 » 03 kwie 2019, 23:01

nic prostrzego. Jak ponizej na obrazku.
Obrazek
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mastercam”