Frezowanie na cylindrze
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Frezowanie na cylindrze
Witam.Czy wie ktoś moze jak za pomocą 4-tej osi wyfrezowac kanalek okrągły na cylindrze ??Sterowanie 530 ,opcja cylindrical surface niestety nie działa
( .Dzieki z góry za jakiekolwiek podpowiedzi .Pozdrawiam

Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
A co jakby bezczelnie wjechać frezem kulowym w materiał na niewielką głębokość i zacząć obracać 4 osią. Potem dojazd głębiej, kolejny obrót i powtórki aż do osiągnięcia pełnej głębokości.
Jak frez ma taki sam promień co kanałek to nie ma problemu, przy mniejszym frezie trzeba już trochę więcej pokombinować.
Jak frez ma taki sam promień co kanałek to nie ma problemu, przy mniejszym frezie trzeba już trochę więcej pokombinować.
-
- Stały bywalec (min. 70)
Nie wiem o jaki dokładnie chodzi kanałek ale przecież można napisać program z powtórzeniami korzystający z funkcji LBL. W programie wtedy definiujesz sobie zejście na zadaną przez Ciebie głębokość, potem robisz obrót osią i znów w dół i tak do oczekiwanego wymiaru. I ani szerokość, ani głębokość takiego kanałka to wtedy żaden problem.
-
- Kontakt:

[ Dodano: 2012-08-07, 22:04 ]
Panowie dziękuje za zainteresowanie

-
- Stały bywalec (min. 70)
No bo obejrzeniu rysunków zmienia się trochę koncepcja
Ja bym najpierw zwykłym frezem palcowym zrobił kanałek na gotowo jeśli chodzi o głębokość, oraz z niewielkim zapasem na boki, takim programem jak Ci pisałem wcześniej. Następnie bym wziął ten frez kulowy co nim dysponujesz, wjechał w ten kanałek co sobie go wcześniej zrobiłem i rozjechałbym go na boki na gotowo. Chociaż pewnie trzeba będzie rozjeżdżać na kilka razy bo nie wiem czy naraz weźmie odrazy tyle materiału, poza tym jeszcze dochodzi kwestia tolerancji i chropowatości tego kanałka.

Ja bym najpierw zwykłym frezem palcowym zrobił kanałek na gotowo jeśli chodzi o głębokość, oraz z niewielkim zapasem na boki, takim programem jak Ci pisałem wcześniej. Następnie bym wziął ten frez kulowy co nim dysponujesz, wjechał w ten kanałek co sobie go wcześniej zrobiłem i rozjechałbym go na boki na gotowo. Chociaż pewnie trzeba będzie rozjeżdżać na kilka razy bo nie wiem czy naraz weźmie odrazy tyle materiału, poza tym jeszcze dochodzi kwestia tolerancji i chropowatości tego kanałka.
-
- Kontakt:
Mafagr na plaskiej powierzchni nie widzę żadnego problemu żeby wykonać taki kanalek .Ale jak wykonać go za pomocą 4-tej osi tak aby głębokość była jednakowa po obwodzie??? .Ten kanalek jest owinięty na cylindrycznej powierzchni.Mam ten kanalek w modelu SW wieczorem zalacze go do tematu bo z tego kompa nie mogę załadować
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

1 rysunek trochę mylący ale kręcąc 4 osią z=R
W załączniku program bazowy trzeba go sobie przystosować (dojazd, odjazd, średnice, zagęszczenie ścieżek, 4 oś).
Geometrycznie wszystko powinno się zgadzać, ale proponuję to jeszcze zweryfikować.
- Załączniki
-
[Rozszerzenie h zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]
-
- Kontakt:
Wklepałem ten program do maszyny i muszę powiedzieć ze juz cos ruszyło
zmieniłem w bloku 16 Q3+10 na Q3+ 1 i CALL LBL na 3599 bo szlo bardzo dużymi krokami ale i tak co krok maszyna jakby przerywala nie jest to płynna praca
.Nie mam doświadczenia z Q parametrami i bedzie chyba ciężko.Na pierwszy rzut oka wydawał mi sie ten kanalek prosty .Tak czy inaczej dziekuje smieszek88 za pomoc i oczywiscie wciskam ptaszka "pomógł"