Frezowanie czoła pod kątem

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
Yrtox
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 31
Rejestracja: 12 sie 2017, 11:15
Lokalizacja: Żychlin

Frezowanie czoła pod kątem

#1

Post napisał: Yrtox » 11 paź 2017, 14:55

Witam. Mam do wykonania taki detal na tokarce z manual guide i30, maszyna posiada dodatkowo oś Y i przeciwwrzeciono, ale nie ma możliwości nachylenia głowicy lub samej oprawki pod konkretnym kątem. Moje pytanie brzmi: czy jest możliwość wykonać powyższe frezowanie z zachowaniem kąta 32 stopnie dysponujący tylko zwykłą oprawką lub oprawką kątową, tj. frez dojeżdża do materiału w pionie lub poziomie. Prosiłbym o wskazówki jakiego cyklu użyć lub jeśli ktoś znalazłby czas o jakiś wzór programu. Oto rysunek:
Załączniki
IMG_20171011_133323a.gif



Tagi:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6960
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#2

Post napisał: WZÓR » 11 paź 2017, 15:39

Posiadasz oś Y , więc rozpisz to ,, na piechotę" na oprawkę pionową.

Mariusz.


Viincent
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 29
Rejestracja: 23 lut 2017, 06:13
Lokalizacja: Środa

#3

Post napisał: Viincent » 11 paź 2017, 15:50

Jeżeli nie ma określonej jakieś wysokiej klasy powierzchni to polecam wierszowanie. Czyli zmieniasw podprogramie zmieniasz Z -0.05, X -0.062 i lecisz w Y. I powtarzasz to około 100 razu na dużym posuwie i gotowe.


Autor tematu
Yrtox
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 31
Rejestracja: 12 sie 2017, 11:15
Lokalizacja: Żychlin

#4

Post napisał: Yrtox » 11 paź 2017, 15:53

Rozumiem, że "na piechotę" oznacza g kodami, ale jak zachować ten kat? Mógłbym prosić o kawałek programu? Jak to ugryźć? Nie miałem do czynienia z frezowaniem prawie wogole stąd możliwe że pytam o coś oczywistego.

[ Dodano: 2017-10-11, 16:30 ]
Viincent możesz dokładniej wyjaśnić swoją metodę? Czyli wcinam się powiedzmy te 0,05 w osi Z ustawiam frez nad wałkiem w osi X i jadę w Y aż frez przejedzie całą średnicę wałka, tak? Ale nadal nie wiem jak zrobić skos z zachowaniem kąta? Zjeżdżać w Z i Y aż dojdę do wymiarów na rysunku?


Viincent
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 29
Rejestracja: 23 lut 2017, 06:13
Lokalizacja: Środa

#5

Post napisał: Viincent » 11 paź 2017, 16:45

Podprogram wygląda mniej więcej tak:
G90Y-20;
G91Z0.05X-0.0625;
G90Y20;
G91Z0.05X-0.0625;
Zależy też od twojego sterowania.

Robisz coś w stylu"schodów". Tyle że zmniejszasz wartości o tyle, żeby to w miarę wyglądało.

Ale teraz tak myślę że jak masz od Y to powinieneś zrobić to normalnie w prostej oprawce. Ruch w Y i Z i karty masz gotowy. Chyba że nie masz Y tylko masz zwykle napędzane narzędzia to wtedy wierszowanie.


Autor tematu
Yrtox
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 31
Rejestracja: 12 sie 2017, 11:15
Lokalizacja: Żychlin

#6

Post napisał: Yrtox » 11 paź 2017, 16:58

Jak rozpisałem program w podobny sposób do twojego:
G00 Y-20;
G00 X10 Z-0,5;
G01 Y20 Z0 F150;
i tak dalej aż do Z-4,94 to na symulacji 3d otrzymywałem czoło sfrezowane pod jakimś dziwnym kątem, na pewno nie 32 stopnie, frez miałem opisany jako fi4, a potem jako fi8 i za każdym razem był ten sam efekt.

[ Dodano: 2017-10-11, 17:14 ]
Mam oś Y, czyli rozpisać to w taki sposób z osią Y, że dojazd do materiału i np
G01 Y-10 Z-4,94 F150;
G01 Y10 Z0;
Oczywiście jest to napisane "na raz" i wiadomo, że trzeba by to rozpisać na kilka przejść, ale czy o to chodzi?

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6960
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#7

Post napisał: WZÓR » 11 paź 2017, 21:30

Yrtox pisze:....
Mam oś Y, czyli rozpisać to w taki sposób z osią Y, że dojazd do materiału i np
G01 Y-10 Z-4,94 F150;
G01 Y10 Z0;
Oczywiście jest to napisane "na raz" i wiadomo, że trzeba by to rozpisać na kilka przejść, ale czy o to chodzi?
Tak , o to chodzi.
Tylko pamiętaj o kompensacji , gdyż programujesz środek narzędzia do konturu i maszyna musi przeliczyć promień freza w tym przypadku.

Mariusz.


mariusz123a
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 200
Rejestracja: 14 cze 2011, 22:05
Lokalizacja: ...

#8

Post napisał: mariusz123a » 12 paź 2017, 21:33

Jeszcze jest opcja narzędzia kształtowego i wtedy w napędzaną prostą i tak pewnie będzie najszybciej wykonywana obróbka, więc jeśli jest duże zamówienie to warto zainwestować w takie narzędzie.


mariusz123a
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 200
Rejestracja: 14 cze 2011, 22:05
Lokalizacja: ...

#9

Post napisał: mariusz123a » 14 paź 2017, 12:37



easygreen
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 10
Rejestracja: 21 kwie 2016, 16:46
Lokalizacja: Rybnik

#10

Post napisał: easygreen » 25 paź 2017, 11:00

Witam,
Moim zdaniem należy zastanowić się nad doborem technologii, zależnie od ekonomii.
Mamy kilka wariantów.
1) Jak koledzy wyżej proponują wierszowanie (dla niewielkiej serii)
- Obliczenia przesunięć z wzorów trygonometrycznych (lub funkcji trygonometrycznych w sterowaniu
+ pętle)
- Lub Cykle obróbcze w Manual Guide (zależne od dostępnych opcji)
2) Oprawka napędza z regulowanym kontem (duże lub średniej ilości serie, często się powtarzane)

Przykład oprawki patrz poniżej.

3) Frezowanie na frezarce z uchwytem skrętnym (zależy od parku maszynowego).
W doborze technologii kluczowy jest jeszcze czas realizacji, gatunek materiału, precyzja wykonania, no i
oczywiście cena.
Załączniki
napedzane narzedzia.jpg

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”