Frezarka ze skejki i OSB z ruchomą bramą

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
RyszardGał
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10

Re: Frezarka ze skejki i OSB z ruchomą bramą

Post napisał: RyszardGał » 16 lip 2025, 23:01

To prawda, nie spodziewam się kolejki chętnych zeby wyłożyć kasę na sprzęt w ciemno. Dlatego zastanawiam się nad opcjami pozwolającymi komukolwiek przetestowanie tego bez wydatków, jak chociażby przez wsponiane przeze mnie nucleo - taki evm ktoś może juz mieć i chcieć na tym przetestować. No i fakt, brakuje czegoś wyjątkowego, jak chociażby własnie obsługa enkodera wrzeciona w tokarce, może trzebaby takie rzeczy zaimplementować.

Awatar użytkownika

pepepe1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: pepepe1 » 16 lip 2025, 23:53

Nie rozginają się osie łożyskowania paska? Ze zdjęcia wygląda, jakby były osadzone tylko w sklejce (18mm?).

Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
RyszardGał

Post napisał: RyszardGał » 17 lip 2025, 00:02

Na zdjęciu zdemontowana jest pokrywa żeby pokazać układ paska a sam pasek jest poluzowany. Normalnie osie są również od przodu osadzone - wszystkie 3. Na pierwszym zdjęciu pokrywa jest założona ( ta z Puchatkiem )

Awatar użytkownika

Autor tematu
RyszardGał

Post napisał: RyszardGał » 17 lip 2025, 11:08

Na szybko porównałem opcje i wychodzi że mój soft powinien ruszyć na dowolnym evm z układem STM32F4xx lub STM32H7xx o ile ma wbudowany ethernet i wystarczającą liczbę timerów. Przykladowo taki NUCLEO-F439ZI w zupełności wystarczy. Może też dałoby się jakiś istniejący sterownik cnc wykorzystać i podmienić soft... tylko te tanie na STM nie mają Ethernet :/

Awatar użytkownika

Arbaql
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Arbaql » 17 lip 2025, 14:09

Coś takiego znalazłem: Sterowanie przemysłowe Płytka rozwojowa STM32F407VET6 RS485 Dual CAN Ethernet Networking STM32
https://a.aliexpress.com/_EIHM7ds
Wrzucam właściwie tylko po to żeby pokazać że są takie płytki, choć nie ma pewności czy ta akurat się nada.

Dodane 55 minuty 22 sekundy:
Pisałeś że masz zamiar spróbować frezowania aluminium na swojej maszynie. Do tego polecam frezy z powłoką DLC. Też mam maszynę na której nie bardzo można używać chłodziwa, a przy frezowaniu na sucho do tych frezów nie przywiera wiór.

Awatar użytkownika

Autor tematu
RyszardGał

Post napisał: RyszardGał » 22 lip 2025, 10:32

Cena nawet atrakcyjna, tylko nadal nie jest to gotowy sterownik - brakuje buforów wyjściowych do sterowników silników i izolatorów optycznych na wejściach z krańcówek itp, w dodatku ciężko jest o dokumentację - nie wiadomo za bardzo które piny procesora są dostęne, a tu nie ma za dużej dowolności jak chcemy użyć konkretnych wyjść timerów. Chyba mimo wszystko NUCLEO-F439ZI wychodzi lepiej - ma na pewno wszyskie potrzebne piny, ma wbudowany programator a i cena jest sensowna - aktualnie u oficjalnego polskiego dystrybutora 113zł + 9 zł dostawa.
Dzięki za podpowiedź co do frezowania aluminium - kiedyś zapewne skorzystam ;)

Awatar użytkownika

Autor tematu
RyszardGał

Post napisał: RyszardGał » 25 lip 2025, 19:33

Hej, jakby ktoś przypadkiem był zainteresowany przetestowaniem mojego sterownika i miał akurat płytkę NUCLEO to wrzuciłem na githuba wersję przygotowaną na platformę NUCLEO-F439ZI, projekt jest w formacie STM32CubeIDE - używając tego narzędzia wystarczy ściągnąć repo, skompilować i wgrać. Prościej już się chyba nie da ;)
https://github.com/r-gal/CNC_Nucleo_stm32f439

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”