Frezarka z Torunia OBRUSN Micromat 4300

Pomoc w uruchomieniu modernizacji

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
MAAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 406
Rejestracja: 10 wrz 2004, 09:40
Lokalizacja: Kielce

Frezarka z Torunia OBRUSN Micromat 4300

#1

Post napisał: MAAK » 12 paź 2019, 14:22

Witam szanownych kolegów, kupiłem taką maszynę ze względu na jej solidną aluminiową konstrukcję
Maszyna na silnikach DC sterowane z DOSA z Windowsa 98 nie posiadam żadnej dokumentacji jak to działa, jaka obsługa
Maszyna miała uszkodzony enkoder z osi Z dokupiłem, i parę razy udało mi się zrobić bazowanie i przejazd osiami ale nie wiem co dalej jak załadować pliki PLT lub NC
Po dłuższym postoju znów nie mogłem jej uruchomić. wypisuje jakieś błędy bazowania
Czy ktoś z kolegów miał do czynienia z tą maszyną i czy jest sens ją naprawiać na tek stare oprogramowanie ?
Jak najprościej ją zmodernizować na nowsze oprogramowanie ?
Może jakieś propozycje od firm?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek




micges
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 276
Rejestracja: 08 sty 2010, 02:04
Lokalizacja: Toruń

Re: Frezarka z Torunia OBRUSN Micromat 4300

#2

Post napisał: micges » 13 paź 2019, 00:30

Witam,
podeślij kilka zdjęć szafy elektrycznej i tabliczkę znamionową silników.

Awatar użytkownika

Autor tematu
MAAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 406
Rejestracja: 10 wrz 2004, 09:40
Lokalizacja: Kielce

Re: Frezarka z Torunia OBRUSN Micromat 4300

#3

Post napisał: MAAK » 13 paź 2019, 14:13

Obrazek
Na silnikach nie ma tabliczek tylko na enkoderze
Obrazek
Tak wygląda sterownik, ciężko się do niego dostać tylko płytki można szybko wyjąć
Zasilanie na sterownik jest 80V , 5V, 12V, 24V, DC
Obrazek
Enkoder który wymieniłem
Obrazek
Nie wiem czy jest możliwość przejść na Step/Dir i czy się to będzie opłacać ?


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1678
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Frezarka z Torunia OBRUSN Micromat 4300

#4

Post napisał: Steryd » 13 paź 2019, 21:26

A jak to jest podpięte do pcta?
Niewykluczone, że to jest sterowane step-dir, lub +/-10V tylko trzeba zidentyfikować. Jak masz to jeszcze śpięte do kupy, to podłącz analizator stanów logicznych za 2 dychy na aledrogo I będzie widać co tam jest potrzebne do poruszania... może wcale duzo nie trzeba, a może nie oplaca się dlubac, tylko przerobić na cos aktualnego do dna...
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Autor tematu
MAAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 406
Rejestracja: 10 wrz 2004, 09:40
Lokalizacja: Kielce

Re: Frezarka z Torunia OBRUSN Micromat 4300

#5

Post napisał: MAAK » 15 paź 2019, 11:30

Można użyć CSMIO IP-A tylko po co mi 6osi nie Obrazek ma na 3
Słyszałem że są jakieś karty do PC na linux-a
Np znalazłem to :
https://pl.aliexpress.com/item/32536448092.html
Czy to można gdzieś kupić


micges
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 276
Rejestracja: 08 sty 2010, 02:04
Lokalizacja: Toruń

Re: Frezarka z Torunia OBRUSN Micromat 4300

#6

Post napisał: micges » 15 paź 2019, 21:44

Żeby to uruchomić pod linuxcnc:
mesa 7i80hd - 150 euro
mesa 7i37ta - 85 euro
mesa 7i40-HV - 150 euro
komp polisingowy 400 pln

Nic z elektroniki szafy nie będzie wykorzystane oprócz sterowania wrzecionem.
warunek - silniki są zasilane < 80V < 6A

Awatar użytkownika

Autor tematu
MAAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 406
Rejestracja: 10 wrz 2004, 09:40
Lokalizacja: Kielce

Re: Frezarka z Torunia OBRUSN Micromat 4300

#7

Post napisał: MAAK » 16 paź 2019, 10:29

Prądu nie sprawdzałem ale zasilanie jest 80V

Nie ma takiej karty dostępnej żeby wykorzystać silniki DC, kiedy te silniki całkiem cicho fajnie pracują nie to co krokowe
Najtaniej wykorzystać zasilacz 80V i dokupić serwa na 80V + jakiś program, albo te nowe serwa BLDC


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1678
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Frezarka z Torunia OBRUSN Micromat 4300

#8

Post napisał: Steryd » 16 paź 2019, 12:03

Ale przecież sterowanie serwami masz. Trzeba tylko znaleźć cos, co wyśle im odpowiednie sygnały, a do tego dobrze wiedzieć co to za sygnały. Potem będzie łatwiej zdecydować co dalej.
Można?
Morzna!!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”