Frezarka z Torunia OBRUSN Micromat 4300

Pomoc w uruchomieniu modernizacji

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
MAAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 404
Rejestracja: 10 wrz 2004, 09:40
Lokalizacja: Kielce

Frezarka z Torunia OBRUSN Micromat 4300

#1

Post napisał: MAAK » 12 paź 2019, 14:22

Witam szanownych kolegów, kupiłem taką maszynę ze względu na jej solidną aluminiową konstrukcję
Maszyna na silnikach DC sterowane z DOSA z Windowsa 98 nie posiadam żadnej dokumentacji jak to działa, jaka obsługa
Maszyna miała uszkodzony enkoder z osi Z dokupiłem, i parę razy udało mi się zrobić bazowanie i przejazd osiami ale nie wiem co dalej jak załadować pliki PLT lub NC
Po dłuższym postoju znów nie mogłem jej uruchomić. wypisuje jakieś błędy bazowania
Czy ktoś z kolegów miał do czynienia z tą maszyną i czy jest sens ją naprawiać na tek stare oprogramowanie ?
Jak najprościej ją zmodernizować na nowsze oprogramowanie ?
Może jakieś propozycje od firm?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek




micges
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 276
Rejestracja: 08 sty 2010, 02:04
Lokalizacja: Toruń

Re: Frezarka z Torunia OBRUSN Micromat 4300

#2

Post napisał: micges » 13 paź 2019, 00:30

Witam,
podeślij kilka zdjęć szafy elektrycznej i tabliczkę znamionową silników.

Awatar użytkownika

Autor tematu
MAAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 404
Rejestracja: 10 wrz 2004, 09:40
Lokalizacja: Kielce

Re: Frezarka z Torunia OBRUSN Micromat 4300

#3

Post napisał: MAAK » 13 paź 2019, 14:13

Obrazek
Na silnikach nie ma tabliczek tylko na enkoderze
Obrazek
Tak wygląda sterownik, ciężko się do niego dostać tylko płytki można szybko wyjąć
Zasilanie na sterownik jest 80V , 5V, 12V, 24V, DC
Obrazek
Enkoder który wymieniłem
Obrazek
Nie wiem czy jest możliwość przejść na Step/Dir i czy się to będzie opłacać ?


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1666
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Frezarka z Torunia OBRUSN Micromat 4300

#4

Post napisał: Steryd » 13 paź 2019, 21:26

A jak to jest podpięte do pcta?
Niewykluczone, że to jest sterowane step-dir, lub +/-10V tylko trzeba zidentyfikować. Jak masz to jeszcze śpięte do kupy, to podłącz analizator stanów logicznych za 2 dychy na aledrogo I będzie widać co tam jest potrzebne do poruszania... może wcale duzo nie trzeba, a może nie oplaca się dlubac, tylko przerobić na cos aktualnego do dna...
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Autor tematu
MAAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 404
Rejestracja: 10 wrz 2004, 09:40
Lokalizacja: Kielce

Re: Frezarka z Torunia OBRUSN Micromat 4300

#5

Post napisał: MAAK » 15 paź 2019, 11:30

Można użyć CSMIO IP-A tylko po co mi 6osi nie Obrazek ma na 3
Słyszałem że są jakieś karty do PC na linux-a
Np znalazłem to :
https://pl.aliexpress.com/item/32536448092.html
Czy to można gdzieś kupić


micges
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 276
Rejestracja: 08 sty 2010, 02:04
Lokalizacja: Toruń

Re: Frezarka z Torunia OBRUSN Micromat 4300

#6

Post napisał: micges » 15 paź 2019, 21:44

Żeby to uruchomić pod linuxcnc:
mesa 7i80hd - 150 euro
mesa 7i37ta - 85 euro
mesa 7i40-HV - 150 euro
komp polisingowy 400 pln

Nic z elektroniki szafy nie będzie wykorzystane oprócz sterowania wrzecionem.
warunek - silniki są zasilane < 80V < 6A

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”