Frezarka Maktek ZX7045 A-Z

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
rysmen
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 17
Posty: 475
Rejestracja: 04 sty 2009, 18:32
Lokalizacja: zakopane podhale
Kontakt:

Frezarka Maktek ZX7045 A-Z

#1

Post napisał: rysmen » 22 cze 2014, 10:12

Witam stałem się posiadaczem takiej frezarki
Maktek ZX7045 (jeszcze skrzyni nie otwarłem)
kilka pytań mam :smile:
Co do pierwszego uruchomienia, czyszczenia, sprawdzania itp; już mam jedną chinolke i wiem co trzeba zrobić więc to pomińmy :grin:

Będe robił auto posuw stołu we wcześniejszej frezareczce co miałem, był to silniczek od wycieraczek i normalne koła pasowe i zdawało to egzamin :grin: . Ale tu chciałem jakoś to lepiej profesjonalniej zrobić co mi doradzicie? jak to zrobić? by jakieś sprzęgło było by załączało silnik z śrubą pociągową?

Myślałem o sprzęgle z kompresora sprężarki do klimy z samochodu
sprężarke można kupić za 50 zł kompletną np
http://allegro.pl/sprezarka-klimatyzacj ... 45181.html
Jest tego masa dałem przykładowe

Silnik taki
http://allegro.pl/nowy-silnik-wycieracz ... 93125.html

Przeniesienie łańcuch lub pas zębaty, a sterowanie prawo lewo taki Joystick
http://allegro.pl/joystick-manipulator- ... 71673.html
oraz regulator obrotów np
http://allegro.pl/regulator-sterownik-o ... 73066.html
wszystko na 12V czy dobrze kombinuje? czy polecicie to inaczej zrobić?

Czekam na wasze zdanie mile widziane linki zdjęcia pozdrawiam.



Tagi:

Awatar użytkownika

egojack1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 247
Rejestracja: 02 mar 2014, 19:39
Lokalizacja: R-sko
Kontakt:

#2

Post napisał: egojack1 » 22 cze 2014, 14:58

Ja jestem w trakcie dorabiania posuwu do ZX 7016 w osi X podobnego do Twojego w tej maszynie. Aby nie namnażać kosztów silnik od wycieraczek zasilany będzie z prostownika takiego (mam już taki):

http://allegro.pl/listing/listing.php?r ... -moda-0617

Obroty na wale silnika zasilanego tym prostownikiem wynoszą od 30 do 60 obr/min i są regulowane płynnie. Z silnika zdemontowałem trzecią szczotkę, silnik bierze wtedy mniejszy prąd, nie grzeje się, a jest silny. Przeniesienie napędu na śrubę poprzez koła zębate HTD 3M (przekładnia 0,5) i pasek HTD 3M 9mm. Obroty na śrubie będą więc regulowane od 15 do 30 obr/min. Zastanawiam się, czy sterowanie zrobić na przyciskach i przekaźnikach, czy też najtańszą metodą na włącznikach tak, jak Ty miałeś. Czy te włączniki były wygodne w pracy?

Gdyby zrobić sterowanie na przekaźnikach, można by założyć wyłączniki krańcowe ustawione tak, aby była możliwość wykorzystywania fabrycznych zderzaków na przedniej krawędzi stołu. Zabezpieczały by przed przejechaniem za daleko awaryjnie, i mogłyby być przydatne w pracy.
Ty w swojej ZX7016 miałeś oring na kołach pasowych, który jak zrozumiałem mógł się ślizgnąć, jak kręciłeś ręcznie za korbkę. Przekładnia zębata wiadomo się nie ślizgnie, dlatego rozważam jak w prosty sposób rozłączać przekładnie, gdybym chciał pokręcić manualnie tą osia. Myślałem o prostym napinaczu, naciąganym sprężyną, który umożliwiłby szybkie zdjęcie paska.

Z zaciekawieniem czekam na Twoje rozwiązanie posuwu w nowej maszynie, i na wrażenia z eksploatacji nowej frezarki.


Autor tematu
rysmen
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 17
Posty: 475
Rejestracja: 04 sty 2009, 18:32
Lokalizacja: zakopane podhale
Kontakt:

#3

Post napisał: rysmen » 23 cze 2014, 20:01

Dzis rozpakowałem maszyne przyszła na palecie skręcona ma małe uszkodzenie narazie jedno znalazłem bo nie było czasu sie bardziej przyglądać.

daje fote
Obrazek
Obrazek

Czy tu jest dobrze napisane ? czy ja źle rozumuje? Moim zdaniem frezowanie pionowe to z góry na dół a frezowanie czołowe to np płaszczyzn prawo lewo.
Obrazek

Awatar użytkownika

egojack1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 247
Rejestracja: 02 mar 2014, 19:39
Lokalizacja: R-sko
Kontakt:

#4

Post napisał: egojack1 » 23 cze 2014, 22:01

Moim zdaniem pomyłka na tabliczce, powinno być odwrotnie w tej tabelce.
Na swojej stronie przy tej maszynie też piszą inaczej, ale znając ich nomenklaturę z maszyn ZX7016, gdzie mamy max śred. frezowania płaszczyzn 40mm, a frezowania pionowego 12mm
jest to ewidentna pomyłka, a Ty dobrze myślisz.


Autor tematu
rysmen
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 17
Posty: 475
Rejestracja: 04 sty 2009, 18:32
Lokalizacja: zakopane podhale
Kontakt:

#5

Post napisał: rysmen » 26 cze 2014, 14:14

Więc tak uszkodzony pręt wymienią kazali zadzwonić do dhl i zamówic kuriera i oni pokryją koszty. Zanim doszedłem za część info lini dhl to zrezygnowałem bo gra nie warta świeczki.

Co do pomyłki w tabliczce to nic sie nie da zrobić nie mają innych, wszystkie maszyny takie ewentualnie naklejka w to miejsce lub zwrot maszyny :grin: Mi to wisi w sumie no ale jak płace 6 kafli to dla mnie dużo i wymagam. Troche mi się śmiać chce 200 maszyn i nikt nie sprawdził.

Czy takie łuski na prowadnicach to celowe?

Obrazek

Co do imadła 160 jest zdecydowanie za duża szerokość ok ale długość 43cm to wystawało strasznie dużo musiałem wymienić na 100 i ostatecznie takie wziołem
http://allegro.pl/imadlo-maszynowe-prec ... 84272.html

A tak to wyglądało
Obrazek
Obrazek

Ogólnie reszta ok maszyna już na miejscu fota z przed mycia jeszcze.
Obrazek

Obrazek

O reszcie będe informował silniki na pusuw już mam elektronika w drodze
podnoszenie kolumny też będzie na silnku :smile:

Awatar użytkownika

Darnok1911
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 1
Posty: 73
Rejestracja: 27 kwie 2013, 12:02
Lokalizacja: Łódź

#6

Post napisał: Darnok1911 » 26 cze 2014, 17:01

Witam,
te łuski to niby "skrobanie" prowadnic robione przez chińczyków, oczywiście bardziej tym psują niż poprawiają. Jeżeli będzie Ci się chciało i masz umiejętności oraz liniał to możesz się pokusić o własne skrobanie :mrgreen: . Jeżeli chcesz więcej to polecam temat ten

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1448
Rejestracja: 16 paź 2005, 00:26
Lokalizacja: Świecie

#7

Post napisał: triera » 26 cze 2014, 17:26

To takie skrobanie dekoracyjne, jak folia karbon naklejona na samochodzie ;)


Autor tematu
rysmen
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 17
Posty: 475
Rejestracja: 04 sty 2009, 18:32
Lokalizacja: zakopane podhale
Kontakt:

#8

Post napisał: rysmen » 26 cze 2014, 17:34

Widzicie jakie są pytania jak sie wcześniej nie miało z takim czymś doczynienia :???:

Sprawdze maszyne czujnikiem i podejme decyzje :smile:


JackSN
Stały bywalec (min. 45)
Stały bywalec (min. 45)
Posty w temacie: 10
Posty: 51
Rejestracja: 05 sie 2012, 20:50
Lokalizacja: B-stok

#9

Post napisał: JackSN » 07 lip 2014, 09:56

Mam pytanie, czy fabryczny silnik 3-fazowy będzie współpracował z falownikiem z wejściem 1-fazowym?
Jak się nie mylę, to taki silnik powinien mieć możliwość podłączenia w trójkąt.

Jaka jest max wysokość frezarki?


mlekocccp
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 199
Rejestracja: 14 cze 2012, 21:00
Lokalizacja: Walim

#10

Post napisał: mlekocccp » 07 lip 2014, 11:59

Taki silnik będzie spokojnie działać jeśli jest możliwość przepięcia uzwojeń w trójkąt 3x230V. Sam mam silnik 3 fazowy w wiertarce stołowej i silnik śmiga.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”