Frezarka konstrukcja metalowa, problem.

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
KcPr
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 15
Rejestracja: 13 lip 2007, 22:33
Lokalizacja: warszawa

Frezarka konstrukcja metalowa, problem.

#1

Post napisał: KcPr » 25 lip 2012, 16:34

Witam szanownych kolegów, w związku z przyrostem wolnych chwil zabrałem się za amatorski projekt frezarki. Będzie frezować w alu i w POMie i innych tworzywach sporadycznie w mdf. Frezarkę buduję z ciekawości i pewnie do zabawy,może czasem do frezowania kopyt pod termoformierkę.
Bedzie to moja druga frezarka (poprzednia miała pole pracy 250x250 i była wycięta z 12 mm blachy alu.

Mam parę problemów a właściwie chodzi i obniżenie kosztów projektu i uproszczeń.
Tyle słowem wstępu.


http://www.bankfotek.pl/view/1292698


Rama z profili stalowych.

profile po bokach podstawy 120x100x5
profile wewnątrz podstawy 80x80x5
nogi bramy 2 profile 80x100x5 ( jedna wręga 6mm wspawana połowie długości)
brama 2 profile 120x80x5 ( wspawane 6 mm wręgi co 230mm )

rozstaw prowadnic na bramie: 160
prowadnic stołu : 300

Zakładane pole pracy 500 x500
Oś Z 250

Blacha do planowania pod podpory wałków ma mieć 6mm grubości, czy to wystarczy ?

http://www.bankfotek.pl/view/1292756

Szukam jakiegoś taniego rozwiązania na podparcie śruby trapezowej, bloki na łożyskach skośnych są zbyt kosztowne. Jakie rozwiązanie mógłbym zastosować ? czy bloki w oprawach żeliwnych nadają się do stabilnego podparcia śruby? Nie mam też pomysłu na rozwiązanie podparcia śruby posuwu stołu.

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi, komentarze i podpowiedzi.



Tagi:


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5733
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Frezarka konstrukcja metalowa, problem.

#2

Post napisał: oprawcafotografii » 26 lip 2012, 07:30

KcPr pisze: Szukam jakiegoś taniego rozwiązania na podparcie śruby trapezowej, bloki na łożyskach skośnych są zbyt kosztowne.
Zartujesz? Ile to kosztuje lozysko i klocek z al? 30zl?

q

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2555
Rejestracja: 04 paź 2007, 01:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#3

Post napisał: zacharius » 26 lip 2012, 08:51

pewnie mowa o gotowych blokach typu FK i FF a te potrafią kosztować trochę więcej jak 3 dychy.

samonastawne w oprawie żeliwnej przerabiałem, ogólnie się nadają ale po cięższych pracach szybko łapią luzy bo nie są do tego typu obciążeń przeznaczone
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły


Autor tematu
KcPr
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 15
Rejestracja: 13 lip 2007, 22:33
Lokalizacja: warszawa

#4

Post napisał: KcPr » 26 lip 2012, 10:27

Zacharius , Dokładnie tak, brałem pod uwagę bloki łożyskujące ze sklepu sponsora... a te są drogie.

Sugerujesz żeby oprawy wyfrezować przetoczyć/przeszlifować, gniazda i wcisnąć przeciwstawnie po dwa łożyska skośne?
Ostatnio zmieniony 26 lip 2012, 10:32 przez KcPr, łącznie zmieniany 1 raz.


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5733
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#5

Post napisał: oprawcafotografii » 26 lip 2012, 10:30

Kawalek aluminium jedno lozysko 3201RS zablokowane srubkami zeby nie wyszlo
z gniazda i tyle. Po co cos wiecej?

Tu widac takie "bloki" :)

Obrazek

q


Autor tematu
KcPr
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 15
Rejestracja: 13 lip 2007, 22:33
Lokalizacja: warszawa

#6

Post napisał: KcPr » 26 lip 2012, 10:52

widzę, jak rozwiązałeś kasowane luzu poosiowego śruby ?

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2555
Rejestracja: 04 paź 2007, 01:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#7

Post napisał: zacharius » 26 lip 2012, 10:54

można i tak jak kolega Oprawca ma. aczkolwiek osobiście uważam że rozwiązanie FK+FF nie jest tak o po prostu wymyślone bo ktoś widział takie misie.

zasadniczo konstrukcja bloku FK czy BK nie jest jakaś mega skomplikowana lecz dla samodzielnego wykonania trzeba posiadać odpowiednie maszyny i wprawę i czas i materiał.

kupując gotowy blok FK+FF otrzymuje się gotowe rozwiązanie odpowiednio już wykonane i z nakrętką kontrującą wystarczy tylko poprawnie zatoczyć śruby i jest.

ja swoje FK+FF6 zamawiałem z chin przy okazji no to wyszło sporo taniej niż w Polsce aczkolwiek nie uważam że cena rzędu 130zł per blok jest jakoś specjalnie wyśrubowana. choć owszem gryzie. zwłaszcza jak trzeba kupić 3 po 130 + 3 po 70 to już się robi pokaźna kwota.
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5733
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#8

Post napisał: oprawcafotografii » 26 lip 2012, 11:06

KcPr pisze:widzę, jak rozwiązałeś kasowane luzu poosiowego śruby ?
Kupujac srube bezluzowa ;-) czyli toczna (kulowa).

q

[ Dodano: 2012-07-26, 11:07 ]
zacharius pisze:...ja swoje FK+FF6 zamawiałem z chin przy okazji no to wyszło sporo taniej niż w Polsce aczkolwiek nie uważam że cena rzędu 130zł per blok jest jakoś specjalnie wyśrubowana. choć owszem gryzie. zwłaszcza jak trzeba kupić 3 po 130 + 3 po 70 to już się robi pokaźna kwota.
Za 600zl mozna pewnie kupic sruby kulowe.

Znacznie lepiej wydane pieniadze ;)

q

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2555
Rejestracja: 04 paź 2007, 01:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#9

Post napisał: zacharius » 26 lip 2012, 11:09

mam i to i drugie :razz:
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły


Autor tematu
KcPr
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 15
Rejestracja: 13 lip 2007, 22:33
Lokalizacja: warszawa

#10

Post napisał: KcPr » 26 lip 2012, 11:26

[quote="oprawcafotografii"]Kupujac srube bezluzowa czyli toczna (kulowa). [/quote]

Miałem na myśli kasowanie luzu poosiowego śruby w łozyskach w których jest podparta, czyli żeby nie latała na boki jak silnik da jej moment.
Ostatnio zmieniony 26 lip 2012, 11:37 przez KcPr, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”