Frezarka KIMLA- 3osiowa

Oprogramowanie do tworzenia g kodu

Dyskusje o maszynach CNC wykorzystywanych do obróbki drewna, sklejki, płyt wiórowych

Autor tematu
Anna C.
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 15 lis 2018, 14:01

Frezarka KIMLA- 3osiowa

#1

Post napisał: Anna C. » 15 lis 2018, 14:08

Witam,
Posiadamy w firmie frezarkę firmy Kimla- 3osiową.
Czy jest ktoś w stanie doradzić jakiego oprogramowania należy użyć w celu uzyskania takiego efektu jak na zdjęciu. Obrazek

Będę wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam,
Anna C.




piromarek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 562
Rejestracja: 08 maja 2007, 08:05
Lokalizacja: Chodzież

Re: Frezarka KIMLA- 3osiowa

#2

Post napisał: piromarek » 15 lis 2018, 14:22

Hehe.
A co do tej pory robiliście z tą frezarką, skoro takie pytanie ? :-)
Chyba, że nie dostrzegam rangi problemu.
Mają być, za przeproszeniem, "takie fale na materiale" ?
No CAD i CAM, ni chybi. :-)

Aaaa teraz mnie oświeciło gdzie może być problem ...
Wyście tą kimlą wycinali do tej pory 2,5 D, jak się domyślam ?
No to może być jakiś kłopot.
Nie wiem co tam za CAMa dostarcza kimla w zestawie, ale trzeba będzie modelować raczej w CAD 3D.
Taki obrys z ręki może być trudno.

Można spróbować w kombajnie Fusion360 Autodesku. Chyba będzie najtaniej.


jarbia
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 356
Rejestracja: 22 sie 2012, 13:21
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Frezarka KIMLA- 3osiowa

#3

Post napisał: jarbia » 15 lis 2018, 17:41

Artcam a Kimla wyposażona w słynny moduł 3D.
pozdr.


Autor tematu
Anna C.
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 15 lis 2018, 14:01

Re: Frezarka KIMLA- 3osiowa

#4

Post napisał: Anna C. » 16 lis 2018, 11:44

Dziękuję za odpowiedzi. ArtCAMa wykupiła firma Autodesk :( Szukam podobnego oprogramowania, które będzie darmowe lub w miarę tanie a dodatkowo łatwe w obsłudze w celu uzyskania efektu np. fal jak na zdjęciu.
Czy polecacie inny program?


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1334
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

Re: Frezarka KIMLA- 3osiowa

#5

Post napisał: pltmaxnc » 16 lis 2018, 17:36



kubus838
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1981
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Frezarka KIMLA- 3osiowa

#6

Post napisał: kubus838 » 17 sty 2019, 10:07

Witam

Jak rozumiem to autor tematu pyta o CAD/CAM pięcio osiowy? A dokładnie o ten który jest w stanie "obsłużyć" maszynę z obracanym wrzecionem.

robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Maszyny CNC do Obróbki Drewna”