Po krótce opowiem co i jak.
Kupiłem jakieś 2 lata temu taka frezarkę po cenie złomowej. Nie odpalała się w ogóle, pochodziła z salonu audi w Niemczech gdzie próbowali na niej frezować breloki(z imieniem)do kluczy dla klientów ale słabo im to podobno wychodzilo az koniec końców nie wiedzieli kiedy i jak przestała działać. Nikt tam o niczym pojęcia nie miał a po tym jak trafiła do mnie to niewiele się zmieniło xD
Po naprawie włącznika i wymianie bezpiecznika jest jakieś życie, natomiast dalej nie działa, nie wiem czy to wina hardware czy softu.
Sam niewiele wiem o automatyce. Pracowałem na maszynach cnc do produkcji domow, kiedyś jakąś frezarkę 3 osiową zrobiłem do drewna ale tam były 3 silniki 3 sterowniki płytka sterującą i zasilacz(i poradnik na yt). W tej frezarce jest cała szafa elektroniki.
Zna się ktoś na tych maszynach isel i ich software i jest ze Śląska?
Tu pare fotek
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
napisalem do firmy Isel o jakąś dokumentacje z tej maszyny w odpowiedzi dostałem niewiele informacji
Maszyna komunikuje sie z komputerem przez karte pci canSehr geehrter Herr Nokielski,
Laut Seriennummer ist ihre Maschine von der Audi AG und wurde am 19.12.2006 ausgeliefert.
EUROMOD-P-VH DC-Servo
CNC- Basiseinheit mit
Untergestell u. Schutzhaube
500 x 300 x 300
- Gestellbauweise
- EUROMOD-P Verfahrbereich 500 x 300
- Untergestell , Schutzhaube
- Schaltschrank inkl.3-Achs-Steuerung CNC-DC SERV angeb.
- DC-Servo Motoren 120 Watt
- Durchlass 350
- Z-Achse Typ2/300
- Spindelsteigung Z-Achse : 16x5
- Spindelsteigung X-Y : 16x5
- T-Nuten-Aufspanntisch 310 x 600
Czy można to jakoś łatwo (a raczej tanio) przerobić np na mach3 albo linux cnc?
Pozdrawiam