Frezarka do blatów kuchennych
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
Re: Frezarka do blatów kuchennych
Zajmuje się projektowaniem i produkcją frontów meblowych oraz blatów kuchennych i stołowych. Przygotowaniem komponentów i samym montażem zestawów meblowych z podziałem na kuchnie i zabudowy.
Więc programy do produkcji komponentów meblowych takich jak blaty drewniane to jest mój chleb powszedni.
robert
Więc programy do produkcji komponentów meblowych takich jak blaty drewniane to jest mój chleb powszedni.
robert
Tagi:
-
- Posty w temacie: 7
No i wreszcie wszystko jasne, a Autor ma na razie ciemność bo dopiero wchodzi w CNC do "drewna" - a my tu o du..Maryni.
Ma dylemat w co zainwestować żeby: się zmieściło w warsztacie i budżecie, a potem o programowaniu CNC (rozkrój płyty, technologia zależna od sprzetu i danego materiału) dletego napisalem CI o czytaniu.
Przecież nie będzie robić formatek frezem, a podział blatu ≠ 38 mm laminowanego bez podcinania ? itd.
Narazie, może napisz jak Ty to robisz i na czym.
Ma dylemat w co zainwestować żeby: się zmieściło w warsztacie i budżecie, a potem o programowaniu CNC (rozkrój płyty, technologia zależna od sprzetu i danego materiału) dletego napisalem CI o czytaniu.
Przecież nie będzie robić formatek frezem, a podział blatu ≠ 38 mm laminowanego bez podcinania ? itd.
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design
-
Po pierwsze to nie MY a TY.
Po drugie to jak ktoś kupuje taką maszynę to musi myśleć o wszystkim. A nie później obudzić się z ręką w nocniku.Yarec pisze: ↑03 lut 2018, 23:17Ma dylemat w co zainwestować żeby: się zmieściło w warsztacie i budżecie, a potem o programowaniu CNC (rozkrój płyty, technologia zależna od sprzetu i danego materiału) dletego napisalem CI o czytaniu.
Po trzecie to ja blaty tnę na pile. Jeszcze nie spotkałem nawet w Warszawie takiego mieszkania gdzie po wymierzeniu i przycięciu blat pasował bez docinek. Zawsze blat trzeba docinać na miejscu bo na szerokości 60cm długość zmienia się trzy razy. W starym budownictwie typu Wola, Brudno to trzeba się nakombinować aby blat zamontować. W nowym budownictwie typy Ursynów już mniej ale do ideału sporo brakuje
robert
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Do blatów drewnianych to ploter 5 osiowy wystarczy - każdy wymiar formatu i po przechyleniu głowicy o kat 90 stopni obróbka w plaszczyżnie albo xz albo yz przy obrocie osi c jakieś tam otwory czy wcięcia czy coś, obróbka indeksowana jest banalna, ale trzeba mic o tym jakies pojęcie i wyobraźnię przestrzenną. i nie musi to być centrum, ale nawet jeśli, to przez centrum rozumiemy zwykły ploter z wrzecionem z automatyczną wymiana narzędzi i jakis tam magazynek listwowy czy rewolwerowy itd.
Bodaj w 2012 przylezli do mnie goscie i pytali o maszyne do blatów, która miałaby 4 wrzeciona na każdej stronie, pytalem sie po cholere? Jedno nie wystarczy?
Na szczęście mnie to nie interesuje jakoś specjalnie, tzn kuchnie meble itd, z drewnianych zabaw interesują mnie łodzie.
Przy blatach z drewnopochodnych jest chyba jeszcze jakas okleiniarka.
Ktoś kiedyś wymyslił maszynę do tego celu ze z jednej strony wchodzi surowy półprodukt a z drugiej oklejony format, ale czy z otworem pod zlewozmywak to juz nie wiem, nie widziałem.
Yarec co chcesz od kubusia? Z sensem pisze.
Bodaj w 2012 przylezli do mnie goscie i pytali o maszyne do blatów, która miałaby 4 wrzeciona na każdej stronie, pytalem sie po cholere? Jedno nie wystarczy?
Na szczęście mnie to nie interesuje jakoś specjalnie, tzn kuchnie meble itd, z drewnianych zabaw interesują mnie łodzie.
Przy blatach z drewnopochodnych jest chyba jeszcze jakas okleiniarka.
Ktoś kiedyś wymyslił maszynę do tego celu ze z jednej strony wchodzi surowy półprodukt a z drugiej oklejony format, ale czy z otworem pod zlewozmywak to juz nie wiem, nie widziałem.
Yarec co chcesz od kubusia? Z sensem pisze.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Posty w temacie: 5
kubuś awansował na producenta, projektanta i montażystę 3w1 bo mu jedna kuchnia (owocowa) wpadła do zrobienia, a tak niedawno koledze z maszyną cnc wciskał że lepiej blat wycinać ręcznie niż na maszynie cnc
kubus838
Nie pisz o obróbce drewna i materiałów drewnopochodnych bo się na tym nie znasz, co też nie raz tu na forum udowodniłeś, o maszynach cnc tym bardziej centrach obróbczych już nie wspominając.

kubus838
Nie pisz o obróbce drewna i materiałów drewnopochodnych bo się na tym nie znasz, co też nie raz tu na forum udowodniłeś, o maszynach cnc tym bardziej centrach obróbczych już nie wspominając.
I don't like principles, I prefer prejudices
-
To ty twierdzisz, że jedna. Ale może czas skończyć z takimi wypowiedziami jak Ty tu próbujesz uwidaczniać coś co jest nieosiągalne. Twoje brednie i tak wskazują już na co Cie stać.
A Ty już nie pisz w ogóle o niczym. Twoja wiedza opiera się na "produktach" innych i tym co inni robią - wystarczy popytać większość forumowiczów. Po Twoich dostępnych tu na forum odpowiedziach dochodzimy do wniosku, że Ty jako osoba dająca rady jesteś skazany na wielkie nie powodzenie. Dlatego moim zdaniem odpuść - najpierw trzeba mieć wiedzę a nie krytykować innych co się z Tobą nie zgadzają. A, że i tak wszyscy się z Tobą nie zgadzają to powinieneś najpierw poznać dokładnie temat postu a nie pisać takie farmazony.
robert
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
sam nie tak dawno zdupczyłem klientowi podciecie pod zlewozmywak, jakis błąd z d wyskoczył na zetce i podcięcie zamiast 4 mm robiło 8, na szczęscie zatrzymalem, ale jedna krawędz poszła sie walić, wytłumacz się tera klientowi ze błąd z d wziety. Wniosek z tego taki że ów klient wiecej do mnie nie przyjdzie, no ale co poradzę, zdarza sie bład maszyny.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign