Frezarka do aluminium oraz do Stali 4 osie

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Davido_olawa
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 270
Rejestracja: 28 maja 2006, 15:46
Lokalizacja: Dolnysląsk

Frezarka do aluminium oraz do Stali 4 osie

#1

Post napisał: Davido_olawa » 20 paź 2006, 16:46

Witam wszystkich zaczynam budowe plotero-frezarki bramowej o polu roboczym 1000x500 jest to frezarka głównie przeznaczona do aluminium oraz drewna.Jednak będe równiez wykonywał na niej rzeczy ze stali żaroodpornej i dlatego jest mi potrzebna 4 oś obrotowa.Oś X będzie na prowadnicach liniowych oraz na śrubie kulowej dwie pozostałe osie na śrubie trapezowej oraz na wałkach fi 20.Osie X,Y,Z będą sterowane przez silniki krokowe 200 kroków na obrót o momencie 1.89Nm poprzez przekładnie 2:1 dzięki temu uzyskam większy moment kosztem prędkości posuwu.Oś 4 obrotowa będzie robiona na motoreduktorze o przełożeniu 10:1 napędzana silnikiem 4.6Nm.sterowanie osi X,Y,Z bedzie na sterowniku Mixpolu natomiast do osi obrotowej zostanie użyta dodatkowa płyta główna plus sterownik http://www.wobit.com.pl/produkty/sterowniki/smc116.htm będzie to wymagać odemnie komutera z dwoma portami LPT ale niestety już zakupiłem sterownik mixpolu...I tutaj zwracam sie do was z prośbą o wszelkie sugestie czy takie silniki będą wystarczające do napędzenia mojej plotero-frezarki...



Tagi:


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1340
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

#2

Post napisał: pltmaxnc » 20 paź 2006, 17:25

Zalożenia ambitne. Jeżeli chcesz frezować stal , maszyna o tym polu dzialania powinna ważyć kilkaset kilogramów . Silniczki o których piszesz będą za slabe . Poczytaj na forum jak powstawaly projekty podobnych urządzeń i jakie mialy napędy.


Autor tematu
Davido_olawa
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 270
Rejestracja: 28 maja 2006, 15:46
Lokalizacja: Dolnysląsk

#3

Post napisał: Davido_olawa » 20 paź 2006, 17:34

czytałem czytałem...zazwyczaj stosują silniki 3Nm(nie wliczając serw) połączone bez pośrednio do śrub kulowych/trapezowych ja tak sie złożyło że mam silniki 1.89Nm i stosując przekładnie 2:1 również uzyskam około 3Nm wiec nie jest tak źle...czekam na waszą akceptacje.Co do frezowania stali to będą to kostki 30mmx15mm wiekszych rzeczy ze stali nie zamierzam frezować a tym bardziej form wtryskowych ma być to frezarka głównie przeznaczona do aluminium i drewna z MOŻLIWOŚCIĄ krótkotrwałego(1h) frezowania stali oczywiście chłodzenie też będzie....

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3671
Rejestracja: 23 sie 2005, 13:27
Lokalizacja: zapytaj
Kontakt:

#4

Post napisał: gmaro » 20 paź 2006, 18:10

masz już wstępne rysunki jak to będzie wyglądać wszystko? .. ja bym jednak zmienił silniki na mocniejsze :)
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]


Autor tematu
Davido_olawa
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 270
Rejestracja: 28 maja 2006, 15:46
Lokalizacja: Dolnysląsk

#5

Post napisał: Davido_olawa » 20 paź 2006, 18:35

narazie plany mam tylko w głowie...i w sumie szkoda byłoby zastępowac te silniki bo jakieś 800zł poszłoby sie.... chciałbym wykożystać to co mam
W planie jest również zamontowanie czujnika długości narzędzia ze strony http://www.piter.mily.pl/index.php?i=5
moje silniki to te http://www.allegro.pl/item134480630_sil ... k1_8_.html
Ostatnio zmieniony 20 paź 2006, 18:42 przez Davido_olawa, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1712
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

#6

Post napisał: gaspar » 20 paź 2006, 18:42

Maszyna o parametrach bardzo zbliżonych do moich, tylko u Ciebie będzie kilka lepszych rozwiązań (śruby kulowe). Dla osi Z przydałby Ci się mocniejszy silnik, ja mam 3Nm i przekładnie 1:2 i problemu nie ma, nie wiem jak będzie wyglądało to w przypadku silników 1,89Nm. (czy to są te silniki z listy społecznej?).

Pokaż jakieś rysunki.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie


Autor tematu
Davido_olawa
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 270
Rejestracja: 28 maja 2006, 15:46
Lokalizacja: Dolnysląsk

#7

Post napisał: Davido_olawa » 20 paź 2006, 19:14

No to stoje przed dwoma rozwiązaniami:
1) wykożystać do 3 osi silniki 1.89Nm http://www.allegro.pl/item134480630_sil ... k1_8_.html plus sterownik Mixpolu na IMT901 (2.5A na faze)
2) zacisnąć pasa i kupić 4 silniki krokowe o momencie 4.6Nm i 4 sterowniki http://www.wobit.com.pl/produkty/sterowniki/smc116.htm do tego płyta główna http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... _sskmb.htm
podsumowująć wolałbym rozwiązanie pierwsze w przeciwnym wypadku musze wyłożyć około 2500zł na sterowniki i silniki krokowe...

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1712
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

#8

Post napisał: gaspar » 20 paź 2006, 19:43

Ja radzę zacząć od mechaniki, dopiero na końcu do stworzonego dzieła dobierzesz sobie elektronikę i silniki.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Awatar użytkownika

Szopler
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 254
Rejestracja: 19 lis 2005, 16:17
Lokalizacja: Siedlce
Kontakt:

#9

Post napisał: Szopler » 20 paź 2006, 19:46

Davido_olawa pisze:narazie plany mam tylko w głowie...i w sumie szkoda byłoby zastępowac te silniki bo jakieś 800zł poszłoby sie.... chciałbym wykożystać to co mam
W planie jest również zamontowanie czujnika długości narzędzia ze strony http://www.piter.mily.pl/index.php?i=5
moje silniki to te http://www.allegro.pl/item134480630_sil ... k1_8_.html
Co dzo czujnika z tej strony, to ma on swoje wady, co z resztą autor napisał...
Jest tu na forum mój wątek o tym czujniku i również koledzy mi go odradzali...

Pozdro!


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1340
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

#10

Post napisał: pltmaxnc » 20 paź 2006, 19:47

Wg moich obliczeń trzeba dolożyć ok. 1100 zl zamieniając Twoje silniki i sterowniki na silniki 3Nm i sterownik 4,2 A.
Twój zestaw można sprzedać za ok 800 zl a trzeba wydać 3x (360zl+270zl) =1890zl. (oferta na Allegro Piotrjub) Czwartego silnika nie liczę bo i tak jest dodatkowy.
Nawiasem mówiąc silniki które posiadasz tylko teoretycznie mają 1,89 Nm pratycznie ich moment jest mniejszy o 30 - 35 %.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”