Frezarka CNC Dyna 4M i 4 oś

Dyskusje o obrabiarkach cnc Dyna Mechtronics

Moderator: MODERATORZY

Awatar użytkownika

Autor tematu
WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5390
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Frezarka CNC Dyna 4M i 4 oś

#1

Post napisał: WZÓR » 21 gru 2015, 11:40

Swego czasu obsługiwałem frezarkę CNC Dyna 4M i z tego powodu podjąłem się u klienta zaprogramować i wykonać ślimak o zmiennym skoku wykorzystując 4 oś.
Program wygenerowałem w CAD/CAM ( postprocesor dedykowany pod tę maszynę i oś ) ..... , projekt nie wypalił z powodu źle działającej osi U.

Zrobiłem prosty test.
Wysłałem maszynę na HOME , 4 oś (U) wyzerowała się i ręcznie za pomocą wędki wykonałem pełen obrót tej osi.
Na pulpicie oś U wyświetliła wartość 284.000 ..... , a powinno być 360.000 (przynajmniej tak mi się zdaje).
Co jest nie tak z tą maszyną i w jaki sposób rozwiązać ten problem.

Mariusz.


To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Jonathan Carroll

Tags:


zibi
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 884
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

#2

Post napisał: zibi » 22 gru 2015, 14:22

Jest możliwość wpisania parametru "skalowania osi" w tej maszynie w parametrach maszynowych? np. 360/284.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.

Awatar użytkownika

Autor tematu
WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5390
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#3

Post napisał: WZÓR » 23 gru 2015, 15:33

zibi pisze:Jest możliwość wpisania parametru "skalowania osi" w tej maszynie w parametrach maszynowych? np. 360/284.
Dzięki za odzew.
.... muszę sprawdzić.

P.s.
A co to zmienia (?) ... , jak i tak detal nie wyszedł.
Tak pytam , bo nie ogarniam tematu.

Mariusz.
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Jonathan Carroll

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Dyna Mechtronics”