FrezCNC pisze: ..... mam dajmy na to pewną koncepcję i robię rysunek w programie, później przenoszę go do innego programu on generuje gcody i maszynka wykonuje pracę ? Na tym to polega ?
Programy które podałeś mogę instalować na windows 7 tak ? Mam jeszcze pytanie odnośnie tego czy mogę przeprowadzać na nich jakieś symulacje i uczyć się na razie bez maszyny ?.
Jeśli chodzi o programy które wymieniłem, czyli (przypomnę) Artcam albo Vectric Aspire, to wszystko o co pytasz, czyli, rysunek, model 2.5D (przez niektórych nazywany 3D), ścieżkę maszynową, G-Cody i symulację, możesz zrobić w nich bezpośrednio nie korzystając z żadnego innego programu.
Obydwa programy zostały stworzone właśnie z myślą przede wszystkim o płaskorzeźbach, chociaż oczywiście można w nich wykonać wiele innych rzeczy nie będących płaskorzeźbami.
Obydwa wyglądają bardzo, bardzo podobnie, ale różnią się nieco koncepcją pracy i możliwościami.
Możesz wejść na oficjalne strony w/w programów i po prostu pobrać wersje demo.
Jeśli chodzi o Artcam, to niestety, ale producent nie udostępnia wersji demo najwyższych wersji tego oprogramowania, czyli Artcam PRO i Artcam Jewel Smith, ale można pobrać wersję Artcam Insignia w której nawet coś tam można modelować, ale do tych najwyższych wersji i tak brakuje mu sporo.
Ponadto, ograniczeniem wersji demonstracyjnej jest brak możliwości zapisania gotowego G-Codu, więc nawet jeśli coś zrobisz, to i tak nie wypróbujesz na frezarce jak to wyszło, ale za to symulacja bardzo dokładnie oddaje to co będziesz miał w realu, więc poćwiczyć można (i moim zdaniem należy) na symulacji.
Natomiast Vectric Aspire, udostępnia pełną wersję swojego oprogramowania, czyli wszystkie opcje modelowania są dostępne i w ogóle wszystko, a ograniczenia są dokładnie takie jak w przypadku Artcam-a, czyli chodzi o brak możliwości zapisu gotowych prac.