Frezarka Bridgeport HH 151

Dyskusje dotyczące maszyn Bridgeport, Romi, Hardinge

Autor tematu
MARCO62
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 46
Rejestracja: 21 lut 2015, 22:29
Lokalizacja: Zduńska Wola

Frezarka Bridgeport HH 151

#1

Post napisał: MARCO62 » 22 lip 2015, 19:22

Witam mam takie pytanie:
Jak w tej ww frezarce można zmienić wielkość wyświetlania czcionki?
Jest ustawiona mała czcionka i jeden z pasków wchodzi na drugi i trudno odczytać funkcje,może jak by się dało powiększyć to by tego nie było?
Jak by ktoś wiedział to proszę o pomoc.



Tagi:


Autor tematu
MARCO62
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 46
Rejestracja: 21 lut 2015, 22:29
Lokalizacja: Zduńska Wola

#2

Post napisał: MARCO62 » 14 mar 2016, 16:37

Widzę że temat mało znany a bardzo mi potrzebne jak powiększyć czcionkę?.
Na prawdę nikt nie wie?


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3820
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

#3

Post napisał: jasiu... » 14 mar 2016, 18:17

Jak to jest ustawiona. To bardzo stare urządzenie, w którym wyświetlanie jest realizowane na monochromatycznym monitorku, gdzie nie masz możliwości żadnej ingerencji. To tak ma, jak jest pokazane na pierwszej stronie instrukcji. Tu masz te instrukcje wszystkie: http://content.heidenhain.de/doku/oma_c ... 13C2A.html

No chyba, że monitor ci umiera i dlatego obraz jest mało czytelny.


Autor tematu
MARCO62
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 46
Rejestracja: 21 lut 2015, 22:29
Lokalizacja: Zduńska Wola

#4

Post napisał: MARCO62 » 14 mar 2016, 21:48

jasiu... pisze: No chyba, że monitor ci umiera i dlatego obraz jest mało czytelny.
To fakt że maszyna nie młoda,ale monitor jeszcze dobrze wyświetla.
Były dwie jednakowe z jednego roku (lepsza sprzedana) i właśnie na tym sprzedanym monitorze były czcionki 5x większe niż na tym.Na tym też były większe ale coś mi pogrzebali i teraz jest mała czcionka.
I nie wiem czy to się da teraz ustawić.

Awatar użytkownika

Łuki31
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 313
Rejestracja: 28 lip 2007, 00:05
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.

#5

Post napisał: Łuki31 » 14 mar 2016, 22:58

Witam
wejdź w MOD i tam strzałkami jedz w górę albo dół i tam jest wyświetlanie liter małe albo duże :lol:
ale to dotyczy programu bo w manualu są litery duże ? a w programie wyświetlane są chyba tylko wtedy trzy linie programu ale za to duże litery i cyfry
Jak pytam to znaczy że nie wiem ,jak wiem to odpowiem i pomogę ,więc doceń to -tak jak ja doceniam Cię !!!!


Autor tematu
MARCO62
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 46
Rejestracja: 21 lut 2015, 22:29
Lokalizacja: Zduńska Wola

#6

Post napisał: MARCO62 » 15 mar 2016, 15:34

Łuki31 pisze:w manualu są litery duże ?
No właśnie w manualu były litery duże trzy linie i jedna na samej górze,a teraz mam trzy linie małe litery i ta górna linia nachodzi na tą pierwszą linię ale do góry nogami.
No właśnie wiem że to jest w MOD tylko nie wiem która to linijka bo właśnie trudno to odczytać do góry nogami.Jak bym wiedział która to linijka to bym ustawił bo bym widział jak przeskakuje. :oops:

Awatar użytkownika

Łuki31
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 313
Rejestracja: 28 lip 2007, 00:05
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.

#7

Post napisał: Łuki31 » 15 mar 2016, 22:25

MOD i trzy razy strzałka w górę tak to dziś sprawdzałem
ale do góry nogami to tam nie przestawisz :shock:
Jak pytam to znaczy że nie wiem ,jak wiem to odpowiem i pomogę ,więc doceń to -tak jak ja doceniam Cię !!!!


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3820
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

#8

Post napisał: jasiu... » 16 mar 2016, 16:20

jeśli jest do góry nogami, to prawdopodobnie coś spieprzone jest z napięciem odchylania na cewkach kineskopu. Albo uszkodzone cewki, albo - i na to stawiam, gość pokręcił potencjometrem, którym to napięcie się reguluje.


Autor tematu
MARCO62
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 46
Rejestracja: 21 lut 2015, 22:29
Lokalizacja: Zduńska Wola

#9

Post napisał: MARCO62 » 16 mar 2016, 20:06

Łuki31 pisze:MOD i trzy razy strzałka w górę
Ale muszę wejść w edycję programu i dopiero w MOD :?:
jasiu... pisze:prawdopodobnie coś spieprzone jest z napięciem


Też myślę o tym napięciu tylko że nie koniecznie to musi być na cewkach ale sprawdzić nie zawadzi.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Bridgeport / Romi / Hardinge”