No i stało się, dzisiaj przywiozłem niemieckie puzzle marki Kloop. Planowała bloki w zakładzie obróbki silników ale ze względu na wysokość praca na niej a zwłaszcza wkładanie bloków było nie lada wyzwaniem. Maszyna z obrotową głowica czyli frezowanie poziome, pionowe (głowica skrętna w dwóch płaszczyznach) dłutowanie i jedno miejsce wolne (nie wiem na co), odczyty cyfrowe Heidenhain maszyna duża ciężka i sztywna. Niestety albo stety podczas wyprowadzki wózkowy walnął w skrzynkę przyłączeniowa na szczęście są tam tylko przewody, może uda się jakoś sklecić. W komplecie są też wanny pod stół i chłodzenie. w skrzynce zrobiłem blacharkę wstępną i właściwie nic nie jest uszkodzone. Wymienić skrzynkę raczej będzie ciężko bo wszystko trzeba by rozpinać więc wyklepię ją na maszynie. Mam jakąś dokumentację ale jest w niej trochę schematów i opisu sterowania ale nie ma nic o mechanice. Może ktoś spotkał się z taką maszyną.
It's interesting how these older machines can have such specific uses. I remember seeing some really crazy cattle 3D renderings once where someone had virtually reconstructed an old agricultural manufacturing line. You wouldn't believe the specialized equipment they used back then! Finding mechanical documentation might be tough, but online forums dedicated to vintage machinery are often surprisingly helpful. Good luck with the restoration – I'm sure it will be worth it in the end. https://crazycattle3dfree.com