frazarka -sinumerik typ3

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
silent78
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

frazarka -sinumerik typ3

Post napisał: silent78 » 22 kwie 2007, 19:57

Witam wszystkich na tym forum
Do niedawna mogłem sobie tylko pomarzyć o zajmowaniu się obrabiarkami cnc , a tu przyjęto mnie "do przyuczenia" na frezarkę cnc .No ale nie ma róży bez kolców , przyuczany jestem ale czasem czuję się jak niechciane dziecko , programista jakoś nie chce dzielić się swą wiedzą , a facet u którego się przyuczam sam korzysta często z typowych wzorców programów napisanych kiedyś przez kogoś kto już nie pracuje w firmie i tylko je modernizuje .Boję się że zrobi się z tego mojego przyuczenia nauka wiedzy tajemnej u "mistrza " który sam wielu spraw nie łapię i wielu rzeczy mi nie przekaże .
Dlatego też proszę was o podanie jakiegoś spisu komend wraz z opisem co one znaczą i kilka typowych programów do wykonywania danych typów detali jesli ktoś zechce podzielić się wiedza tajemną (-:
Z góry dziekuję

Tagi:

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 22 kwie 2007, 20:33

Witaj
Nie jest to czasem Sinumerik System 3 M ???
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Awatar użytkownika

Wodzu
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Wodzu » 22 kwie 2007, 23:46

Czyzby programista z twojej firmy silent78 sie odezwał ?? Najlepiej jakbys zaczal od przeczytania calego dzialu sinnumerick. Jezeli chodzi o pisanie programow w iso to prosze https://www.cnc.info.pl/topics29/g-kody ... -vt353.htm
Szkoda ze po angielsku, ale mysle ze sobie poradzisz. A najlepiej jakbys olal swojego mistrza i walil bezpsorednio do programisty, to takie moje prywatne zdanie :mrgreen:
Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 23 kwie 2007, 06:07

Wodzu pisze:Czyzby programista z twojej firmy silent78 sie odezwał ??
Witam
Wodzu miałeś na myśli mnie, jeśli tak to grubo się pomyliłeś oj grubo
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”