format zapisu
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
W tym wypadku sprawa rozbija sie o szczegoly. Czy wiesz w jaki sposoob to bedzie wykonane ?? Najprosciej na tokarce i potem nawiercic na wiertarce lub frezarce. To czego od ciebie wymaga wykonawca to sa rzuty tego elementu zwymiarowane. Podejrzewam ze on tego nie wrzuci na maszyne tylko obejrzy na ekranie ew. wydrukuje i na podstawie wymiarow zaprogramuje maszyne lub wykona konwencjonalnie. Detal ten jest banalny do wykonania i wcale nie trzeba bylo go projektowac w solidzie. Potrzebne sa w zasadzie 2 rzuty i przekroj.
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni 

Tagi:
-
Kolego do wykonania tego elementu musisz zrobić te dwa rzuty . Oczywiście to rys tylko poglądowy
Ty jeszcze musisz dodać wszystkie potrzebne wymiary . Czyli średnice zewnętrzna ,dwie wewnętrzne , średnice zatoczenia , szerokość detalu i zatoczenia oraz wytoczenia . A na rzucie od czoła średnice otworów oraz na jakiej średnicy podziałowej są wiercone . I to cala filozofia .

- Załączniki
-
- dystans.jpg (12.01 KiB) Przejrzano 517 razy
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
dwa grosze
solid jak i większość programików graficznych 3D ma export do dxsyfa - tylko napierw trzeba wykonać rys 2D z wcześniej utworzonych detali, złożeń itp.
Och rybki moje...
Och rybki moje...
-
- Posty w temacie: 3
panowie, spokojnie. To, czy detal robi sie z plaskiego, czy z bryly zalezy od wewnetrznych ustalen pomiedzy klientem a wykonawca. Ja zaleznie od tego czy klientowi wygodnie tak, czy inaczej raz robie z *.dxf/*.dwg, raz ze *.stp,*.x_t czy jakiej tam jeszcze bryly chcecie. Przy bardzo skomplikowanych detalach robimy z bryly, a na plaskim mamy zwymiarowane tolerancje, pasowania itp. Wszelkie brakujace wymiary sciagamy "na zywca" z bryly. Zawsze mozna zadzwonic i zapytac sie "co poeta mial na mysli". Nie zawsze bryla jest dobra, tak samo jak nie zawsze plaski. Czasem jest tak, ze ci mniej wtajemniczeni klienci przysylaja mi... pdf
jak sa tylko wszystkie wymiary to i z tego da sie zrobic. Pozdro.

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Kontakt:
Czy mógłby mi ktoś pomóc; Wczytałem złożenie z catii /w catii był zapisany jako.igs /i otworzyłem go w solidworksie. Czy jest możliwość otworzenia tego złożenia w solidworksie ale jako dokument 2D? może trzeba zapisać to złożenie w catii w innym rozszeżeniu?
krótko mówiąc chciałbym otworzyć założenie wykonanae w catii jako złożenie 2D w solidworksie.
krótko mówiąc chciałbym otworzyć założenie wykonanae w catii jako złożenie 2D w solidworksie.
-
- Kontakt:
Mocart,
Nie mozna otwierac plikow z Catii ani 4 ani 5 w SW bezposrednio!
Pojecie zlozenia 2D jest jakies chore - nazwij to tak jak nalezy - to jest po prostu rysunek plaski - zwykla dokumentacja. Aby bylo mozliwe otwarcie w SolidWorks musialbys w Catii wykonac rysunek i zapisac go w takiej postaci, w jakiej czyta SW - czyli, slddrw, dxf, dwg - ewentualnie rysunek odlaczony.
Nie ma mozliwosci otwarcia rysunku 2D ze zlozenia 3D z danego programu w innym programie. Jezeli masz iges'a to mozesz otowrzyc w SW zlozenie i musisz sam wykonac rysunek - ale podejrzewam, ze owy plik otworzyc Ci sie z bledami.
Nie mozna otwierac plikow z Catii ani 4 ani 5 w SW bezposrednio!
Pojecie zlozenia 2D jest jakies chore - nazwij to tak jak nalezy - to jest po prostu rysunek plaski - zwykla dokumentacja. Aby bylo mozliwe otwarcie w SolidWorks musialbys w Catii wykonac rysunek i zapisac go w takiej postaci, w jakiej czyta SW - czyli, slddrw, dxf, dwg - ewentualnie rysunek odlaczony.
Nie ma mozliwosci otwarcia rysunku 2D ze zlozenia 3D z danego programu w innym programie. Jezeli masz iges'a to mozesz otowrzyc w SW zlozenie i musisz sam wykonac rysunek - ale podejrzewam, ze owy plik otworzyc Ci sie z bledami.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
-
Najprościej mówiąc nie ma programów które zrobią to o czym Ty pomyślisz bez Twojego udziału. Programy ułatwiają pracę ale Ty musisz włożyć w to trochę wysiłku.
Najlepiej wykonywać wszystko w jednym programie a nie skakać z catii na sw itp. Bo przeważnie coś trzeba i tak po takim "import / eksport" poprawiać.
Najlepiej wykonywać wszystko w jednym programie a nie skakać z catii na sw itp. Bo przeważnie coś trzeba i tak po takim "import / eksport" poprawiać.