Fanuc Oi-MB / Hardinge VMC 600II

Dyskusje dotyczące maszyn Bridgeport, Romi, Hardinge

Autor tematu
Reins
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 7
Rejestracja: 19 wrz 2011, 20:43
Lokalizacja: k-pax

Fanuc Oi-MB / Hardinge VMC 600II

#1

Post napisał: Reins » 02 lis 2015, 07:58

Witam

Sprawa tyczy się maszyny Hardinge VMC 600II na sterowaniu Fanuc Oi-MB. W czasie obróbki z programu jedynie co mogę to zatrzymać posuw (oczywiście mogę też reset - ale to inna bajka) chodzi o to jak zatrzymać obroty (ewentualnie przemieścić narzędzie) w czasie wykonywania programu - celem sprawdzenia płytki czy stanu narzędzia.

Mam też Doosana na 21i-MB i tam po wciśnięciu feed stop można sobie obroty wyłączyć przyciskiem do ręcznej kontroli obrotów jak i przełączyć w tryb ręczny i poruszać się osiami.

Czy Oi-MB tak ma czy któryś z parametrów za to odpowiada ?



Tagi:


CNC-Bogi
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 272
Rejestracja: 29 sie 2010, 15:20
Lokalizacja: Dolny Śląsk

#2

Post napisał: CNC-Bogi » 02 lis 2015, 16:04

Dawno, dawno temu na pulpitach były oddzielne klawisze:
- STOP posuwów;
- STOP wrzeciona;
- STOP programu
i towarzyszące im odpowiednie START-y.
Od mniej więcej lat 20-stu, jednym przyciskiem STOP programu zatrzymuje się posuwy, po ponownym jego naciśnięciu - wrzeciono i po następnym - stopuje program; potem po START-cie programu załącza się program, po ponownym jego naciśnięciu - wrzeciono a po następnym przyciśnięciu startują posuwy.
Spróbuj tak? :razz:


Autor tematu
Reins
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 7
Rejestracja: 19 wrz 2011, 20:43
Lokalizacja: k-pax

#3

Post napisał: Reins » 03 lis 2015, 14:31

Niestety :( ponowne przyciskanie stopu posuwu nic nie daje, baa nawet próbowałem kilka sekund go przytrzymać.


mariusz123a
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 200
Rejestracja: 14 cze 2011, 22:05
Lokalizacja: ...

#4

Post napisał: mariusz123a » 04 lis 2015, 07:38

Takie różnice nie zawsze zależą od sterowania, tylko od tego kto jak napisał schemat drabinkowy, który zawsze można sobie dostosować do swoich potrzeb. Jak masz może zgraną kopie zapasową to mozesz mi przesłać, mogę przeanalizować drabinkę.


Orzel666
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 260
Rejestracja: 31 gru 2006, 12:14
Lokalizacja: Kielce/Kraków

#5

Post napisał: Orzel666 » 19 lis 2015, 09:04

Obawiam sie ze na twojej taniej tajwanskiej maszynie nie ma tak zaawansowanych opcji.
Nasz VMC1000 nawet nie odlaczy pompy hydrauliki przy wylaczeniu 4 osi.
Producent nie przewidzial nawet szybkozlaczek ani nic takiego, podzielnica byla na stale a po odlaczeniu siuralo olejem.

wymiana plytek w srodku programu:
MDI->M5->zapisac pozycje->odjechac recznie->wymienic->wrocic recznie lub MDI->MDI->M3->auto->start

Jezeli nic nie poknocisz jest spora szansa ze sterowanie bedzie pamietac wszystko i ruszy jakby nigdy nic, wyprobuj ostroznie z dala od stolu

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Bridgeport / Romi / Hardinge”