FANUC O-T kąt, faza... za pomocą kodu "A"???

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
lukamet
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 8
Rejestracja: 27 paź 2009, 14:52
Lokalizacja: Rybnik

FANUC O-T kąt, faza... za pomocą kodu "A"???

#1

Post napisał: lukamet » 27 paź 2009, 15:03

Witam serdecznie. Z tego co pamietam to na Fanuc O-T kąt, faze podawało sie za pomocą literki "A", czyli np. A130 to był kąt 45 stopni, A150 to był kąt 30 stopni. Zakupilem niedawno maszyne i mi niestety nie przyjmuje kodu "A" Czy jest to jakos zablokowane w systemie czy po prostu moze tego nie być??? Prosze o pomoc.


lukamet

Tagi:


bob35
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 417
Rejestracja: 05 maja 2007, 10:23
Lokalizacja: Bielsko-Biała

#2

Post napisał: bob35 » 27 paź 2009, 17:22

Musi być poprzedzone G1. Wyprubuj takie coś jak

N10 G0 Z0 X32
N20 G1 F0.2 X0
N30 A90
N40 A135 Z-1 X30 (tu zrobi faze 45 stopni)

tu masz jeden z przykładów użycia A do tego dopisz obroty i narzędzie.
OGŁOSZENIE!!! Zamienię dobrą prace w dynamicznie rozwijającym się kraju na zasilek w krajach starej uni.


Autor tematu
lukamet
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 8
Rejestracja: 27 paź 2009, 14:52
Lokalizacja: Rybnik

#3

Post napisał: lukamet » 27 paź 2009, 19:44

Juz sie wszystko wlasnie wyjasniło... Po prostu na Fanuc O-T pisząc kąt musisz go zakończyć kropką "." i wtedy wszystko działa:-) Już doszedłem do tego. Teraz musze przypomnieć sobie - opanować cykle obróbcze, tj. toczenie, wytaczanie, gwintowanie i wiercenie. Przypominam sobie ze jest to kw\estia podstawiania, zadawania grubosci skrawania itp., nie pamietam tylko czy trzeba bylo do tego pisac jakis podprogram , zarys, kontur i w jaki sposób i gdzie sie to robiło. Jesli ktoś siedzi na bierząco w temacie to prosze o info.
lukamet


tomken
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 157
Rejestracja: 02 wrz 2009, 18:49
Lokalizacja: gniezno

#4

Post napisał: tomken » 27 paź 2009, 23:46

może się Tobie przyda
Załączniki
Skrypt-HTC2050.rar
(1.69 MiB) Pobrany 6236 razy


adam86-20
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 7
Posty: 99
Rejestracja: 15 sty 2008, 18:23
Lokalizacja: Rybnik

#5

Post napisał: adam86-20 » 30 paź 2009, 21:00

Kolego a z którego roku masz tą maszynę, albo jakąś nową masz, ja pracuję na O-TC ale ale moja maszyna jest już trochę leciwa, cykle toczenia to G71 G72 G73 wykańczający cykl to G70, jak byś miał z tym jakieś konkretne problemy to pisz, ale w dokumencie powyżej widzę że to jest dość fajnie napisane, pozdrawiam

[ Dodano: 2009-11-03, 02:04 ]
koledzy bob35 i lukamet a nie wiecie czy jest taki rozkaz który robi prosty promień? bo o tym "A" to nie wiedziałem i faktycznie działa na maszynie i już nie muszę obliczać współrzędnych żeby zrobić kąt :cool: , teraz promień pisze za pomocą G2 lub G3. Jak pracowałem na sinumeriku to było coś takiego ANG=xxx a na fanucu jest to to samo co "A" i na sinumeriku był jeszcze taki rozkaz który robił promień RND=xxx a na fanuku to nie wiem, jeśli jest coś takiego to prosiłbym bardzo o info, dużo by mi to uprościło w pracy :mrgreen:
Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.


tomken
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 157
Rejestracja: 02 wrz 2009, 18:49
Lokalizacja: gniezno

#6

Post napisał: tomken » 03 lis 2009, 23:08

witam, na fanucu "ery" robię za pomocą G2 G3 i np. : jeżeli chcę zrobić R=2 to piszę

G95 G1 F0.2 x50.0 z0.0
G2/G3 F0.12 x54.0 z-2 R2.0
G1......itd.

czyli 2mm w każdą stronę

można też za pomocą I i K, w skrypcie, który dodałem wyżej ta sprawa też jest opisana


adam86-20
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 7
Posty: 99
Rejestracja: 15 sty 2008, 18:23
Lokalizacja: Rybnik

#7

Post napisał: adam86-20 » 04 lis 2009, 03:49

kolego już to rozgryzłem, na moim sterowniku można robić promień bez użycia G2/G3 :mrgreen:
G0 Z250 X25
G1 F.2 W-2
X28 R1
X30 A155
W-10
G0....

takie duże wartości w X i Z bo robiłem próby, ale grunt że chodzi i jest łatwiejsze niż G2 i G3
Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 6337
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#8

Post napisał: WZÓR » 04 lis 2009, 18:26

Na ,,mojej starej'' frezarce wyglądało to tak;

Parametry C lub R mogą być dodane do końców komend G01/G00, aby stworzyć skos lub zaokrąglenie. System automatycznie stworzy skos lub zaokrąglony łuk pomiędzy bieżącymi poleceniami G01/G00, a następnym poleceniem G01/G00.

Na przykład:
N10 G00 X0Y0 Z0;
N20 G01 X30:
N30 G01 Y70 C10; - utworzy skos o boku 10 mm
N40 G01 X100 R5; - utworzy kąt o promieniu 5 mm
N50 G01Y10;

C - jest wymiarem każdego z dwóch odcinków pomiędzy którymi powstaje skos
R - jest promieniem zaokrąglenia na styku dwóch linii
Powyższych opcji nie można używać przy poleceniach związanych z ruchem po łuku.

***Przy stosowaniu automatycznego ukosowania i zaokrąglania, nie wstawiać poleceń M pomiędzy polecenia G01. Na przykład w powyższym przypadku nie należy wstawiać żadnej komendy M pomiędzy N30 i N40 oraz pomiędzy N40 i N50.


tomken
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 157
Rejestracja: 02 wrz 2009, 18:49
Lokalizacja: gniezno

#9

Post napisał: tomken » 01 gru 2009, 16:10

panowie, próbowałem zrobić fazę z użyciem "A" i nic z tego :evil: i z kropką i z przecinkiem, po prostu nic, macie jakieś sugestie? bo już mi ręce opadają, przeczesałem instrukcję i jest w niej tak jak wspomniane było powyżej ale u mnie nie działa i już...


adam86-20
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 7
Posty: 99
Rejestracja: 15 sty 2008, 18:23
Lokalizacja: Rybnik

#10

Post napisał: adam86-20 » 01 gru 2009, 19:19

Kolego spróbuj tak:

......
N60 G0 Z2. X20.
N70 G1 Z0 F.1 /punkt startowy kąta
N80 A135. Z-3. / fazka pod kątem 45 stopni do Z-3.
N90 X30.
N100 GO X150 Z150
.....


jeśli Ci to nie ruszy tz. że Twoja maszyna po prostu nie czyta A, ja też mam taką maszynę i niema na to żadnej rady
Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”