fanuc brak możliwości programowania parametrycznego

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
przemo239
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 14
Rejestracja: 04 maja 2015, 17:22
Lokalizacja: Rzeszów

fanuc brak możliwości programowania parametrycznego

#1

Post napisał: przemo239 » 04 maja 2015, 20:53

Szef kupił starego danobat-a ze sterowaniem Fanuc
ott. Maszyna nie przyjmuje parametrów i nie działa w niej dodawanie np po
napisaniu x=200+50 maszyna chce jechać na wymiar 20050. Przy zapisaniu
x=200 po wciśnięciu input pojawia się x =200 tak jakby w ogóle nie było
znaku równości. Wyskakuje również błąd przy probie podania parametru np.
#100=1.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem lub jest w stanie mi pomóc?



Tagi:


mariusz123a
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 200
Rejestracja: 14 cze 2011, 22:05
Lokalizacja: ...

#2

Post napisał: mariusz123a » 05 maja 2015, 10:29

W jakim celu piszesz x=200, bo nie moge tego zrozumiec, czym dla Ciebie jest wartosc 200?


Autor tematu
przemo239
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 14
Rejestracja: 04 maja 2015, 17:22
Lokalizacja: Rzeszów

#3

Post napisał: przemo239 » 05 maja 2015, 17:27

Wartość x=200 podałem jako przykład. Równie dobrze można przyjąć każdą inna wartość. Program tak jakby po prostu nie uwzględniał znaków +,-,= . Niezależnie czy napisze np. x=200+50 czy x=[200]+[50] czy x=[200+50] , maszyna widzi zapis jako X20050 i na taką wartość chce jechać


psokol
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 9
Rejestracja: 25 lut 2015, 08:21
Lokalizacja: Katowice

#4

Post napisał: psokol » 06 maja 2015, 19:26

Po adresie osi podajesz zawsze wartość albo zmienną. Zapis x=200 nie jest nieprawidłowy w Fanuc.
Przypisanie wartości do zmiennej wygląda tak:

Kod: Zaznacz cały

#1=100.
gdzie #1 to jest numer zmiennej. Żeby użyć wartości zmiennej możesz zapisać np tak:

Kod: Zaznacz cały

G1X#1
albo tak:

Kod: Zaznacz cały

G1X[#1+10.]
co oznacza, że do wartości zmiennej #1 dodajesz 10.


Autor tematu
przemo239
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 14
Rejestracja: 04 maja 2015, 17:22
Lokalizacja: Rzeszów

#5

Post napisał: przemo239 » 06 maja 2015, 22:48

Wiem na czym to polega, problem jest w tym ze maszyna nie widzi znaku równości a wiec po zapisaniu #1=100 maszyna głupieje i wywala błąd 009 ILLEGAL ADDRESS
INPUT
W istotnym obszarze wprowadzono znak, którego nie można użyć.
Zmień program.
Problem dotyczy również dodawania i odejmowania ,tak że nie ma mowy o G1X[#1+10.] bo maszyna widzi zapis jako G1 X#110. Tak jakby nie było plusa. Wydaje mi się ze wystarczy zmienić jakiś parametr tylko który i na jaką wartość?


mariusz123a
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 200
Rejestracja: 14 cze 2011, 22:05
Lokalizacja: ...

#6

Post napisał: mariusz123a » 07 maja 2015, 08:32

Sprawdź co masz ustawione w NASTAWACH kod wyjściowy masz ustawiony na ISO?
Wartość parametru 6008 bit 4 masz ustawiony na 0?
Nie wiem, czy to pomoże ale sprawdzić można.
Jaki to jest dokładnie system FANUC 0i-C, 0i-D?


Autor tematu
przemo239
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 14
Rejestracja: 04 maja 2015, 17:22
Lokalizacja: Rzeszów

#7

Post napisał: przemo239 » 07 maja 2015, 15:31

GE Fanuc O-TT. ok dzięki jutro sprawdzę.


Autor tematu
przemo239
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 14
Rejestracja: 04 maja 2015, 17:22
Lokalizacja: Rzeszów

#8

Post napisał: przemo239 » 13 maja 2015, 15:54

niestety nie ma nawet takiego parametru. Parametry kończą się na 4500 i zaczynają dalej od 6100

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”