Falownik - zasilanie trójfazowe

Dyskusje dotyczące silników elektrycznych i falowników.

Autor tematu
michal5150
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 3
Rejestracja: 28 paź 2017, 15:01
Lokalizacja: Namysłów/Opole

Re: Falownik - zasilanie trójfazowe

#11

Post napisał: michal5150 » 17 lis 2017, 10:18

Silnik trafił do elektryka - trzeba przedłużyć końce uzwojeń bo nijak nie dało się poprawnie połączyć w trójkąt.



Tagi:


Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1717
Rejestracja: 11 wrz 2008, 15:04
Lokalizacja: Poznań

Re: Falownik - zasilanie trójfazowe

#12

Post napisał: Andrzej 40 » 18 lis 2017, 22:20

Tabliczka informuje że silnik jest przystosowany do pracy 220V/380V, czyli konfiguracji trójkąt/gwiazda. Niemcy na ogół są raczej dokładni. Coś dziwnego. Może zdjęcie otwartej puszki przyłączeniowej (albo rysunek).


Autor tematu
michal5150
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 3
Rejestracja: 28 paź 2017, 15:01
Lokalizacja: Namysłów/Opole

Re: Falownik - zasilanie trójfazowe

#13

Post napisał: michal5150 » 18 lis 2017, 22:26

Nie, nie. Chodziło mi o to że dwa przewody po prostu się odłamały i nie sięgały do kostki. W poprzedniej konfiguracji, czyli gwieździe to nie przeszkadzało bo wszystkie trzy i tak były podłączone razem, do jednej śruby. No i przez takie podłączenie pomieszały się końce/początki uzwojeń.

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4225
Rejestracja: 28 wrz 2007, 08:32
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Falownik - zasilanie trójfazowe

#14

Post napisał: BYDGOST » 03 sty 2018, 19:22

Na schemacie V1000 podano sposób podpięcia pod jedną fazę. Mi chyba z jeden raz zdarzyło się korzystać z tej możliwości.Obrazek
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.


czarnieski
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 28
Rejestracja: 22 sty 2016, 18:28
Lokalizacja: Tarnobrzeg

Re: Falownik - zasilanie trójfazowe

#15

Post napisał: czarnieski » 04 sty 2018, 20:24

Mam podobny falownik też firmy Yaskawa i na jednej fazie śmiga jak zły. Wcześniej silnik pracował z kondensatorem i były problemy z rozruchem teraz rusza bez problemu i to nawet na niskich częstotliwościach.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Elektryczne / Falowniki”