Falownik do rozszyfrowania

Dyskusje dotyczące silników elektrycznych i falowników.
Awatar użytkownika

Autor tematu
maszynista1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 10
Posty: 238
Rejestracja: 20 sie 2018, 20:31
Lokalizacja: Bydgoszcz

Falownik do rozszyfrowania

#1

Post napisał: maszynista1 » 10 cze 2020, 22:44

Potrafi ktoś rozszyfrować jaką moc ma falownik na podstawie tego foto?

Obrazek




Robert_K
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 523
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Falownik do rozszyfrowania

#2

Post napisał: Robert_K » 10 cze 2020, 23:18

Wygląda na falownik 0,55kW, jednofazowy.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Autor tematu
maszynista1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 10
Posty: 238
Rejestracja: 20 sie 2018, 20:31
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Falownik do rozszyfrowania

#3

Post napisał: maszynista1 » 10 cze 2020, 23:37

A jak na to wpadłeś że akurat 0,55kw?
I drugie pytanie, gdzie znaleźć instrukcje obsługi w pdf do tego falownika, bo szukałem ale nic nie znalazłem.

Awatar użytkownika

KamelM
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 16
Rejestracja: 02 lip 2019, 18:21
Lokalizacja: Wrocław

Re: Falownik do rozszyfrowania

#4

Post napisał: KamelM » 10 cze 2020, 23:59

Mi się wydaje, że jednak 0.75 kW.

Troche naokoło, ale numer siemensa (6SE3013-4BA07-3KK0) z aukcji ebay:
https://www.ebay.pl/itm/Siemens-Simover ... 1173616819
Stąd już prosto:
falownik-siemens-micro-master-6se3013-u ... 50796.html
http://www.plcs.net.pl/downloads/siemen ... DTR_en.pdf


Robert_K
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 523
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Falownik do rozszyfrowania

#5

Post napisał: Robert_K » 11 cze 2020, 00:15

maszynista1 pisze:A jak na to wpadłeś że akurat 0,55kw?
Prąd wyjściowy tamtego falownika to 3,4A na fazę, tak wynika z tabliczki. Porównałem tą wartość z innymi falownikami o podobnym prądzie i wychodzi że najbliżej tej wartości są falowniki 0,55kW.

W dokumentacji, którą zamieścił kolega KamelM na stronie 34 jest tabela, z której wynika, że falownik o mocy 0,55kW ma prąd wyjściowy 3,3A a falowniki 0,75kW 3,9A, więc bohaterowi tematu bliżej do tego pierwszego.

Pozdrawiam.


ARGUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1830
Rejestracja: 09 kwie 2007, 22:41
Lokalizacja: Szczecin

Re: Falownik do rozszyfrowania

#6

Post napisał: ARGUS » 11 cze 2020, 00:33

Dodane 6 minuty 20 sekundy:
FALOWNIK.pdf
(3.6 MiB) Pobrany 42 razy
FALOWNIK MM420_LP_0604_pl.pdf
(2.96 MiB) Pobrany 171 razy
Powinno Ci pomóc

Falownik ma 750 w na wyjściu ( wycięło mi poprzedni post)

Awatar użytkownika

Autor tematu
maszynista1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 10
Posty: 238
Rejestracja: 20 sie 2018, 20:31
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Falownik do rozszyfrowania

#7

Post napisał: maszynista1 » 11 cze 2020, 00:53

Dzięki za pomoc, chcę ten falownik użyć do dwóch silników, jeden silnik podnoszenie kolumny (tak jak jest teraz), drugi posuw osi X, ale muszę jakoś podłączyć potencjometr od regulacji częstotliwości.

Awatar użytkownika

KamelM
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 16
Rejestracja: 02 lip 2019, 18:21
Lokalizacja: Wrocław

Re: Falownik do rozszyfrowania

#8

Post napisał: KamelM » 11 cze 2020, 09:31

Zanim podłączysz, to ustaw parametry. Jeśli jest kupiony używany i może być coś namieszane to można zresetować i ustawić na nowo- parametr 944.

W tym manualu akurat nie jest opisane krok po kroku jak ustawic i co, ale w nowszych modelach już takie info jest, co może być pomocne (patrzyłem na micromaster vector, bo akurat taki mam).

W manualu w sekcji 3.4 jest opis terminali. Jeśli ma być potencjometr, to plus potencjometru do 1 (zasilanie 10V/P10+), minus potencjometru do 2 (0V zasilania) i 4 AIN- (wejscie analogowe -), a wyjście regulowane do 3 AIN+ (wejście analogowe +). Oczywiście warto sprawdzić, czy w dobrą stronę podaje wyjście (rosnąco/malejąco). Rekomendowana wartość rezystancji potencjometru to 4.7 kOhm

Awatar użytkownika

Autor tematu
maszynista1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 10
Posty: 238
Rejestracja: 20 sie 2018, 20:31
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Falownik do rozszyfrowania

#9

Post napisał: maszynista1 » 11 cze 2020, 12:10

KamelM pisze:Zanim podłączysz, to ustaw parametry.

Tak będę musiał się nauczyć tego falownika i ustawić w nim to i owo.
robertar pisze:Z tego co widzę, to falownik służący do podłączenia jednego silnika trójfazowego. Dlatego jestem ciekawy jaki masz pomysł na podłączenie do niego obu tych silników.


Jako że elektryka nie jest moją mocną stroną wymyśliłem, że pójdę na największą łatwiznę i zastosuję łącznik 2-0-1 3F między falownikiem a silnikami. Nie mam pewności że taki łącznik się w ogóle nadaje do takiego zastosowania, ale frezarkę kupiłem dopiero dwa dni temu i jest to na razie luźna koncepcja.

Obrazek


Robert_K
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 523
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Falownik do rozszyfrowania

#10

Post napisał: Robert_K » 11 cze 2020, 13:07

Taki przełącznik może być, chociaż lepszy byłby przełącznik 1-2, ewentualnie możesz to zrobić na jednym zwykłym przełączniku i dwóch stycznikach.
Przełącznik bez "zera" będzie lepszy dlatego, że wykluczasz możliwość włączenia falownika przy odpiętym silniku. Raczej nie powinno się nic stać z samym falownikiem, bo ten powinien być odporny na taką sytuację, ale na pewno wyrzuci błąd, więc za każdym razem gdy zostawisz przełącznik na "0" będziesz musiał otwierać szafę i go kasować.
Jest to mniej lub bardziej uciążliwe w zależności jaki jest dostęp do szafy i jaka masz pamięć.

Plusem zastosowania układu na stycznikach jest fakt, że nie ciągniesz przewodów fazowych po maszynie, zamiast tego puszczasz przewód z 24V a sekcja sieciowa zostaje w szafie.

Gdybyś potrzebował porady lub pomocy w ogarnięciu koncepcji odezwij się na PW.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Elektryczne / Falowniki”