ESTUN pronet-e i problem ze stabilnością

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

Autor tematu
Szymon LP
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 201
Rejestracja: 06 sie 2009, 00:45
Lokalizacja: Warszawa

ESTUN pronet-e i problem ze stabilnością

#1

Post napisał: Szymon LP » 25 wrz 2018, 21:03

Witam,

Mam pewne problemy z napędami ESTUN - pronet-e (EMJ i EMG).

Przy adaptacji do osi pionowej - potrafią się wzbudzać i po chwili wywołać błąd A.26 - A.28 (teoretycznie brak fazy - ale to oczywiście przekłamanie). Oficjalny Polski dystrybutor (multiprojekt) rozkłada ręce i nie wie co może być przyczyną.

Próbowałem już zmniejszać moment maksymalny, ręcznie stroić, zakładać filtry itp... nic nie pomaga. (problem występuje w 3 różnych instalacjach)

Czy Ktoś z Was miał może podobny problem i zdołał się z nim uporać?




atlc
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 569
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: ESTUN pronet-e i problem ze stabilnością

#2

Post napisał: atlc » 25 wrz 2018, 21:55

Rozmawiasz z biurem w Warszawie czy w Krakowie?
Na pomoc prędzej bym liczył w tym drugim.


Autor tematu
Szymon LP
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 201
Rejestracja: 06 sie 2009, 00:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: ESTUN pronet-e i problem ze stabilnością

#3

Post napisał: Szymon LP » 01 paź 2018, 18:20

I tu i tu.

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1307
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

Re: ESTUN pronet-e i problem ze stabilnością

#4

Post napisał: k-m-r1 » 03 paź 2018, 21:15

Co to za maszyna?
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


qqaz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1449
Rejestracja: 28 sty 2007, 16:12
Lokalizacja: Łódź

Re: ESTUN pronet-e i problem ze stabilnością

#5

Post napisał: qqaz » 11 paź 2018, 01:51

Zakładam że dotyczy to osi Z?
Skoro trzy instalacje to raczej nie jest przyczyną fizyczne wada napędu.
prawdopodobnie masz za słaby silnik a dodatkowo napędzana jest śruba bezpośrednio, bez przekładni.
Miałem podobne kłopoty i dopiero wprowadzenie przełożenia które spowodowało przesuniecie pracy w stronę wysokich obrotów uspokoiło silnik.
Tutaj możesz próbować poluzować dokładność pozycjonowania głównie zwiększyć szerokość bramki - organoleptycznie wyczujesz że wał silnika pozwala się wychylić na większym kącie od pozycji zadanej.
oraz zmniejszyć moment korygowania błędu w obrębie sprzężenia (to jest co innego niż moment napędowy serwa).
Niestety to będzie kosztem pogorszenia dokładności podczas nawrotów przy większej szybkości - większy uchyb na zakrętach.
Nie pamiętam nazw parametrów ale są w instrukcji wręcz obrazkowo pokazane coś jak loop gain position i coś z currentem.


Autor tematu
Szymon LP
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 201
Rejestracja: 06 sie 2009, 00:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: ESTUN pronet-e i problem ze stabilnością

#6

Post napisał: Szymon LP » 23 paź 2018, 20:57

Prześledziłem wszystkie parametry ... I tak- rzeczywiście: Można tak napęd uślimaczyc że nie pojawiają się błędy. Niestety parametry użytkowe takiego układu są znikome.

Chyba po prostu estun nie nadaje się do nieodciążonej osi pionowej.


qqaz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1449
Rejestracja: 28 sty 2007, 16:12
Lokalizacja: Łódź

Re: ESTUN pronet-e i problem ze stabilnością

#7

Post napisał: qqaz » 24 paź 2018, 21:15

Nie Estun się nie nadaje tylko tu serwo ma za mały moment. Każde serwo!.
Załóż przekładnie, daj śrubę o małym skoku i spoko.
Nawet Estun


artur_1617
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 46
Rejestracja: 29 lip 2010, 21:45
Lokalizacja: Wroclaw

Re: ESTUN pronet-e i problem ze stabilnością

#8

Post napisał: artur_1617 » 25 paź 2018, 08:56

Mialem ten sam problem z osia Z serwo 400w
Jak nie szedl zaden program to po kilku minutach serwo sie przegrzewalo i wywalalo blad.
Bylo to na srubie kulowej o skoku 10mm i bez zamontowanego silownika .
Teraz ze sruba o skoku 5mm i silowniku dobranym tak, ze po wylaczeniu napedu os stoi w miejsu problem juz nie wystepuje....


Kamillo251
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 60
Rejestracja: 04 sie 2011, 19:11
Lokalizacja: Wdowin

Re: ESTUN pronet-e i problem ze stabilnością

#9

Post napisał: Kamillo251 » 28 paź 2018, 20:56

W mojej frezarce mam estuny emj 750W. W każdej osi przełożenie 1:1. W osi Z silnik miota 100kg wrzeciennik. Sprężyny gazowe już ledwo działają. Nie miałem sytuacji że coś było źle. Sztywność ustawiona na 18 o ile pamiętam. Przy zwiększeniu silniki czasem wydają z siebie denerwujące dźwięku kiedy stoją.


Autor tematu
Szymon LP
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 201
Rejestracja: 06 sie 2009, 00:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: ESTUN pronet-e i problem ze stabilnością

#10

Post napisał: Szymon LP » 01 lis 2018, 17:38

No właśnie w tym rzecz.. napędy zaczynają wydawać dziwne dźwięki ( wpadają w drgania ) i jak postoi w bezruchu 10minut wyrzuca błędy )

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”