ER11 problem z biciem narzędzia
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
ER11 problem z biciem narzędzia
Witam, jestem bardzo początkujący w te klocki. Zakupiłem niedawno tanią chińską frezarkę z er 11. Na początku było fajnie nie było bicia ( 2 gcody ) później pojawił się problem z biciem, wymieniłem tuleję i nakrętkę i podziałało "na dwa razy".
Video jak to wygląda pod tym linkiem
Ta górna część er 11 montowana na wałku silnika według mnie nie bije ( nie mam też tego jak sprawdzić, brak czujnika zegarowego).
Na którymś video widać że tuleja jest przechylona w stosunku do nakrętki, czym może być to spowodowane ?
Video jak to wygląda pod tym linkiem
Ta górna część er 11 montowana na wałku silnika według mnie nie bije ( nie mam też tego jak sprawdzić, brak czujnika zegarowego).
Na którymś video widać że tuleja jest przechylona w stosunku do nakrętki, czym może być to spowodowane ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Re: ER11 problem z biciem narzędzia
Zacznijmy od tego, że uchwyt ER11 jest po prostu nałożony na oś silnika i dokręcony z boku. To nie jest sztywne połączenie i nie zapewnia centryczności.
Zdejmij nakrętkę i wyjmij tulejkę. Włącz silnik na niskich obrotach i delikatnie przyłóż jakieś obłe narzędzie do wewnętrznej ścianki wrzeciona. Czuć bicie?
Zdejmij nakrętkę i wyjmij tulejkę. Włącz silnik na niskich obrotach i delikatnie przyłóż jakieś obłe narzędzie do wewnętrznej ścianki wrzeciona. Czuć bicie?
-
Dzięki za odpowiedzi, już tak robiłem i nie było czuć bicia. Widać że tulejka nie jest tak jakby wyosiowana, tzn jest tak jakby pod skosem względem nakrętki. Jutro wieczorem zrobię zdjęcia jak to wygląda
Tulejkę zachaczam o szerszy rant w nakrętce i wkładam.
TOP67 pisze: ↑17 maja 2020, 21:46Zacznijmy od tego, że uchwyt ER11 jest po prostu nałożony na oś silnika i dokręcony z boku. To nie jest sztywne połączenie i nie zapewnia centryczności.
Tulejkę zachaczam o szerszy rant w nakrętce i wkładam.
-
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Bez dialtestu, ciężko to będzie dokładnie sprawdzić. Może to być krzywa nakrętka, tulejka, albo niecentrycznie zamontowany uchwyt.
Czy jak odkręcisz śrubki, to całe mocowanie schodzi z osi silnika bez żadnej siły? Powinno być nakładane z lekkim oporem, wtedy luzy są dużo mniejsze.
Ale skoro wymieniałeś tulekę i nakrętkę, to podejrzewam właśnie kiwający się uchwyt.
Czy jak odkręcisz śrubki, to całe mocowanie schodzi z osi silnika bez żadnej siły? Powinno być nakładane z lekkim oporem, wtedy luzy są dużo mniejsze.
Ale skoro wymieniałeś tulekę i nakrętkę, to podejrzewam właśnie kiwający się uchwyt.
-
Uchwyt był już założony na silnik, nie schodzi z użyciem małej siły, dużej też. Ale tak jak napisałem, tulejka nie wygląda na równo wkręconą, tak jakby coś nie pozwalało jej być w płaszczyźnie nakrętki.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Może zbyt mocno przykręciłeś i oprawka pękła?
Linia pęknięcia może być bardzo słabo widoczna na stożku dopiero po zakręceniu nakrętki z tulejką i narzędziem będzie się rozszerzać i powodować brak współosiowości miałem taki przypadek z oprawkę er 16.
Linia pęknięcia może być bardzo słabo widoczna na stożku dopiero po zakręceniu nakrętki z tulejką i narzędziem będzie się rozszerzać i powodować brak współosiowości miałem taki przypadek z oprawkę er 16.
-
-
- Posty w temacie: 4
Nie, nie wystarczy, bo nie pytam jak to robisz, tylko czy robisz to DOBRZE.damian5602 pisze: ↑18 maja 2020, 06:57Napisałem w poście #4 jak to robię, taka odpowiedź nie wystarczy?
Po opisie objawów można wnioskować, że nie, że tulejka nie wchodzi w swoje gniazdo i jest przekoszona.
Nie znam też przypadku żeby ktoś załatwił uchwyt ER po dwóch wymianach narzędzia.
No chyba że tak jak w dowcipie o policjantach, wykaże się nadludzką siłą zamiast nadludzkiej inteligencji.
Możesz obejrzeć od 0:45