ePID fault... przy M6

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
pit
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 311
Rejestracja: 23 cze 2006, 08:02
Lokalizacja: wawa

ePID fault... przy M6

#1

Post napisał: pit » 11 lut 2018, 18:50

Taki błąd się pojawia podczas wywołania M6 z programu, samo makro działa podczas jego wywołania prawidłowo ( jest to makro od ebmia), natomiast gdy jest wywołane z programu narzędzie na początku dojeżdża do czujnika pomiaru narzędzia dotyka go i już tak zostaje a na ekranie komunikat epid fault ...press reset on mach screen. Znalazłem że może to wina wersji macha podobno .022 działa stabilniej od nowszej. A może coś innego tam się kłóci,ale co?
Czy ktoś miał coś podobnego.
Dodam tylko że mam sterownik csmio-ipm, bo może w tym leży problem?




dudziak4
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 398
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: ePID fault... przy M6

#2

Post napisał: dudziak4 » 12 lut 2018, 09:14

Problem nie leży w sterowniku, e-pid jest to zabezpieczenie. Problemem jest zapewne makro, jak się domyślam używasz go do detekcji blachy na plazmie. A jakiego cam używasz ? Wklej to makro to się zobaczy. Jeszcze jedno czy po dotknięciu blachy palnik podnosi się do góry nad blachę z luzem czy może dotyka blachy i wyskakuje błąd.


Autor tematu
pit
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 311
Rejestracja: 23 cze 2006, 08:02
Lokalizacja: wawa

Re: ePID fault... przy M6

#3

Post napisał: pit » 12 lut 2018, 09:20

Nie nie jest to frezarka, używam HSM Works a makro jest tu:
https://www.ebmia.pl/pliki/dodatkowe/Ma ... ugosci.txt
ale makro na "sucho" działa.


dudziak4
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 398
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: ePID fault... przy M6

#4

Post napisał: dudziak4 » 12 lut 2018, 09:34

Podnosi się z czujnika czy na nim zostaje i wyskakuje epid a może podnosi się a czujnik dalej jest aktywny?


Autor tematu
pit
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 311
Rejestracja: 23 cze 2006, 08:02
Lokalizacja: wawa

Re: ePID fault... przy M6

#5

Post napisał: pit » 12 lut 2018, 09:39

Nie podnosi się z czujnika na nim zostaje.


dudziak4
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 398
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: ePID fault... przy M6

#6

Post napisał: dudziak4 » 12 lut 2018, 09:51

Zobacz czy w pluginie csmio chyba w zakładce order jest zaznaczone probe protection. Jest to zabezpieczenie żeby mach nie ruszał osiami X,Y gdy wciśnięty jest sygnał probe, możliwe że dlatego wyskakuje ten epid. Jeśli się nie mylę to mach chce ruszyć osiami gdy frez stoi na czujniku na sucho działa bo po zadziałaniu czujnika mach nie próbuje osiami X,Y zjechać z czujnika . Spróbuj na chwilę wyłączyć probe protection puścić program (nie na sucho) wywołaj pomiar bez freza i ręcznie przyciśnij czujnik zobaczysz co dalej będzie.


Autor tematu
pit
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 311
Rejestracja: 23 cze 2006, 08:02
Lokalizacja: wawa

Re: ePID fault... przy M6

#7

Post napisał: pit » 12 lut 2018, 09:58

Oddzielne makro mam do czujnika pomiaru narzędzia przypisane do Auto tool zero, działa prawidłowo.
Wpisanie komendy np. T4M6 wywołuje makro i działa jak w opisie, natomiast jak startuje program dochodzi do linijki T4M6 inicjuje się makro dokonuje pierwszego pomiaru dotyka czujnika i tak zostaje. Sprawdzę plugin csmio ale dopiero wieczorem.


Autor tematu
pit
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 311
Rejestracja: 23 cze 2006, 08:02
Lokalizacja: wawa

Re: ePID fault... przy M6

#8

Post napisał: pit » 13 lut 2018, 07:57

Test wykonany, probe protection było odznaczone więc zaznaczyłem i wykonałem test niestety bez zmian efekt ten sam wyskakuje błąd i trzeba referować maszynę, zauważyłem jeszcze że w general config. przełączyło się distance mode z abso. na inc.(samo) i jeszcze podczas błędu w pasku status pojawia się driver successfully initialised.


dudziak4
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 398
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: ePID fault... przy M6

#9

Post napisał: dudziak4 » 13 lut 2018, 08:45

A jaką masz wersje macha? Ja jak miałem jedną z nowszych wersji macha to przy używaniu makra do pomiaru też wyskakiwał e-pid.
Wersja na której teraz pracuje to 022 i jak dotąd wszystko działa stabilnie.


Autor tematu
pit
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 311
Rejestracja: 23 cze 2006, 08:02
Lokalizacja: wawa

Re: ePID fault... przy M6

#10

Post napisał: pit » 13 lut 2018, 08:49

0.66 na forum pomocy macha znalazłem że właśnie 022 jest stabilniejsze od wszystkich nowszych, tylko jak przeinstalować do starszej wersji żeby nie stracić całej pracy którą włożyłem w ustawienia macha.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”