EMCO VMC 100 sterowanie wrzecionem.

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

Autor tematu
Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1230
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

EMCO VMC 100 sterowanie wrzecionem.

#1

Post napisał: Steryd » 20 mar 2017, 18:29

Witam.
Od jakiegoś czasu staram się reanimować frezarkę Emco VMC 100 ze sterowaniem TM02 (chociaż raczej należało by powiedzieć zmusić ją do pracy pod kontrolą czegoś współczesnego) i została mi jedna zagadka do rozwiązania.
Orientuje się ktoś może jak w tym czymś sterować obrotami wrzeciona pomijając fabryczny układ sterowania?
Pewnie prędzej czy później do tego dojdę, ale jak ktos ma jakieś informacje, to pewnie bedzie latwiej.


Można?
Morzna!!!

Tagi:


Endrju76
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 349
Rejestracja: 30 wrz 2008, 21:17
Lokalizacja: Śląsk

#2

Post napisał: Endrju76 » 20 mar 2017, 22:28

Pokaż zdjęcie pulpitu. Może coś pomogę. Obroty ręcznie uruchamiane są w trybie MAN z podaniem S1500 oraz CYCLE START
Endrju
Zaznacz "POMÓGŁ" - to nie boli


Autor tematu
Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1230
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#3

Post napisał: Steryd » 20 mar 2017, 22:54

Tyle to i ja wiem.
Problem w tym, że chce wyrzucić to do niczego nie podobne sterowanie, którego zresztą już niejestem w stanie postawić na nogi.
Można?
Morzna!!!


Endrju76
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 349
Rejestracja: 30 wrz 2008, 21:17
Lokalizacja: Śląsk

#4

Post napisał: Endrju76 » 21 mar 2017, 14:43

Z elektroniki nie poradzę. Ale kiedyś na sieci natknąłem się na foto relację i opis gościa który przerobił to na bodajże Macha. Na sieci są też schematy elektroniki EMCO.
Endrju
Zaznacz "POMÓGŁ" - to nie boli


yeti1981
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1
Posty: 75
Rejestracja: 23 gru 2008, 08:38
Lokalizacja: Kraków

#5

Post napisał: yeti1981 » 24 kwie 2017, 23:20

Witam. Widziałem taką frezarkę z oryginalnym sterownikiem i uważam, że działa to bardzo przyjemnie. Mam kilka tokarek Emco ze sterownikami T1 i TM02 i też uważam, że to bardzo przyjemne maszyny(zwłaszcza do nauki). Jeżeli chodzi o przerabianie tych maszyn np na Macha to nie widziałem nigdzie maszyn z oryginalnymi silnikami zarówno na osiach jak i wrzeciono. Może kolega opisze co się dzieje z tym sterownikiem to spróbujemy coś zaradzić.


Autor tematu
Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1230
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#6

Post napisał: Steryd » 25 kwie 2017, 10:32

Co się dzieje...?
Stało to odkąd pamiętam, a jak było włączone to i tak miało jakieś problemy, których moim starszym kolegom nie udało się pokonać. Z opowiadań słyszałem, że zgłaszała jakieś błędy z układem centralnego smarowania. Ale już ich nie zgłasza... za to zgłasza problem z chłodzeniem na starcie. (co jest o tyle dziwne, że po pierwsze pompa chłodziwa jest załączana zwykłym przekaźnikiem i nie ma żadnej diagnostyki czy działa, czy nie, po drugie pompa może zostać załączona dopiero po załączeniu sterowania i włączeniu zasilania urządzeń dodatkowych)

Poza zgłaszanym błędem oczywiście można się spodziewać utraty parametrów (listę znalazłem przyklejoną na płycie chłodzącej) więc trzeba je wprowadzić, ale próby wprowadzania są bezskuteczne.
Dyskietki nie odczytało, a ręcznie wprowadzając co chwilę mam błąd nieprawidłowej wartości (pewnie przez to, że te klawisze mostkowe po x latach stania w kurzu działają jak chcą :/). Może i bym przez to przebrnął, ale dodatkowym utrudnieniem jest to, ze na monitorze pół pasków pionowych widać, a pół nie. Problem jest raczej z kartą graficzną (czy raczej interfejsową) bo po odłączeniu sygnał kontrolny monitora świeci pięknie równiutko. Koszt karty... szkoda gadać

Tak czy inaczej zacząłem już ją rozbierać i kombinować co z tym sterowaniem i zostało mi do rozgryzienia już tylko wrzeciono...
Z braku czasu póki co problem na półce, ale jeszcze do tego wrócę
Można?
Morzna!!!


wm56
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 58
Rejestracja: 07 gru 2006, 23:04
Lokalizacja: Już tylko N.Sącz

Re: EMCO VMC 100 sterowanie wrzecionem.

#7

Post napisał: wm56 » 15 mar 2018, 17:52

Jaki tam masz silnik tego wrzeciona?


Autor tematu
Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1230
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: EMCO VMC 100 sterowanie wrzecionem.

#8

Post napisał: Steryd » 15 mar 2018, 18:12

Silnik dc 100V 800W z enkoderem HH do kontroli prędkości i położenia.
Wiem jak sterować silnikiem DC, wiem, że to nie problem, chociaż przy tych parametrach tanio nie będzie, chodzi mi o utrzymanie funkcjonalności tego ustrojstwa.
Można?
Morzna!!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”