Elektrodrążarka przemysłowa
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
Re: Elektrodrążarka przemysłowa
Bardziej mi chodzi jaka chropowatość jest najczęściej potrzebna w obrabianych elementach. Jak zawsze w statystyce odrzuca się przypadki skrajne.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Wchodzisz w obszar wrażeń estetycznych bo chropowatość czyli faktura powierzchni jest często powodem wykonania drążenia.strikexp pisze:Bardziej mi chodzi jaka chropowatość jest najczęściej potrzebna w obrabianych elementach
Jakie wałki są potrzebne z tych robionych na tokarce?
atom1477 pisze:Od kiedy?
Od 1894 roku gdy Karl Pearson wprowadził pojecie odchylenia standardowego gdzie reguła trzech sigm odrzuca wartości skrajne jako nieistotne.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
To zależy od charakteru rozkładu statystycznego. Niektóre rozkłady mają „logarytmiczne ogony” i całka z tych ogonów w granicy nieskończoności nie jest zbieżna do zera. Nie można jej zaniedbywać. Ale to pewnie nie ten przypadek
w warsztacie raczej mamy rozkłady gsussowskie i rzadko mierzymy się z wielkościami nieskończonymi (poza głupotą ludzka chyba).

-
Może powiem dlaczego pytam. Zgłębiam temat uzyskiwania odpowiedniej powierzchni, ale jest on na tyle skomplikowany. Że pasowałoby założyć jakieś konkretne Ra. Tam temat jest znacznie szerszy bo nie chodzi o sam kształt powierzchni.
-
Chodzi mi o to jaki Ra jest najczęściej wybierany. Ewentualnie kilka najczęstszych nastawów, mam tu na myśli głównie ile czasu maszyna spędza na takim Ra.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Wybierasz to co jest wymagane. 1.2 -2.0 to standard dla druta na 1-2 przejścia. Musiałbym sprawdzić książki od maszyny. O ile z drutem nie ma kłopotu to z wgłębna jest trudniej osiągnąć dobra powierzchnie i wymiar. Charmilles ma własną skalę chropowatości i jako operatorzy często mówimy że formę robimy na "20" co oznacza chropowatość i pośrednio nastawę prądu na ostatnim przejściu. te 20 to gdzieś około 1.5 ra i dalej polerowane to jest ręcznie. Można dojść do lusterka i maszyna ale jest to czasochłonne i bardzo żre elektrodę. Normalne kliny, otwory tolerowane robiłem na 24. Ogólnie im niżej czas leci lawinowo. Chyba tylko gwinty i bardzo ostre narożniki paliłem na niskich prądach . Sporo tu gadania ogólnie nie da się określić jasno
Myślę że te Ra 1.8 to punkt wyjścia
Myślę że te Ra 1.8 to punkt wyjścia