EdgeCam 2020.1 4axis Siemens 828D edycja postprocesora

Problem z 4 osią Siemens 828D


Autor tematu
lukczm
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 8
Rejestracja: 19 mar 2020, 14:43

EdgeCam 2020.1 4axis Siemens 828D edycja postprocesora

#1

Post napisał: lukczm » 19 mar 2020, 15:10

Witam mam problem z poprawnie generowanym kodem . Mianowicie przy pracy płynną 4 osią generuje mi ścieżkę jako A100.0 jest to przykład . Jednak potrzebuje dla sterowania Siemens 828D zmiennej A=DC(100.0) . Wszystko w załączniku powinno być na czerwono nawias z tyłu a nie jak na czarno z przodu . Moje pytanie w jaki sposób dopisać nawias zamykający zmienną

Obrazek




Ultras
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 236
Rejestracja: 16 maja 2010, 14:18
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: EdgeCam 2020.1 4axis Siemens 828D edycja postprocesora

#2

Post napisał: Ultras » 24 mar 2020, 10:01

Witam

W "Tabeli formatów" wprowadź literę adresową "A=DC(".
Następnie w "Konstrukcji kodu" - "Ruchy Ogólnie" - "Interpolacja Liniowa" - opisz zmienną osi obrotowej z końcowym nawiasem jako [<C>GLOWNA OS]).

Obrazek


Pozdrawiam
Załączniki
22305288c8d2a496f238542109f4767f[1].jpg
image.png


Autor tematu
lukczm
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 8
Rejestracja: 19 mar 2020, 14:43

Re: EdgeCam 2020.1 4axis Siemens 828D edycja postprocesora

#3

Post napisał: lukczm » 25 mar 2020, 12:38

Dzięki tak można jednak [<C>GLOWNA OS]) wymusza za każdym razem tą wartość . Mam kolejny gorszy problem zaczynam obróbkę od A=DC(0) jak w załączniku wartość w kodzie NC to A=DC(359.56) i ta ścieżka przebiega prawidłowo do chwili powrotu do wartości A=DC(359.56) jednak kolejna linijka kodu to A=DC(0) a u mnie na maszynie ta wartość nie przebiega po najkrótszej ścieżce tylko odwija w drugą stronę do wartości A=DC(0) czyli mam kolizje narzędzia z detalem . 4 oś to Kitagawa rotacja od 0 do 360. Chyba dobrze to wyjaśniłem . Dzięki za pomoc :-) Obrazek

Dodane 34 minuty 34 sekundy:
wygenerowany kod A=DC(358.63) jest w porządku jednak po co wyrównuje do wartości A=(DC) Obrazek


Nickin
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 25 mar 2020, 14:17

Re: EdgeCam 2020.1 4axis Siemens 828D edycja postprocesora

#4

Post napisał: Nickin » 25 mar 2020, 14:28

- Czy maszyna przyjmuje / podzielnica kreci na wartości powyżej A360.0 ? np. A378.0 (na 99,999% tak),
- wygenerowany kod który zamieściłeś nie zawiera adresu A jako A=DC(wartość_kata), w takiej formie to na pewno nie zadziała. Czy w takiej formie to sprawdzałeś na maszynie?,
- lepiej nie nakręcać wartości osi A powyżej 360 bo wtedy można przekroczyć limit adresu osi A, co także może poskutkować kolizja.


Autor tematu
lukczm
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 8
Rejestracja: 19 mar 2020, 14:43

Re: EdgeCam 2020.1 4axis Siemens 828D edycja postprocesora

#5

Post napisał: lukczm » 25 mar 2020, 15:31

Podzielnica kręci od A0 do A360 nie mogę wpisać np. A378 bo wywali błąd .Faktycznie sprawdzałem można wpisać samo A plus wartość np A300. Nie trzeba wpisywać A=DC(300). Podzielnicą mogę kręcić od 0 do 360 i powyżej tej wartości zaczyna znów od 0.

Kolejna sprawa która mnie ciekawi to to że jak ustawię wartość np A357 i wpiszę że ma wrócić do A0 to podzielnica zamiast wrócić o kąt 3 st. do A0 to pędzi o cały obrót dlaczego nie wiem .


wojtek10916
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 240
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: EdgeCam 2020.1 4axis Siemens 828D edycja postprocesora

#6

Post napisał: wojtek10916 » 25 mar 2020, 16:25

lukczm pisze:
25 mar 2020, 15:31
Podzielnica kręci od A0 do A360 nie mogę wpisać np. A378 bo wywali błąd .Faktycznie sprawdzałem można wpisać samo A plus wartość np A300. Nie trzeba wpisywać A=DC(300). Podzielnicą mogę kręcić od 0 do 360 i powyżej tej wartości zaczyna znów od 0.

Kolejna sprawa która mnie ciekawi to to że jak ustawię wartość np A357 i wpiszę że ma wrócić do A0 to podzielnica zamiast wrócić o kąt 3 st. do A0 to pędzi o cały obrót dlaczego nie wiem .
Sa to ustawienia zakresu modulo w maszynie ale lepiej w tym nie grzebać.
https://cache.industry.siemens.com/dl/f ... _en-US.pdf
Raz przez pomyłkę zmieniłem zamiast osi C w ustawienia magazynu i wtedy bylo dopiero zabawnie.


Nickin
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 25 mar 2020, 14:17

Re: EdgeCam 2020.1 4axis Siemens 828D edycja postprocesora

#7

Post napisał: Nickin » 25 mar 2020, 16:44

lukczm pisze:
25 mar 2020, 15:31
Podzielnica kręci od A0 do A360 nie mogę wpisać np. A378 bo wywali błąd .Faktycznie sprawdzałem można wpisać samo A plus wartość np A300. Nie trzeba wpisywać A=DC(300). Podzielnicą mogę kręcić od 0 do 360 i powyżej tej wartości zaczyna znów od 0.

Kolejna sprawa która mnie ciekawi to to że jak ustawię wartość np A357 i wpiszę że ma wrócić do A0 to podzielnica zamiast wrócić o kąt 3 st. do A0 to pędzi o cały obrót dlaczego nie wiem .
Wartość kąta musi być odpowiednio generowana, dość prosta sprawa do poprawy :).


Autor tematu
lukczm
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 8
Rejestracja: 19 mar 2020, 14:43

Re: EdgeCam 2020.1 4axis Siemens 828D edycja postprocesora

#8

Post napisał: lukczm » 26 mar 2020, 06:29

Witam może jakaś podpowiedz sugestia. Faktycznie może to być prosta sprawa jednak sprawa dla mnie to jest wyzwanie. Proszę o jakiekolwiek sugestie czy to wina postprocesora czy samego programu .


wojtek10916
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 240
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: EdgeCam 2020.1 4axis Siemens 828D edycja postprocesora

#9

Post napisał: wojtek10916 » 26 mar 2020, 10:45

lukczm pisze:
26 mar 2020, 06:29
Witam może jakaś podpowiedz sugestia. Faktycznie może to być prosta sprawa jednak sprawa dla mnie to jest wyzwanie. Proszę o jakiekolwiek sugestie czy to wina postprocesora czy samego programu .
Sa to ustawienia zakresu modulo


Nickin
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 25 mar 2020, 14:17

Re: EdgeCam 2020.1 4axis Siemens 828D edycja postprocesora

#10

Post napisał: Nickin » 27 mar 2020, 09:53

- jest znacząca różnica pomiedzy zapisem A=kat, a A=DC(kat); DC oznacza ze chcesz wykonac ruch po najkrotszej drodze
- w twoim przypadku nalezaloby stworzyc postprocesor ktory generuje adresy ACP lub ACN w zaleznosci od kierunku obrotu osi A, i tyczy sie to ustawien modulo jak napisal wojtek powyzej

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „EdgeCAM”