Dziwny ruch po zmianie narzedzia (komenda T3 M06)

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
kubomanik
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 63
Rejestracja: 28 paź 2015, 21:13
Lokalizacja: Kraków

Dziwny ruch po zmianie narzedzia (komenda T3 M06)

#1

Post napisał: kubomanik » 25 lip 2016, 21:46

Witam

Mam program o treści jak poniżej

%
O12345
N00 G40 G80 G90 G94 G17 M09
N01 G00 G94 G01 G91

N05 T1 M06


N10 T2 M06

N15 G90

N20 Z5
N25 X-8 Y-1.018 F1000.

N30 G91

N35 X11
N40 Y3.3



N45 G81 R3 Z-2
N50 X16
N55 G80
N65 G00 Z20


N70 T03 M06
N75 M03

N85 G0 G90 X-8 Y-1.018
N90 Z5
N95 G91
N100 G01

N105 X11 Y3.3
N110 G81 R3 Z-13
N115 X16
N120 G80
N125 M05
N130 M30
%


Uruchamiam symulacje ruchu w trybie offline w mach 3. Linijka N70 - T6 M03 po zmianie narzedzia wystepue jakis ruch którego nie umie określić skąd

Na filmiku widać to po 15stej sekundzie.

https://youtu.be/rdh09VmHSNo

Czy ktoś z kolegów może mi powiedzieć skąd się bierze ten ruch i jak sie go pozbyć ?

Z góry dziękuję za pomoc



Tagi:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 7018
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#2

Post napisał: WZÓR » 25 lip 2016, 22:44

Jakiś dziwny jest ten Twój program.
(Np.) dlaczego w bloku N95 masz G91 ?

Mariusz.


Autor tematu
kubomanik
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 63
Rejestracja: 28 paź 2015, 21:13
Lokalizacja: Kraków

#3

Post napisał: kubomanik » 25 lip 2016, 22:48

Jest to mój drugi program jaki napisałem, nie licząc jednego program jaki napisałem lata temu na studiach :D.

G91 pozycjonowanie przyrostowe czyli jak dla mnie względne w przeciwieństwie do G90 pozycjonowania bezwzglednego. Do obecnej lokalizacji dodaje 11 po X i 3.3 po Y


GumiRobot
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 640
Rejestracja: 21 mar 2005, 18:51
Lokalizacja: Trójmiasto

#4

Post napisał: GumiRobot » 26 lip 2016, 09:20

Z zasady gdy w G-kodach sterujesz ruchem końca narzędzia, jeżeli dwa narzędzia różnią się np. długością to przy zmianie narzędzia głowica musi się przesunąć tak aby koniec narzędzia był w zadanej pozycji


Autor tematu
kubomanik
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 63
Rejestracja: 28 paź 2015, 21:13
Lokalizacja: Kraków

#5

Post napisał: kubomanik » 26 lip 2016, 10:27

GumiRobot
Z zasady gdy w G-kodach sterujesz ruchem końca narzędzia, jeżeli dwa narzędzia różnią się np. długością to przy zmianie narzędzia głowica musi się przesunąć tak aby koniec narzędzia był w zadanej pozycji
Nie bardzzo rozumię. Chcę wymienić narzędzie. Daję komendę T3 M06. Linijka wcześniej głowica jedzie mi 20 mm do góry (N65 G00 Z20 ) Wymieniam ręcznie narzędzie. Czemu następuje jakikolwiek niezaplanowany ruch później? Przecież jest ryzyko kolizji np z imadłem który trzymał by mój detal . Według mnie po naciśnięciu cycle start w mach 3 powinien nastąpić bezwgledny przejazd do lokalizacji X -8 Y -1.018 zgodnie z komendą : N85 G0 G90 X-8 Y-1.018 .

Tak jak zaznaczyłem jest to mój drugi program pisany ręcznie. Wcześniej udało mi się wygenerować kilka programów za pomocą programów CAM. Chciałbym jednak na tyle opanować g code by proste operacje samemu wpisywać a nie tworzyć modelu itp.

Proszę dalej o pomoc. Może coś nie tak jest z moim kodem? Ustawieniami w machu ?

Awatar użytkownika

andmar2005
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 190
Rejestracja: 15 sie 2009, 08:55
Lokalizacja: kujawsko-pomorski
Kontakt:

#6

Post napisał: andmar2005 » 27 lip 2016, 04:08

%

N00 G40 G80 G90 G94 G17


N05 T1 M06 - CO MASZ W M6Start.m1s


N10 T2 M06

N15 G90

N20 Z5
N25 G01 X-8 Y-1.018 F1000.

N30 G91

N35 X11
N40 Y3.3


G90
N45 G81 R3 Z-2
N50 X16
N55 G80
N65 G00 Z20


N70 T03 M06
N75 M03 S- JAKIE

N85 G0 G90 X-8 Y-1.018
N90 Z5

N95 G91
N100 G01

N105 X11 Y3.3
G90
N110 G81 R3 Z-13

N115 X16
N120 G80

N130 M30
%

WARUNEK
OBMIERZASZ BAZĘ MATERIAŁOWĄ PRZYKŁADOWO G54 T1
POTEM OBMIERZASZ DŁUGOŚCI NARZĘDZI KTÓRE UŻYWASZ WZGLĘDEM T1
ZMIENIASZ NARZĘDZIE RĘCZNIE


Autor tematu
kubomanik
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 63
Rejestracja: 28 paź 2015, 21:13
Lokalizacja: Kraków

#7

Post napisał: kubomanik » 29 lip 2016, 09:47

andmar2005 dzięki wielkie. Wprowadziłem korektę do g codu według Twojej rady i dziwny ruch ustał. Nie bardzo jednak rozumiem np tego :

N05 T1 M06 - CO MASZ W M6Start.m1s ??? to znaczy???


OBMIERZASZ BAZĘ MATERIAŁOWĄ PRZYKŁADOWO G54 T1 -->

Tutaj wpisałem po prostu G54 do tej linijki : N00 G40 G80 G90 G94 G17 G54

Rozumiem że to jest wybór odsunięć od przedmiotu ale jak to się fizycznie dzieje. Postaram się zgłębić google na pewno jest to opisane


N75 M03 S- JAKIE Usunąłem tą linijkę. wrzeciona nie mam sprzęgniętego ze sterownikiem cnc nie jest uzasadnione więc stosowanie tej linijki

Dzięki wielkie za pomoc . Punkcik poleciał

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”