Dzielenie obiektu na dwa pliki w NX CAD
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Dzielenie obiektu na dwa pliki w NX CAD
Cześć,
Od jakiegoś czasu walczę z następującą funkcjonalnością w NX. Wiem jak to zrobić w Solidworksie, w NX poległem.
Mam model bryłowy, utworzyłem sobie na nim szkic, wyciągnąłem powierzchnię i tą powierzchnią podzieliłem obiekt na dwie części. Moim celem jest teraz:
a) Zapisanie dwóch powstałych części do osobnych plików.
b) Rozsunięcie dwóch obiektów od siebie
c) Wstawienie między nie wstawki
d) Ponowne połączenie i zapisanie jako jednej części.
Moje trudności polegają na tym, że mogę po podzieleniu przesuwać w dalszym ciągu tylko tą pierwotną część, a nie "odcięty" fragment.
Pomożecie?
Od jakiegoś czasu walczę z następującą funkcjonalnością w NX. Wiem jak to zrobić w Solidworksie, w NX poległem.
Mam model bryłowy, utworzyłem sobie na nim szkic, wyciągnąłem powierzchnię i tą powierzchnią podzieliłem obiekt na dwie części. Moim celem jest teraz:
a) Zapisanie dwóch powstałych części do osobnych plików.
b) Rozsunięcie dwóch obiektów od siebie
c) Wstawienie między nie wstawki
d) Ponowne połączenie i zapisanie jako jednej części.
Moje trudności polegają na tym, że mogę po podzieleniu przesuwać w dalszym ciągu tylko tą pierwotną część, a nie "odcięty" fragment.
Pomożecie?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Dzielenie obiektu na dwa pliki w NX CAD
Użyj synchronius modeling. Wybierz ->move face i zaznacz powierzchnie do przesunięcia kierunek i wartość.
Możesz sobie wtedy wstawiać coś pomiędzy.
Jeśli chodzi o zapis do osbonego pliku, to masz eksport part i tworzysz nowy plik lub zmieniasz istniejący. Możesz też do stepa lub parasolida wyrzucić i potem otworzyć. Możesz też w module złożeń dodać część jako podzespół.
Możesz sobie wtedy wstawiać coś pomiędzy.
Jeśli chodzi o zapis do osbonego pliku, to masz eksport part i tworzysz nowy plik lub zmieniasz istniejący. Możesz też do stepa lub parasolida wyrzucić i potem otworzyć. Możesz też w module złożeń dodać część jako podzespół.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.
-
Dziękuję. Z "przenieś ściankę" poszło. Super dzięki. Musiałem jedynie usunąć promienie z fragmentu cześci, później je ponownie utworzyć bo się czepiał. Co do eksportu Odciętego fragmentu do nowej części to nie poszło 

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Kombinował bym tak- zrobić złożenie, do nowo utworzonej części skopiować geometrię poprzez linked body i w ten sposób otrzymasz parta z geometria którą chcesz. Nie jestem przekonany czy da się to robić jak w solidworksie na obiektach bryłowych i późniejszym ich osobnym zapisie
-
Ważne jest też to żeby edycja ego elementu nie przenikała do rodzica.
-
A nie da się zablokować/uciąć powiązania? Kopiując geometrię i edytując ja, nie zmienisz geometrii bazowej. Zmieniając geometrię bazowa, zmiany wpłyną na geometrię skopiowana.
-
No dobra. To co po kolei? Bo rady brzmią dobrze, ale wprowadzenie ich w życie bez chociaż szczątkowych instrukcji może być trudne 

-
Musisz pracować na zlozeniu, wciągasz część główna jako podzespol, następnie tworzysz nowa pusta czesc (podzespół) aktywujesz jej edycję i działasz, w niej kopiujesz poprzez linked body /rysujesz - tworzysz osobnego prt. Niestety jak uciąć wiezy nie pomogę - nie siedzę już w nx, ale kojarze że coś się dało zrobic. Jest tego sporo na YT. Jest po prostu inna metodologia pracy na złożeniu, w sw da się tworzyć w 1 prt kilka części jako obiekty bryłowe, nx Creo działasz na zlozeniach /assemblingu.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Witam.
Zrób coś takiego. Jak masz złożenie dodaj do niego część (główną) następnie dodaj pustą część. Aktywuj ją. Wywołaj VaweGeometry Linker. W opcjach odznacz Asocjatywność. Zrób kopię tego co chcesz. Brak asocjatywności nie będzie powodował zmian.
Zrób coś takiego. Jak masz złożenie dodaj do niego część (główną) następnie dodaj pustą część. Aktywuj ją. Wywołaj VaweGeometry Linker. W opcjach odznacz Asocjatywność. Zrób kopię tego co chcesz. Brak asocjatywności nie będzie powodował zmian.
Ponieważ się na tym nie znam chętnie się tym zajmę 
"Jeżeli zrobisz coś dobrze raz, od tego momentu staje się to Twoim obowiązkiem"

"Jeżeli zrobisz coś dobrze raz, od tego momentu staje się to Twoim obowiązkiem"