Duża frezarka ze stałą bramą

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Regis88
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 10
Rejestracja: 07 mar 2018, 19:19

Duża frezarka ze stałą bramą

#1

Post napisał: Regis88 » 10 sty 2019, 16:06

Witam wszystkich serdecznie.

Potrzebuję frezarki o polu roboczym min. 500 x 900 mm. Ze względu na brak doświadczenia i ograniczone środki finansowe zdecydowałem się na frezarkę ze stałą bramą. Wiem że ruchoma brama byłaby lepsza ale także trudniejsza w skonstruowaniu i droższa. Machina ma służyć do frezowania sklejki i mdf.

Plan wygląda następująco:
- projekt wzorowany na konstrukcji z "dom i drewno"
- konstrukcja ze sklejki szalunkowej 21 mm, skręcana śrubami szwedzkimi oraz konfirmatami
- wymiar zewnętrzny szer. 800 x dłg. 1200 x wys. 600 mm
- pole robocze 600 x 900 mm (o ile dobrze liczę)
- prowadnice podparte fi 16
- śruby trapezowe fi 16
- reszta do ustalenia w późniejszym etapie (środki na razie będą tylko na konstrukcję)

Wszelkie sugestie mile widziane. Nie chciałbym zmarnować materiału na błędną konstrukcję.
CNC 1.png
CNC 2.png
CNC 3.png
CNC 4.png




mkaluza
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 33
Rejestracja: 08 sty 2019, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Duża frezarka ze stałą bramą

#2

Post napisał: mkaluza » 21 sty 2019, 17:05

Cześć,
A czemu ruchoma brama jest lepsza? Mniej przestrzeni potrzebuje, ale to tyle chyba. Też właśnie buduję podobną maszynę, tylko dużo bardziej po kosztach (prowadnice do szuflad, szpilki z marketu) i trwa mam stałą bramę, a do tego odwrotny układ osi - tzn oś Y jeździ góra-dół na osi Z (prowadnice osi Z przymocowane do kolumn bramy i na nich dopiero wrzeciono na osi Y), a nie tak "normalnie", jak Ty masz. Nie mam jakiegoś mocnego uzasadnienia dla tego wariantu, ale gdzieś go na yt znalazłem i gość twierdził, że takie rozwiązanie jest sztywniejsze i mi się to spodobało.


Autor tematu
Regis88
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 10
Rejestracja: 07 mar 2018, 19:19

Re: Duża frezarka ze stałą bramą

#3

Post napisał: Regis88 » 25 sty 2019, 19:43

Hej.
Ja jestem kompletnym laikiem. Odnośnie bramy to zauważyłem że na ogół większe maszyny mają ruchomą bramę i tak mi radził autor "cnc dla wszystkich". Z konstrukcją nie kombinuję z powodu braku doświadczenia i tego że maszyna jest środkiem do celu a nie celem samym w sobie, ale ciekawe rozwiązania zawsze fajnie się ogląda, więc kibicuję Ci mocno. :wink:


mkaluza
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 33
Rejestracja: 08 sty 2019, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Duża frezarka ze stałą bramą

#4

Post napisał: mkaluza » 26 sty 2019, 01:10

Tak się jeszcze zastanawiam, czy te śruby 16mm nei masz czasem trochę za duże? Miałeś to w ręce? To jest kawał szpeju... Ja teraz mam szpilki M10, ale są trochę wiotkie, ale miałem w ręce T12 i to było już całkiem sztywne (metrowy odcinek) i chyba będę się na nie przesiadał. Także T14 będzie jeszcze bardziej, a T16 to chyba przesada - odbije Ci się to potem na rozmiarze silnika (czyli kosztach), który będzie tym musiał kręcić... Drewno trzeba frezować szybko, więc ta śruba też będzie musiała się dość szybko kręcić


Autor tematu
Regis88
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 10
Rejestracja: 07 mar 2018, 19:19

Re: Duża frezarka ze stałą bramą

#5

Post napisał: Regis88 » 06 lip 2019, 17:00

Udało się pchnąć projekt nieco do przodu.
Kończę montaż prowadnic i śrub.
Niestety kompletnie nie znam się na elektronice. Doradźcie proszę jakie silniki warto kupić i resztę elektroniki.
Może najlepszy byłby kompletny zestaw w przypadku laika? Tylko czy nie wychodzą one drożej?
Chciałbym na to wydać 1000 -1500 zł i żeby pracowało z LinuxCNC.

Obrazek
Obrazek
Obrazek


Autor tematu
Regis88
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 10
Rejestracja: 07 mar 2018, 19:19

Re: Duża frezarka ze stałą bramą

#6

Post napisał: Regis88 » 13 lip 2019, 15:55

To może inaczej. Zamierzam zamówić taki zestaw na allegro, może ktoś ma jakieś sugestie co do tego?

silnik krokowy JK60HS 100-3008 , 4Nm , 60x60x100 mm................ 3 szt
sterownik DM556DSD , prąd 5,6A , mikrokrok do 1/128......................3 szt
adapter LPT (plyta główna) 5 osi....................................................... 1 szt.
Kabel LPT 3mb ................................................................................. 1 szt.
Kabel USB 1,5mb.................................................................................1 szt
wył. sieciowy z bezpiecznikiem .......................................................... 1 szt.
Zasilacz stabilizowany 12V ................................................................ 1 szt.
gniazdo/wtyk - czteropinowe .............................................................. 3 szt.
wyłącznik krańcowy ............................................................................3 szt.
wyłącznik bezpieczeństwa ..................................................................1 szt.
elastyczny kabel ekranowany 4x0.14 ................................................. 5 mb
elastyczny kabel ekranowany 4x0.50 ............................................... 10 mb
kabel LYC 0.25mm2 ..do połączenia sterowników z płytką LPT..........10mb
zasilacz stabilizowany 36V/350W..........................................................1 szt
kabel sieciowy zasilacza AC 230V 3,0mb.............................................1 szt
dokumentacja ułatwiająca połączenie.......................................................


FTW
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 415
Rejestracja: 16 gru 2016, 10:44
Lokalizacja: śląsk

Re: Duża frezarka ze stałą bramą

#7

Post napisał: FTW » 13 lip 2019, 16:11

Jak dobrze patrzę to przy tych wymiarach nie będziesz mieć takiego pola roboczego. Przy stałej bramie w Y musisz mieć praktycznie 2x dłuższe prowadnice niż pole robocze.

Co do reszty tak na szybko to silniki są za mocne, starszą 1,8Nm (takie mam w stalowej maszynie i dają radę w metalach kolorowych bez problemu).


Autor tematu
Regis88
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 10
Rejestracja: 07 mar 2018, 19:19

Re: Duża frezarka ze stałą-problem z uruchomieniem

#8

Post napisał: Regis88 » 20 lip 2019, 16:59

Zamówiłem zestaw o którym wspominałem, silniki podpięte, jednak jest problem z uruchomieniem.
Silniki nie reagują na próbę sterowania z klawiatury (Mach 3), drgają tylko przy włączeniu zasilania i przy zmianie ustawień portu LPT.
Zastanawiam się czy problemem nie jest właśnie port LPT. Kupiłem jakiś taki za pińć złoty:
Obrazek

Ma dziwny adres LPT 3f8, a w mach 3 jest 0x378.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4625
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Duża frezarka ze stałą bramą

#9

Post napisał: adam Fx » 20 lip 2019, 17:21

https://youtu.be/Zwi45bMltB4 zobacz czy masz sygnał przez LPT (moim zdaniem adresy powinny być zgodnie a nie inny tu inny tam)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 4809
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Duża frezarka ze stałą bramą

#10

Post napisał: oprawcafotografii » 20 lip 2019, 19:10

Ta brama z jednej warstwy sklejki jest za słaba. Warto z tyłu dodać jakieś żebra...

q

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”