Duża frezarka ze stałą bramą

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6781
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Duża frezarka ze stałą bramą

#11

Post napisał: bartuss1 » 20 lip 2019, 19:39

oprawcafotografii pisze:Ta brama z jednej warstwy sklejki jest za słaba. Warto z tyłu dodać jakieś żebra...


od kiedy cie interesują jakies zabawki ze sklejki? bo myslałem ze jestes juz na emeryturze i udajesz milionera siarę :P




oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 4852
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Duża frezarka ze stałą bramą

#12

Post napisał: oprawcafotografii » 20 lip 2019, 20:48

bartuss1 pisze:
20 lip 2019, 19:39
...od kiedy cie interesują jakies zabawki ze sklejki? bo myslałem ze jestes juz na emeryturze i udajesz milionera siarę :P
Pierwszą "zabawką ze sklejki", opisywaną zresztą na forum zarobiłem około 70 tys zł.

A co tam słychać u ciebie partaczu? :D

q


Autor tematu
Regis88
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 10
Rejestracja: 07 mar 2018, 19:19

Re: Duża frezarka ze stałą bramą

#13

Post napisał: Regis88 » 20 lip 2019, 21:01

adam Fx pisze:
20 lip 2019, 17:21
https://youtu.be/Zwi45bMltB4 zobacz czy masz sygnał przez LPT (moim zdaniem adresy powinny być zgodnie a nie inny tu inny tam)
Dzięki wielkie. Zrobiłem pierwszy z testów - brak reakcji, na drugi test nie mam diody pod ręką ale kupię po prostu inny port LPT.
oprawcafotografii pisze:
20 lip 2019, 19:10
Ta brama z jednej warstwy sklejki jest za słaba. Warto z tyłu dodać jakieś żebra...

q
Brama jest z trzech warstw sklejki 18+21+21 mm na górze i z żebrami po bokach.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4661
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Duża frezarka ze stałą bramą

#14

Post napisał: adam Fx » 20 lip 2019, 21:58

Regis88 pisze:nie mam diody pod ręką
może być multimetr
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 4852
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Duża frezarka ze stałą bramą

#15

Post napisał: oprawcafotografii » 21 lip 2019, 07:19

Regis88 pisze:
20 lip 2019, 21:01
...
Brama jest z trzech warstw sklejki 18+21+21 mm na górze...
OK, słabo to widać... Pewnie styknie :)

q

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6781
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Duża frezarka ze stałą bramą

#16

Post napisał: bartuss1 » 24 lip 2019, 19:38

oprawcadupografii pisze:A co tam słychać u ciebie partaczu?

jakoś nie mam specjalnie ochoty wdawac się w polemikę czy dać się podjudzić do kolejnej kłotni, zwyczajnie Jewuły tak mają, co to nie wy, trzymajta was och ach :P
a co u mnie? kopię dziury na dopiero co stworzonych zabawkach w ramach zabaw z hydrauliką siłową.


Autor tematu
Regis88
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 10
Rejestracja: 07 mar 2018, 19:19

Re: Duża frezarka ze stałą bramą

#17

Post napisał: Regis88 » 06 sie 2019, 14:23

Problem rozwiązany. Kupiłem nowy port LPT.

Walczę jeszcze z dostrojeniem silników, początkowo już przy małym oporze wyły. Pobawiłem się opcją dostrajanie, chodzą, nie wyją ale wydaje mi się że nie są prawidłowo ustawione. Jak to prawidłowo ustawić na Mach3?
Czy zmienić na LinuxCNC, podobno pod linuxem problem znika?

Teraz czeka mnie zakup wrzeciona. Rozważam FREZARKE GÓRNOWRZECIONOWĄ BLACK 2250W z allegro.


karolb
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 11
Rejestracja: 03 mar 2005, 23:35
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Duża frezarka ze stałą bramą

#18

Post napisał: karolb » 11 sie 2019, 13:15

nie jestem specialista ,ale lpt w moim drewniaku to byla porazka
kupilem najtanszy sterownik na usb i maszyna dostala power-a,silniki przestaly halasowac i dynamika 100% lepsza
moze mozna to zrobic i poustawiac na lpt ,nie wiem
teraz na xp i CNC USB MACH3 100Khz Breakout Board 4 Axis chodzi wszytko jak powinno,musze na moim drewniaku ograniczac szybkosc bo krokowce nemma34 rozwalaja mi drewniaka;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”