DTR do frezarki FWE16 (FWF16,FX3)
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
Re: DTR do frezarki FWE16 (FWF16,FX3)
Jakiej mocy silnik waszym zdaniem wystarczy do napędu takiej głowicy pionowej? celowałbym w 0,75 kw 3f,
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
0.8 kw to jest fabryka ale jest przekładnia, myślę, że 2,2 kw to minimum
-
-
Ogólnie maszynę uruchomiłem ale wiórów niebyło, trzeba wykasować luzy na stole śrubaczkami. No i kilka poprawek trzeba zrobić bo nie daja mi spokoju.. Największy problem mam z przesuwnym kołem zębatym, które stoi dęba... próbowałem łomem, nawet grzałem lekko i nic, zalałem penetratorem i zobaczymy za kilka dni..
A tu fajnie ktoś założył paseczki
Stan ogłony jest dobry , śruby wizualnie wyglądają bardzo dobrze, prowadnice mają ślady skrobania, myślę że dobry zakup.
Kolejna ciekawostka taka że moja maszyna jest inaczej zrobiona niż ta ze schematu na 1 stronie, u mnie przesuwka jest na wrzecionie a tam na wałku pośrednim.. ale to w zasadzie mało istotne.
Jeszcze mam pytanie, zaraz nad silnikiem w podstawie jest wałek pośredni z jednego na dwa paski, czy ten wałek jest na tulejkach czy na łożyskach? podejrzewam że na tulejkach.. proszę o potwierdzenie
A tu fajnie ktoś założył paseczki
Stan ogłony jest dobry , śruby wizualnie wyglądają bardzo dobrze, prowadnice mają ślady skrobania, myślę że dobry zakup.
Kolejna ciekawostka taka że moja maszyna jest inaczej zrobiona niż ta ze schematu na 1 stronie, u mnie przesuwka jest na wrzecionie a tam na wałku pośrednim.. ale to w zasadzie mało istotne.
Jeszcze mam pytanie, zaraz nad silnikiem w podstawie jest wałek pośredni z jednego na dwa paski, czy ten wałek jest na tulejkach czy na łożyskach? podejrzewam że na tulejkach.. proszę o potwierdzenie
-
Bardzo prosze o podpowiedź jak zrealizować napęd osi Z, aktualnie pokrętło na śrubie to prowizorka a zwykłe pokrętło w tym miejscu i skala tez najwygodniejsze nie jest.
Masz w swoim egzemplarzu dołożoną korbę "w bok" ?( jak avia FNB/FNC) pokażesz fotki tego mechanizmu? jakie wielkości sa koła stożkowe? czy jakoś inaczej to działa?
-
Miałem korbę z boku, dorwałem jakieś koła przekładni kontowej i sobie przerobiłem, wywierciłem otwór z lewej strony korpusu i po wszystkim
-
Planuje zrobić to samo. Pamiętasz ile mm masz na obrót korby? Wg mnie teraz to pokrętło ciężko chodzi. Zrobiłbym 1:2 lub 2:3 w zależności jaka śruba, bo zapomniałem sprawdzić.
-
Tam chyba była o skoku 5 mm a ja po przeróbce miałem 2,5 mm na jeden obrót ( ten zestaw jeszcze gdzieś leży ) a pomyśl jeszcze o odczytach cyfrowych