Drewniak ze sklejki 21mm. Pole robocze 500x500x45.

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
No_bo
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 13
Posty: 37
Rejestracja: 07 sie 2009, 19:57
Lokalizacja: Kraków

#21

Post napisał: No_bo » 12 kwie 2017, 13:09

Takie właśnie kable chciałbym zdobyć. Ekranowane parami. ALe czy fazy muszą być skręcane, czy mogą "biec" obok siebie ? Czy to skręcanie ma wpływ na powstawanie pól zakłócających wokół kabla ?



Tagi:


MrCluster
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2
Posty: 77
Rejestracja: 09 paź 2016, 10:07
Lokalizacja: Łódź

#22

Post napisał: MrCluster » 14 kwie 2017, 09:10

Kup sobie przewody LIYCY 4 x 0,5 mm2 (takie polecił mi ZELRP) i nie ma żadnych problemów.
U mnie przy sterowniku każdy przewód od silnika jest zwinięty w pętlę (po 150cm zapasu przewodu) i leżą sobie takie cewki jedna na drugiej. Nie ma żadnych zakłóceń itp. Oczywiście ekrany podłączone do sterownika. Sam przewód nie jest drogi.


Autor tematu
No_bo
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 13
Posty: 37
Rejestracja: 07 sie 2009, 19:57
Lokalizacja: Kraków

#23

Post napisał: No_bo » 19 kwie 2017, 11:53

Kupiłem przewody (co prawda 0,75 2 bo nie mieli 0,5 ale to tylko lepiej). Poskładałem wszystko. Swoją drogą nie miałem pojęcia, że przy takim maluszku zużyję 25 mb kabla !! a sterownik od maszynki mogę oddalic max 1,5 m. ale wracając do sprawy.... Kable (ekranowane) od silników pusciłem w oddzielnym peszlu. Krańcówki i zasilanie wrzeciona w oddzielnym. Spiąłem wszystko do "kupy" właczyłem komputer, sterownik i ....... to samo.
Przynajmniej mam porządek z kablami.

Obrazek

Obrazek

Co się koniec końców okazało. Setny raz uruchomiłem stepconfiga i przy wszystkich kierunkach i krokach zaznaczyłem okienko INV. Przepiąłem kable w sterowniku (bo osie zaczęły podróżować w odwrotnych kierunkach) i wszystko pięknie pracuje. Czemu tak się stało nie wiem. Może ktoś z Was ma jakąś teorię na ten temat. Faktem jest, że teraz maszyna pracuje cicho i płynnie. Ogólnie tak jak ma pracować :)
Bardzo wszystkim którzy pomogli dziękuję :)


Autor tematu
No_bo
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 13
Posty: 37
Rejestracja: 07 sie 2009, 19:57
Lokalizacja: Kraków

#24

Post napisał: No_bo » 10 cze 2017, 20:16

Dla fanki wiedźmina prezent na dzień dziecka jak znalazł :). Pierwsze frezowanie w aluminium (PA6) w całkowitej kąpieli w oleju. Obróbka zgrubna - frez kulisty D=2 mm - 3,5 godz. wykańczająca (co 0,35 mm) około 3 godzin. Na zdjęciach już trochę przeszlifowany. Waży 85 gram.


Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”