Długość narzędzia


Autor tematu
tomaszdko
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 4
Rejestracja: 11 paź 2017, 11:54
Lokalizacja: net

Długość narzędzia

#1

Post napisał: tomaszdko » 12 paź 2017, 11:38

Mam takie pytanie o parametry narzędzia w trakcie wycinania kształtu lub kieszeni . Wybierając narzędzie o długości 30mm i wycinanie kształtu mam ustawione na 40mm . Wiadomo że wrzeciono uderzy o materiał . Czy cambam nie rozpoznaje tego ? Podobnie jest z frezami V zagłębia w materiał ale jak by pomija wymiary trzpienia .. Jest na to jakiś "patent" ?...



Tagi:

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2498
Rejestracja: 04 paź 2007, 00:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#2

Post napisał: zacharius » 12 paź 2017, 12:54

no nie rozpoznaje.
to jest prosty cam gdzie trzeba pomyśleć czym i co ma się robić. osobiście lubię cambam właśnie za to.
ostatnio bawię się fusion 360 i ten już potrafi rozpoznać kolizje sam, tym bardziej ze można tam zdefiniować zastosowany uchwyt dla danego narzędzia.
ino z drugiej strony jaki jest sens zadawania obróbki narzędziem które będzie kolidować i wiadomo o tym od początku, i czy tutaj aby na pewno problem jest po stronie softu?
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły


Autor tematu
tomaszdko
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 4
Rejestracja: 11 paź 2017, 11:54
Lokalizacja: net

#3

Post napisał: tomaszdko » 12 paź 2017, 13:14

"z drugiej strony jaki jest sens zadawania obróbki narzędziem które będzie kolidować" to fakt bo to nie ma sensu ale robiłem obróbkę wykończeniową i chciałem użyć frezu V 0.2mm . Cambam nie widzi tego że trzpień jest szerszy i w wąskiej kieszeni frez wjechał mi na dno wadząc o boki kieszeni . Cambam tak wyliczył ścieżkę narzędzia (tak jak by uznawał 0.2mm jako cały frez) ...jeśli masz doświadczenie jak to zniwelować to bym prosił o przykład . Jak wróce z pracy to dołożę ten projekt o , który mi chodziło .

Myślałem nad zmianą CAM ale jak zobaczyłem ceny no to kicha , interesuje mnie CAM na 4 osie (cambam tylko imituje 4 oś) . Ceny innych są zaporowe w porównaniu do Cambam (za niego dałem coś koło 100 funtów) ..a jak Ci wychodzi Fusion 360

ps . jestem amatorem jeśli chodzi o cnc , bawię się dla własnych celów

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2498
Rejestracja: 04 paź 2007, 00:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#4

Post napisał: zacharius » 12 paź 2017, 13:56

punktowałem właśnie do tego że to projektant powinien pomyśleć za cambama że dane narzednie sie nie nadaje.
Fusion na razie spoko, ale poki co bawie sie w 3ch osiach. no i jest free dla hobbystow cad+cam
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CamBam”