Witam
Stałem się szczęśliwym posiadaczem DK7725 i teraz chciałbym to trochę reanimować .Po pierwsze chciałbym wymienić śruby które tam są na kulowe
Maszyna została rozebrana i wymyta oraz wymienione zostaną wszystkie łożyska
-stare śruby M24X1 nowe chciałbym założyć 2505 (stare dosyć duży luz nawrotny )
-sterowanie YH 5,2 na DOS
-silniki 75BF003
Pytanie czy ktoś już taki zabieg przeprowadzał i czy jest to w ogóle wykonalne ,gdzieś trzeba przestawić na pewno skok gwintu w parametrach, skok silnika czy coś podobnego
Chciałbym pozostać przy obecnym sterowaniu o ile to będzie możliwe
z góry dziękuję za wszystkie wskazówki
DK7725
ŚRUBY WYMIANA
-
Łuki31
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 2
Re: DK7725
a co kolega proponuje wszystkie wskazówki mile widziane
Jak pytam to znaczy że nie wiem ,jak wiem to odpowiem i pomogę ,więc doceń to -tak jak ja doceniam Cię !!!!
Re: DK7725
Są przynajmniej dwa tematy na tym forum, które omawiają przeróbkę drutówki. Kolega Kamar udowodnił nawet, że nie jest potrzebne cofanie po ścieżce gkod, a to sporo ułatwia jeśli chodzi o przeróbkę.
Wymiana sterowania i napędów to coś, co moim zdaniem jest must have, jeśli chcesz używać starej maszyny do zarabiania pieniędzy. Sam już się przekonałem, podobnie jak inni użytkownicy tego forum, że teoretycznie sprawne babcie przestają być sprawne w momencie, gdy bierzesz zlecenie za pieniądze. A siadają właśnie sterowania i napędy, bo to już archaizmy.
Drutówki pracują wolno, więc możesz spokojnie założyć krokówki. Może koledzy, którzy postawili swoje drutówki na Linuxie podzielą się plikami konfiguracyjnymi i podzielą się wiedzą na temat sterowania bębnem. Zachęcam do poczytania tamtych tematów.
Wymiana sterowania i napędów to coś, co moim zdaniem jest must have, jeśli chcesz używać starej maszyny do zarabiania pieniędzy. Sam już się przekonałem, podobnie jak inni użytkownicy tego forum, że teoretycznie sprawne babcie przestają być sprawne w momencie, gdy bierzesz zlecenie za pieniądze. A siadają właśnie sterowania i napędy, bo to już archaizmy.
Drutówki pracują wolno, więc możesz spokojnie założyć krokówki. Może koledzy, którzy postawili swoje drutówki na Linuxie podzielą się plikami konfiguracyjnymi i podzielą się wiedzą na temat sterowania bębnem. Zachęcam do poczytania tamtych tematów.