Darmowy program do rysunku 2D
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Re: Darmowy program do rysunku 2D
To jest właśnie główna wada tych darmowych programów produkowanych przez wielkie korporacje (w opozycji do małych open-source'owych softów), o której pisałem w poprzednim poście. Albo program w końcu zostanie wycofany Autodesk) albo stanie się płatny.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
tak właśnie wygląda upierd.lanie konkurencji przez duże koncerny, darmowy program na kilka lat później już kasę trzeba bulić, kiedy fusion i jego zapalonych zwolenników to spotka?
I don't like principles, I prefer prejudices
-
Też mi się wydaje, że Fusion 360 będzie następny w kolejce. Mam nadzieję, że chociaż nie zrezygnują z obecnej formy licencji studenckiej, która też odstaje od polityki innych producentów.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Cóż... ja już dawno zrezygnowałem z komercyjnych programów... niesie to ze sobą pewne ograniczenia, ale idzie sie przyzwyczaić... ma też sporo plusów - programy GNU GPL nigdy nie będą płatne (w najgorszym wypadku trzeba samemu kompilować ze źródeł, jeśli binarki są płatne), No i jest jeszcze jeden profit... można pożegnać się z płatną wieczną betą systemu operacyjnego. Nie twierdzę, że Linux jest bez wad, ale za te wady, w przeciwieństwie do Windowsa, nikt nie każe płacić.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. 

-
Niestety prawda jest taka, że darmowe programy są często bardzo niewygodne i mają mocno ograniczone możliwości. Najlepszym przykładem jest soft do MES. Znam kilka komercyjnych programów i chyba nie starczyłoby mi cierpliwości żeby się przerzucić na coś darmowego.
A co do Windowsa to chyba najlepsze są te obowiązkowe aktualizacje, które generalnie tylko psują.
A co do Windowsa to chyba najlepsze są te obowiązkowe aktualizacje, które generalnie tylko psują.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Ze swojego doświadczenia polecam QCada. Obecnie używam go w pracy, projektuję całkiem złożone rzeczy. Ma małe wymagania sprzętowe, pracuje na Win/Lin/Mac (Używam na linuksie i MacOSie w obu przypadkach na dość leciwym sprzęcie). Może wydawać się ubogi, ale dla mnie to zaleta - generalnie dość szybko można go opanować.
Jeżeli miał bym się czegoś czepiać to dość mało opcji wymiarowania (czasem trzeba rozbić wymiar na elementy i poprawić coś z palca) oraz słabe algorytmy kreskowania (trzeba dokładnie zamknąć i podocinać kontur).
Na plus zapisać należy moim zdaniem narzędzia do tworzenia rysunków izometrycznych - przydają mi się przy przygotowywaniu rozmaitych ilustracji technicznych do publikacji czy dokumentacji.
Jeżeli miał bym się czegoś czepiać to dość mało opcji wymiarowania (czasem trzeba rozbić wymiar na elementy i poprawić coś z palca) oraz słabe algorytmy kreskowania (trzeba dokładnie zamknąć i podocinać kontur).
Na plus zapisać należy moim zdaniem narzędzia do tworzenia rysunków izometrycznych - przydają mi się przy przygotowywaniu rozmaitych ilustracji technicznych do publikacji czy dokumentacji.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Cześć.
Aż się trzęsę nad swoim Fusion360, bo się nauczyłem kilku rzeczy i przyzwyczaiłem do niego.
Niestety nie mam złudzeń, że darmowo jesteśmy tylko beta-testerami dla Autodesku i rozwód nastąpi prędzej czy później.
Takie rozpasanie jak jest teraz jest nie do uwierzenia, że pełna wersja bez ograniczeń ( no może generative) jest dostępna za darmo.
Obecnie Autodesk ma odwrotnie, za darmo testerów. Często profi. Którzy nie mogą narzekać że kupili i nie działa. Więc zgłaszają a Ad naprawia.
Jak już wyglancuje, to zakręci kranik. Przy tej chmurze to akurat żaden problem.
Dodatkowo uzależni od siebie dużą grupę potencjalnych userów.
Przy dosyć niskiej cenie za licencję, dla normalnej firmy zarabiającej hajs, to nie jest duży wydatek w porównaniu do np. Solida, któego cena musiała by się zwracać 10 lat w porównaniu do F36.
Sam tak zresztą zrobiłem i poleciłem wdrożyłem u siebie w firmie Fusion.
pzdr
Aż się trzęsę nad swoim Fusion360, bo się nauczyłem kilku rzeczy i przyzwyczaiłem do niego.
Niestety nie mam złudzeń, że darmowo jesteśmy tylko beta-testerami dla Autodesku i rozwód nastąpi prędzej czy później.
Takie rozpasanie jak jest teraz jest nie do uwierzenia, że pełna wersja bez ograniczeń ( no może generative) jest dostępna za darmo.
Obecnie Autodesk ma odwrotnie, za darmo testerów. Często profi. Którzy nie mogą narzekać że kupili i nie działa. Więc zgłaszają a Ad naprawia.
Jak już wyglancuje, to zakręci kranik. Przy tej chmurze to akurat żaden problem.
Dodatkowo uzależni od siebie dużą grupę potencjalnych userów.
Przy dosyć niskiej cenie za licencję, dla normalnej firmy zarabiającej hajs, to nie jest duży wydatek w porównaniu do np. Solida, któego cena musiała by się zwracać 10 lat w porównaniu do F36.
Sam tak zresztą zrobiłem i poleciłem wdrożyłem u siebie w firmie Fusion.
pzdr
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Wot Smerfy - Marudy