Czym równo pociąć taśmę miedzianą
-
KonradRybacki
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)

- Posty w temacie: 2
Czym równo pociąć taśmę miedzianą
Hej,
Potrzebuję z taśmy miedzianej grubości 0,3mm oraz 0,5mm wyciąć równe paski o długości 300mm i szerokości 4mm.
Wszystko ładnie pięknie - trasuję, tnę nożycami i... d... Jasia - cięcie takim narzędziem powoduje, że jedna krawędź lekko się wydłuża, przez co pasek wygina się w banan. Naprostować bez zmiany wymiaru się tego nie da. Zresztą i tak trudno i za dużo roboty. Takich pasków potrzebuję dość dużo. Ręczne cięcie nie jest dla mnie problemem - byleby to było proste (w sensie nie wygięte).
Jakby to ugryźć w warunkach garażowych minimalizując przy okazji straty materiału? Na szybko przychodzi mi do głowy, aby nakleić taśmę na kawałek płyty pilśniowej (takim klejem w sprayu, który mówiąc brzydko zachowuje konsystencję "gluta", przez co łatwo oderwać, ale jednocześnie trzyma - nie mogę sobie przypomnieć nazwy, kupowałem go na zapas dość dawno) i cięcie szlifierką kątową z jak najcieńszą tarczą (od prowadnicy oczywiście)
Co jeszcze - jakieś pomysły?
Potrzebuję z taśmy miedzianej grubości 0,3mm oraz 0,5mm wyciąć równe paski o długości 300mm i szerokości 4mm.
Wszystko ładnie pięknie - trasuję, tnę nożycami i... d... Jasia - cięcie takim narzędziem powoduje, że jedna krawędź lekko się wydłuża, przez co pasek wygina się w banan. Naprostować bez zmiany wymiaru się tego nie da. Zresztą i tak trudno i za dużo roboty. Takich pasków potrzebuję dość dużo. Ręczne cięcie nie jest dla mnie problemem - byleby to było proste (w sensie nie wygięte).
Jakby to ugryźć w warunkach garażowych minimalizując przy okazji straty materiału? Na szybko przychodzi mi do głowy, aby nakleić taśmę na kawałek płyty pilśniowej (takim klejem w sprayu, który mówiąc brzydko zachowuje konsystencję "gluta", przez co łatwo oderwać, ale jednocześnie trzyma - nie mogę sobie przypomnieć nazwy, kupowałem go na zapas dość dawno) i cięcie szlifierką kątową z jak najcieńszą tarczą (od prowadnicy oczywiście)
Co jeszcze - jakieś pomysły?
-
FTW
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 1
Re: Czym równo pociąć taśmę miedzianą
Położyć na desce, z góry przyłożyć coś równego np. listwę, tak żeby dało prowadzenie i spróbować nożem do tapet. Myślę, że da radę na kilka razy, miedź aż taka twarda nie jest.
-
Staszek_Staszek
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

KonradRybacki pisze:Takich pasków potrzebuję dość dużo.
Dość dużo to znaczy ile? 200, 2000 czy więcej?
ilość ma znaczenie dla wyboru techniki cięcia.
-
KonradRybacki
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)

Próbowałem. Niestety nóż się wykrusza (i to taki lepszy). Może jednak za mocno przyciskałem - a może brak "smarowidła"...
Dodane 2 minuty 25 sekundy:
Rząd wielkości zdecydowanie bliższy 100-200.Staszek_Staszek pisze: ↑11 lis 2025, 20:10KonradRybacki pisze:Takich pasków potrzebuję dość dużo.
Dość dużo to znaczy ile? 200, 2000 czy więcej?
ilość ma znaczenie dla wyboru techniki cięcia.
-
Staszek_Staszek

Ja sobie do cięcia pasków zrobiłem stoliczek stalowy na którym kładę kawałek laminatu.KonradRybacki pisze:Rząd wielkości zdecydowanie bliższy 100-200.
Na laminacie układam blachy, przykładam płaskownik metalowy i przyciskam (ściskaczami stolarskimi),
Frezem HSS o grubości ok. 0,5 mm i przeciągam kilkukrotnie wzdłuż płaskownika który robi za linijkę.
Z wyczuciem, zależnie od tego co tnę. Ostatnie przesunięcie delikatnie.
Trzeci albo czwarty pasek powinien już wychodzić dobrze.
Dla miedzi może być też nożyk do tapet, ale trzeba na osełce usunąć ostrze.
Oczywiście olej jest przy tym fajny.
Jeżeli olej roślinny to po robocie należy go wycierać.
We razie problemów jutro coś ewentualnie podpowiem.
-
kamar
- Lider FORUM (min. 2000)

- Kontakt:
Były takie gilotynki fotograficzne. nawet gdzieś mam. Lekki banan to zrobi zawsze ale wymiar powinna trzymać.
-
grg12
- ELITA FORUM (min. 1000)

Paski 250x10x0.5 można kupić (niestety są nieprzyzwoicie drogie).
Co do cięcia - nigdy nie ciąlem tak wąskich pasków ale parę razy rozcinałem blachy 0.5 na pile tarczowej FET proxxona (chciałem żeby zostały płaskie do grawerowania).
Piła z zębami węglikowymi, ustawiona tak żeby minimalnie wystawała ponad blache. Blacha ułożona na sankach własnej konstrukcji, dociśnięta od góry kawałkiem deski, na całej długości cięcia.
Nie brzmi to najlepiej ale działa
Co do cięcia - nigdy nie ciąlem tak wąskich pasków ale parę razy rozcinałem blachy 0.5 na pile tarczowej FET proxxona (chciałem żeby zostały płaskie do grawerowania).
Piła z zębami węglikowymi, ustawiona tak żeby minimalnie wystawała ponad blache. Blacha ułożona na sankach własnej konstrukcji, dociśnięta od góry kawałkiem deski, na całej długości cięcia.
Nie brzmi to najlepiej ale działa
-
RomanJ4

A nożycami krążkowymi na wkrętarce nie pójdzie, np https://alle gro.pl/oferta/adapter-do-ciecia-blachy-na-wkretarke-wiertarke-nozyce-przystawka-koncowka-16974048443 ? Pieniądz niewielki, można spróbować...

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
tristar0

od kiedy to blach miedziana jest za darmo żeby takim g.... nią traktować , przecież to dla pseudo amatorów do blachy cynkowanej 0.5 lub 0,0 nic .RomanJ4 pisze: ↑12 lis 2025, 15:19A nożycami krążkowymi na wkrętarce nie pójdzie, np https://alle gro.pl/oferta/adapter-do-ciecia-blachy-na-wkretarke-wiertarke-nozyce-przystawka-koncowka-16974048443 ? Pieniądz niewielki, można spróbować...
![]()
Dodane 2 minuty 27 sekundy:
już dawno temu wymyślono nożyce gilotynowe ,gdzie zachowany jest wymiar i brak łuku po cieciu .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
Astralny Byt

Hmmm, pociać na drutówce ,Czyli metodą elektroerozyjną ,napewno da sie ale drogo.
zalety - zero odkształcen ,wada -drogo
zalety - zero odkształcen ,wada -drogo