Czym ogrzewacie swój warsztat?

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 48

Re: Czym ogrzewacie swój warsztat?

Post napisał: tristar0 » 15 cze 2022, 13:12

RomanJ4 pisze:Łatwo policzyć, ceny już znane..
zamiast siać memy sprawdź cenę , bo pożartować to można ,nawet zdrowo a do ceny rzeczywistej to się nijak nie ma , ą że znam się na tym wcale to zadzwoniłem do leśniczego i wygląda to tak taki chrust 12 pln m3 ,gałęziówka do 7 cm 26zł m3 , gałęziówka od 7 -15cm 55 zł m3.

Dodane 1 minuta 53 sekundy:
pewnie ceny się różnią w różnych rejonach ale nie sądzę żeby nie opłacało się sprzedać palet a kupować drewno jakie ono by nie było .

Dodane 1 minuta 12 sekundy:
A nawet gdyby to jedna paleta ile ma m3 drewna żeby za tą cenę wrzucać do pieca ?

Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 35

Post napisał: RomanJ4 » 15 cze 2022, 14:59

tristar0 pisze: pożartować to można ,nawet zdrowo a do ceny rzeczywistej to się nijak nie ma

Nie o cenę w memach chodzi... :wink:
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: WZÓR » 15 cze 2022, 15:06

IMPULS3 pisze:
15 cze 2022, 09:36
WZÓR pisze:przed socjalem stoi góra zużytych palet euro.

To lepiej się zainteresuj tym bo w obecnym nurcie bałaganu nie znasz dnia ani godziny kiedy i czego zabraknie. Skoro już doszliśmy do zbierania chrustu to o stare palety moze być całkiem poważny lokalny konflikt. :)
Pewnie afery nie będzie.
Większość z nich są połamane .
Pewnie ktoś się zlitował i darmo oddał aby samemu na PSZOK nie zawozić.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 15 cze 2022, 18:58

RomanJ4 pisze:Nie o cenę w memach chodzi
wiem , pamiętam jeszcze te czasy że ludzie w lasach zbierali chrust ,myślałem że te czasy dawno temu minęły , a chrust to jedno ciekawe po ile będą jesienią szyszki to też kiedyś też zbierano jesienią jak nasiona wypadły , i można by takie sosnowe do pieca na ekogroszek sypać . Tylko kwiaciarnie zaczną ubolewać że stroików nie będzie z czego robić .

Dodane 2 minuty 54 sekundy:
Parę lat temu znajomy przytargał cały worek, bo jego żona robiła jakieś pierdoły z szyszek a potem się rozmyśliła ,jak zapodaliśmy do pieca to paliło się jak drewno polewane benzyną :lol:
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 27

Post napisał: strikexp » 15 cze 2022, 20:43

A nie wydaje Wam się że ten cały cyrk pod tytułem "czym będę palił za pół roku", doskonale odwraca uwagę od istotnych wydarzeń?
Inflacja wcale nie zwalnia, wręcz przeciwnie, rośnie jak na razie.

Dodane 2 minuty 58 sekundy:
tristar0 pisze:
15 cze 2022, 18:58
Parę lat temu znajomy przytargał cały worek, bo jego żona robiła jakieś pierdoły z szyszek a potem się rozmyśliła ,jak zapodaliśmy do pieca to paliło się jak drewno polewane benzyną :lol:
Szyszki chyba zawierają żywicę, a może o kształt chodzi?
W każdym razie ruscy tym palili w samowarach do czasu elektryfikacji. A właściwie do czasu aż im bolszewicy zarekwirowali te samowary :D

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 15 cze 2022, 20:54

strikexp pisze:Inflacja wcale nie zwalnia, wręcz przeciwnie, rośnie jak na razie
Rozmawiając z kontrahentami doszliśmy do wniosku dobrze to już było , a tu słyszę że najniższą krajową chcą podnieść 2 razy od przyszłego roku , czyli król ZuS skoczy o 100% ,mam nadzieje że to tylko gdybanie .

Dodane 1 minuta 46 sekundy:
strikexp pisze:Szyszki chyba zawierają żywicę, a może o kształt chodzi?
co do ryżu nie polemizuje z tobą ale żebyś nie wiedział co w kraju rośnie i czemu się tak dobrze pali , a fuj .

amator7
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4

Post napisał: amator7 » 16 cze 2022, 20:24

strikexp pisze:czym będę palił za pół roku

tego to nawet jackowski nie wie.
sytuacja jest rozwojowa, może będzie trzeba na "wyprawę" do lasu pojechać, a może wstawić jakiś bufor i nocą przeprowadzać recykling opon, a może coś się ustabilizuje i będzie jak było.
niezbadane są ścieżki losów ludzkich ;)
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 16 cze 2022, 23:55

No ludzie będą palić śmieciami, to jest pewne. Szczególnie że nie każdy własny las ma.
Mamy modę na budowanie domów. Mieszczuchy działki kupują. Ale lasu już nie ;)

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 35

Post napisał: RomanJ4 » 17 cze 2022, 00:27

strikexp pisze:No ludzie będą palić śmieciami, to jest pewne.

Tak to jest kiedy zamiast konsekwentnej polityki proekologicznej robi się wielokrotnie ludzi w konia.
Najpierw w połowie '90-tych promowano olej. I kicha, dowalili tyle podatków, że z kwasówek czarny dym poleciał. Potem zachwalali ekogroszek i gaz(w tym autogaz). I też kicha, nie trzeba mówić dlaczego. Znowuż fotowoltaikę, dobrze szło, ludzie brali... otóż kicha, bo dystrybutorzy zamiast inwestować w infrastrukturę żarli zyski, a potem biadolili o niewydolności i lobbowali za ukręceniem łba sprawie. A teraz będą dotować... KOPCIUCHY! :twisted:
I to w wielkości niewystarczającej, bo cóż to są dla wielu gospodarstw 3 tony na zimę/sezon... O ile dostaną... :P

Potem rodzą się takie osobliwości...
https://www.onet.pl/informacje/swiat-oz ... 6,30bc1058
...dopóki pół wiochy nie wytruje przy awarii.. :wink:
pozdrawiam,
Roman

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 17 cze 2022, 00:45

Akurat fotowoltaika to był pic na wodę od początku. Chodziło o zarobek producentów tego wynalazku.
Co do gazu i ekogroszku. A skąd są? Z Rosji? O patrz, wystarczyło tylko kilku ludziom dać w kieszeń i ile kasy do zarobienia.

Co do dotowania to ja powiem inaczej. Podobno cena maksymalna to 1000zł. A co jeśli w danym rejonie to jest poniżej kosztów? Ja nie wiem że na ten PiS głosują stare dziadki. I Ci durnie klaszczą z zachwytu, że będzie jak za PRL który pamiętają. Tzn cena niska a towaru nie ma i ##uj :lol:

Dodane 5 minuty 1 sekunda:
RomanJ4 pisze:
17 cze 2022, 00:27
Potem rodzą się takie osobliwości...
https://www.onet.pl/informacje/swiat-oz ... 6,30bc1058
...dopóki pół wiochy nie wytruje przy awarii.. :wink:
Amoniak jest trujący. Słabo to widzę. Zakazali nieśmiertelnych lodówek z amoniakiem.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”