czy jest taki program?

Oprogramowanie symulacyjne
Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 24 lut 2008, 20:16

Osobiście uważam że 8000 euro za symulator to dużo
A może się mylę :wink:

... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Tagi:

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Piotrjub » 24 lut 2008, 20:37

zależy co masz na myśli.
czy mylisz się że chcą 8 tys EUR ? jeśli w tym sie nie mylisz to w tym drugim przypadku już na pewno się nie mylisz :mrgreen:

csikar
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6

Post napisał: csikar » 27 lut 2008, 17:11

easy2002 pisze:Witam
Skontaktowałem się z przedstawicielem firmy i tak
Symulator trzeba przyznać jest OK :wink: ale cena powala na kolana :???:
Witaj

Ja również skontaktowałem się z przedstawicielem firmy - co moge powiedzieć: cena jest znacznie niższa niz 8 000 EUR.
Moge podać pewne szczegóły, jezeli to nie przekracza regulaminu forumu.
Symulatory są przeznaczone do efektywnego wykorzystywania skomplikowanych obrabiarek. Sama obrabiarka jest wielką inwestycją, o wartości od 60.000 – 600.000 EUR lub więcej. W przypadku symulatora o wartośći 6.000 EUR jego cena wynosi 1-10 % całej inwestycji.
Jezeli firma ma dużo zamówien na obrabiarce - małych serii lub pojedynczych części – spowodu braku programu szkoda zostawić maszynę niewykożystaną - nie wspominając o awarijach spowodowanych niesprawnymi programami.
Można na to również spojrzeć z tej strony: Cena programu wynosi mniej niż roczny koszt jednego pracownika (np. programisty CNC).
Z mojej strony jestem za, ten program dużo mi pomaga w codziennej pracy.

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Piotrjub » 27 lut 2008, 19:42

Niestety nie znam sie na tym i dlatego nie rozumiem tego wszystkiego.
U siebie w pracy rozwiązanie jakie zastosowaliśmy uważam za dużo lepsze.
Sterowanie Fanuc Series Oi-MC używany program CAD-CAM mastercam (co prawda są różne wersje ale ta za 5800USD jest OK) i każdy uczy sie obsługi tego programu generujemy G-kod na sterowanie Fanuc-a i po kłopocie. Rozwiązanie tańsze, prostsze i o takich możliwościach że tylko buźka sie uśmiecha.

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 27 lut 2008, 20:13

Witam
Niestety nie znam sie na tym i dlatego nie rozumiem tego wszystkiego.
To ja postaram się wyjaśnić i troszkę naprostować sprawę
Około 6000 Euro to za symulator do maszyny za 400.000 Euro
csikar pisze:Sama obrabiarka jest wielką inwestycją, o wartości od 60.000 – 600.000 EUR lub więcej.
Tak zgadza się, "Mam" marzy się maszyna na 1.200.000 Euro i tu symulator za 7000 Euro byłby dobrą inwestycją
Ten symulator różni się znacznie od symulacji w takim programie jak MasterCam oczywiście na +
Symulator tej firmy pokazuje całą kinematykę maszyny każdy jej szczegół i elementy samej maszyny co pozwala na dokładną symulację
csikar pisze:Cena programu wynosi mniej niż roczny koszt jednego pracownika (np. programisty CNC).

Ale bez przesady to co jak kupię symulator to programista jest nie potrzebny można zatrudnić gościa z pod budki z piwem i programy będą się sypały :neutral:
troszkę powagi :wink:
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

ducag
Posty w temacie: 2

Post napisał: ducag » 16 kwie 2008, 22:12

csikar pisze:
ishi2 pisze:Staram się zaglądać tak często jak tylko mogę na forum
ishi2 pisze:Staram się zaglądać tak często jak tylko mogę na forum
Chciałbym Państwu zwrócić uwagi na stronę

http://www.novuminfo.hu/index_pl.htm

Ja jestem uytkownikiem 2 takich symulatorów, i jestem z nich bardzo zadowolony. Mogę podać więcej szczegolów na poprzedne pytania w tym temacie.
Sciągnąłem Demo, i -przyznaje, bardzo mi się spodobała koncepcja tego symulatora. Także programuję Sinumerik 840C, jak dotąd wiele z tego Demo skorzystałem. Pan jest Węgrem. Czy istnieje możliwość obejrzenia tego symulatora u Was, na miejscu - jak przy jego pomocy pracujecie??? z doświadczenia wiem, ze producenci softwarów robią niezłe pokazy, a ważne ukryte szczegóły lub ograniczenia ujawniają się zwykle już po zakupie. Oczywiscie mam zamiar też skontaktować się z producentem tego softwaru...

csikar
Posty w temacie: 6

Post napisał: csikar » 17 kwie 2008, 14:12

ducag pisze:
Sciągnąłem Demo, i -przyznaje, bardzo mi się spodobała koncepcja tego symulatora.
To jest nieywzkły pomysł, ale nie ma sprawy. Rozmawiałem z kierownictwiem, przecież Polak-Węgier dwa bratanki (...) Proszę jedynie sontaktować się z nami odpowiednio wcześniej. Jeżeli chodzi o producenta tego softwaru, na razie nie mają przedstawiciela w Polsce, ale wiem z pewnego źródła, że będą na Mach-Tool w czerwcu w Poznaniu, tam mozna zadać im więcej pytań.

ducag
Posty w temacie: 2

Post napisał: ducag » 17 kwie 2008, 22:01

To dobra wiadomość. Mam zamiar sorzystac z tej możliwości. A jeśli chodzi o Poznań, to wybiram sie tam z calą ekipa.

leszek dubienko
Posty w temacie: 1

witam!!!!

Post napisał: leszek dubienko » 21 maja 2008, 15:25

witam serdecznie doświadczonych kolegow;] moja przygoda z maszynami cnc sie wlasnie zaczęla.jestem na kursie w dąbrowie górniczej oraz mam juz zainstalowany symulator polecany na tym forum[cnc simulator] i wlasnie w zwiazku z tym mam pytanko:
jak to ugryżć? tzn jak zaczac pisanie na tym symulatorze?nie moge wstawić zadnych wartosci x y oraz z.?
jak nie wiesz co zrobic-zatrzymaj sie i pomyśl...

domino-mch
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: domino-mch » 24 maja 2008, 23:17

Polecam również symulator Predator CNC Editor. Z tego programu korzystam na uczelni.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Oprogramowanie symulacyjne”