czy jest opcja przesuniecia narzedzia wykanczajacego?

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
ofna
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 18 maja 2017, 18:43
Lokalizacja: ilawa

czy jest opcja przesuniecia narzedzia wykanczajacego?

#1

Post napisał: ofna » 18 maja 2017, 18:53

witam
przeszukalem forum i nie znalazlem odpowiedzi. Buduje tokarke cnc do drewna, chce uzyc 2 narzedzi zgrubnego i wykanczajacego. Wykanczajace zamontowane bedzie 100mm za zgrubnym. Czy jest opcja w Mach aby wykanczajce podazalo ta sama sciezka co wstepne ale ze 100mm opoznieniem?



Tagi:

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1381
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#2

Post napisał: k-m-r1 » 18 maja 2017, 19:18

Da sie i nie da
Jeśli ogarnie to jakie CAM to spoko ale to PLN + PLN + PLN
Z palca można pisać proste odcinki i dzielić tak by pokrywały sie końce wektorów i G-kodu dla tool1 i tool2

Męczyłem coś takiego i Mach3 nie dał rady.
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl

Awatar użytkownika

Azazel-75
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 89
Rejestracja: 31 sie 2007, 13:46
Lokalizacja: Kosmos

#3

Post napisał: Azazel-75 » 18 maja 2017, 19:56

Wystarczy ustawić offset pracy i wywołać w programie.
Są rzeczy na ziemi które się fizjonomom nie śniły.
Ferdek Kiepski.


Autor tematu
ofna
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 18 maja 2017, 18:43
Lokalizacja: ilawa

#4

Post napisał: ofna » 18 maja 2017, 20:36

ok, dzieki. poniewaz do tokarki bede wykorzystywal 2-3osie, pomyslalem o przypisaniu narzedzia zgrubnego do X a wykanczajacego do czwartej np. Y. obie osie beda poruszaly sie ta sama sciezka tyle ze Y z 100mm offsetem. Ma to sens?

Awatar użytkownika

Azazel-75
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 89
Rejestracja: 31 sie 2007, 13:46
Lokalizacja: Kosmos

#5

Post napisał: Azazel-75 » 18 maja 2017, 20:40

Można i tak ale moim zdaniem to już kombinowanie. Przesuniesz z jakiegoś powodu drugie narzędzie i albo pisanie nowego programu albo i tak użycie offsetu. Mylę się.
Są rzeczy na ziemi które się fizjonomom nie śniły.
Ferdek Kiepski.


Autor tematu
ofna
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 18 maja 2017, 18:43
Lokalizacja: ilawa

#6

Post napisał: ofna » 18 maja 2017, 20:57

sorry, ale nie bardzo znam Mach, jezeli steruje jedna osia to offset dotyczy tej osi(narzedzia) wiec jak to wykorzystac do moich potrzeb?

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1381
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#7

Post napisał: k-m-r1 » 18 maja 2017, 21:02

A sie rozpędziłem. wywnioskowałem że za 1 przejściem toczysz na 2 narzędzia z przesunięciem 100mm :D
Najpierw sprawdź w jakich osiach dla Tokarki można ustawić przesuniecie narzędzia.


Obrazek
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl

Awatar użytkownika

Azazel-75
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 89
Rejestracja: 31 sie 2007, 13:46
Lokalizacja: Kosmos

#8

Post napisał: Azazel-75 » 18 maja 2017, 21:08

W offsecie zmienisz koordynaty pracy czyli wszystkie osie. Przykładowo masz 4 narzędzia na planie krzyża odsunięte od środka o 100 mm. Środek to X0 Y0.
Offsety:
1. x-100 y0
2. x0 y-100
3. x100 y0
4. x 0 y100
Oczywiście przy założeniu że wszystkie narzędzia mają tą samą średnicę i długość.

Sorki ja o frezarce Ty o tokarce ale bajzel.
Ale zasada taka sama.
Ostatnio zmieniony 18 maja 2017, 21:12 przez Azazel-75, łącznie zmieniany 1 raz.
Są rzeczy na ziemi które się fizjonomom nie śniły.
Ferdek Kiepski.


Autor tematu
ofna
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 18 maja 2017, 18:43
Lokalizacja: ilawa

#9

Post napisał: ofna » 18 maja 2017, 21:10

dokladnie tak, jedno przejscie, pracuja 2 narzedzia z przesunieciem. Prosze zerknac na to video:

Awatar użytkownika

Azazel-75
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 89
Rejestracja: 31 sie 2007, 13:46
Lokalizacja: Kosmos

#10

Post napisał: Azazel-75 » 18 maja 2017, 21:32

No to kolego są 3 osie. Obróbka za 1 przejściem czyli większa kasa na maszynę i CAM'a albo większe przy nim kombinowanie. Teoretycznie da się zrobić ale trzeba nad tym pomyśleć. Na początek zrobił bym to na dwa przejścia i w międzyczasie kombinował. Myślę że gdyby się nad tym dłużej zastanowić można znaleźć rozwiązanie.
Są rzeczy na ziemi które się fizjonomom nie śniły.
Ferdek Kiepski.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”