Czujnik wysokości narzędzia

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
ziomal155
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 8
Rejestracja: 05 kwie 2005, 14:49
Lokalizacja: ?Ăłd?

Czujnik wysokości narzędzia

#1

Post napisał: ziomal155 » 15 lip 2020, 21:21

Witam
Przeprowadzałem klientowi frezarkę chińską przerobioną na PikoCNC. Był tam czujnik narzędzia nie podłączony. Podłączyłem pod IN4, działa jako wejście, ale niestety nic nie mogę znaleźć jak to skonfigurować, gdzie ustawić do którego wejścia jest podłączony czujnik. Jak ustawić działanie itp. Jest dokument o Ustawianiu osi Z, ale tam nie ma nic o podłączeniu czujnika(softwarowym)




potek74
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 67
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Re: Czujnik wysokości narzędzia

#2

Post napisał: potek74 » 16 lip 2020, 23:10

Witam
Dałeś radę podłączyć czy nie, jak nie to daj znać jutro porobię zrzuty ekranu jak ja poustawiałem u siebie i ci wrzucę na twój post.


Autor tematu
ziomal155
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 8
Rejestracja: 05 kwie 2005, 14:49
Lokalizacja: ?Ăłd?

Re: Czujnik wysokości narzędzia

#3

Post napisał: ziomal155 » 17 lip 2020, 00:02

potek74 pisze:
16 lip 2020, 23:10
Witam
Dałeś radę podłączyć czy nie, jak nie to daj znać jutro porobię zrzuty ekranu jak ja poustawiałem u siebie i ci wrzucę na twój post.
Witam
Nie dałem rady, nawet nie wiem jak się za to zabrać. Fizycznie podłączyłem, działa program widzi wejście. Niestety nie widzę opcji do konfiguracji tego wejścia, przeszukałem ustawienia i tą konfigurację PLC i nic nie znalazłem. Szkoda że to podobno fajny soft ale nie posiada instrukcji :/


potek74
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 67
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Re: Czujnik wysokości narzędzia

#4

Post napisał: potek74 » 17 lip 2020, 00:11

Jutro późnym wieczorem podeślę ci zrzuty ekranu jak ja to zrobiłem.Trochę się namęczyłem ale u mnie działa.
Pozdrowienia


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1568
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Czujnik wysokości narzędzia

#5

Post napisał: RobWan » 17 lip 2020, 10:31

ziomal155 pisze:nie wiem jak się za to zabrać.

Nie używam sondy, ale...
Musisz dodać makro*, które obsłuży sondę (sonda może być zamontowana zamiast narzędzia) Makra są w katalogu Piko. Są tam różne makra dla sondy, w zależności co chcesz mierzyć.
We wcześniejszych wersjach Piko (np. 441) jest więcej makr.
W 500 jest makro do do pomiaru długości narzędzia (TM).

Robert

*
Ustawienia---Interfejs--Makra


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 236
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: Czujnik wysokości narzędzia

#6

Post napisał: bartekn86 » 17 lip 2020, 15:46

Do czujnika wysokości narzędzia nie trzeba żadnego makra, wystarcza trzy linijki w plc. przypisanie markera (rejestru czy jeden dziad wie jak to sie poprawnie nazywa) probe do któregoś wejścia


#NAME_I x = czujnik_narzedzia
<< IN czujnik_narzedzia
>> probe

za x ładujesz numerek wejscia w kontrolerze gdzie czujnik masz podłączony
tak powinno to potem działać - czujnik wlasnej produkcji

Robert: makro do sondy pomiarowej materiału to by trzeba do autora pisać zeby to poprawił na cos natywnego w programie bo głowicę pomiarową już buduję :-)


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1568
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Czujnik wysokości narzędzia

#7

Post napisał: RobWan » 17 lip 2020, 17:15

bartekn86 pisze:Do czujnika wysokości narzędzia nie trzeba żadnego makra

Nie wiem dlaczego założyłem, że sondę będzie używał.

Robert


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 236
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: Czujnik wysokości narzędzia

#8

Post napisał: bartekn86 » 17 lip 2020, 18:12

RobWan pisze:
17 lip 2020, 17:15
bartekn86 pisze:Do czujnika wysokości narzędzia nie trzeba żadnego makra

Nie wiem dlaczego założyłem, że sondę będzie używał.

Robert
to tam ważne nie jest ;p;p;p trzeba pomyslec co z tym natywnym okreslaniem rozmiaru i polozenia materialu glowicą ;p trza bedzie autora pomęczyc ;p


potek74
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 67
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Re: Czujnik wysokości narzędzia

#9

Post napisał: potek74 » 17 lip 2020, 22:42

Witam
Poniżej wklejam jak to jest u mnie zrzuty ekranu, PLC i ustawień kontrolera.
Jakby co to pytaj jak umiem pomogę.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 236
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: Czujnik wysokości narzędzia

#10

Post napisał: bartekn86 » 18 lip 2020, 08:52

daj zdjęcie z zakładki kontrolki, być może dopisałeś te linijki nie w tym miejscu gdzie trzeba
Wybierając z "góry" listy funkcji plc odnossz się gdzieś na dół - jak u góry nie masz którejś opcji aktywnej to odpowiadający temu dół będzie ignorowany.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”