Czujnik Prędkości Dopplera
Czujnik prędkości, odległości mikrofalowy
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
Czujnik Prędkości Dopplera
Witam
Mam pewien problem i może ktoś naprowadzi i pomoże a i może sam skorzysta.
Opiszę problem:
Wyjazd z posesji bez widoczności. Znacie to i zwykle te lustra pomagają, tu nie. Problemem jest to, że wyjazd jest za górką a dokładnie za starym nasypem kolejowym. Lustro - za zgodą dyrekcji dróg - nie pomaga. Raz: pomimo ograniczenia prędkości ludzie prują bo nieważkość mogą odczuć. Nie mają szans na hamowanie bo ich wyrzuca w górę. Z palpitacją serca wyjeżdżam stamtąd. Po zmroku szukam świateł pojazdu nadjeżdżającego, w dzień bywa, że gaszę silnik i uchylam okno aby usłyszeć pojazd nadjeżdżający.
Szukam czujnika, układu, który zasygnalizuje mi nadjeżdżający pojazd. Do dyspozycji mam słup elektryczny na którym mogę zawiesić ustrojstwo. Problemem jest to, że większość czujników ruchu ma zasięg ok 15m a tu potrzeba 50+. Nie chcę też 10000PLN wydawać.
Krótko: muszę wykryć samochód poruszający się z prędkością 40+km/h z odległości 50+m. Sygnalizacja to dla mnie wystarczy kilka diód. Zasilanie itp to sobie poradzę
Mam pewien problem i może ktoś naprowadzi i pomoże a i może sam skorzysta.
Opiszę problem:
Wyjazd z posesji bez widoczności. Znacie to i zwykle te lustra pomagają, tu nie. Problemem jest to, że wyjazd jest za górką a dokładnie za starym nasypem kolejowym. Lustro - za zgodą dyrekcji dróg - nie pomaga. Raz: pomimo ograniczenia prędkości ludzie prują bo nieważkość mogą odczuć. Nie mają szans na hamowanie bo ich wyrzuca w górę. Z palpitacją serca wyjeżdżam stamtąd. Po zmroku szukam świateł pojazdu nadjeżdżającego, w dzień bywa, że gaszę silnik i uchylam okno aby usłyszeć pojazd nadjeżdżający.
Szukam czujnika, układu, który zasygnalizuje mi nadjeżdżający pojazd. Do dyspozycji mam słup elektryczny na którym mogę zawiesić ustrojstwo. Problemem jest to, że większość czujników ruchu ma zasięg ok 15m a tu potrzeba 50+. Nie chcę też 10000PLN wydawać.
Krótko: muszę wykryć samochód poruszający się z prędkością 40+km/h z odległości 50+m. Sygnalizacja to dla mnie wystarczy kilka diód. Zasilanie itp to sobie poradzę
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Re: Czujnik Prędkości Dopplera
Nie wiem jakie masz umiejętności jeśli chodzi o projektowanie elektroniki i programowanie.
Ja bym użył laserowego czujnika odległości, ot pierwszy lepszy:
https://pl.aliexpress.com/item/10050059 ... XPEALw_wcB
Do tego jakieś tani moduł arduino i kawałek prostego programu.
Umiesz programować?
To będzie bardzo prosty program, jeśli nie potrafisz to taki programik nawet bocik ci napisze.
Chyba, że chcesz to załatwić zupełnie bez programowania, to będzie trudniej.
Ewentualnie jakaś bramka optyczna aby wykryć że coś jedzie albo 2 bramki aby wykryć z jaką prędkością.
Ale to bardziej kłopotliwe, bo trzeba zrobić instalację przy drodze a to za chwile może ktoś zauważyć i zniszczyć.
Ja bym użył laserowego czujnika odległości, ot pierwszy lepszy:
https://pl.aliexpress.com/item/10050059 ... XPEALw_wcB
Do tego jakieś tani moduł arduino i kawałek prostego programu.
Umiesz programować?
To będzie bardzo prosty program, jeśli nie potrafisz to taki programik nawet bocik ci napisze.
Chyba, że chcesz to załatwić zupełnie bez programowania, to będzie trudniej.
Ewentualnie jakaś bramka optyczna aby wykryć że coś jedzie albo 2 bramki aby wykryć z jaką prędkością.
Ale to bardziej kłopotliwe, bo trzeba zrobić instalację przy drodze a to za chwile może ktoś zauważyć i zniszczyć.
-
Jestem elektronikiem ale starej daty, z programowaniem ...tak sobie. Od bidy wejdę w Arduino.
Bramki nie wchodzą w grę bo po prostu ktoś zniszczy a i na instalację czegokolwiek w pasie drogowym trzeba mieć pozwolenie. Tak, na te lustra trzeba mieć pozwolenie o czym wiele osób nie wie. Laser ma pewne wady przynajmniej dla mnie. Znalazłem czujnik wstępnie idealny ale ... dosyć nowy i ze skromną dokumentacją Hi-Link LD2451. No i wykorzystywałbym 5% jego możliwości bo interesuje mnie tylko detekcja obiektu poruszającego się no powiedzmy 30km/h w wiązce najlepiej jak najwęższej tj 20-40st. A słup do mojej dyspozycji jest poza pasem drogowym (ok 5m) i właściwie jest prywatny tj zapłacony przez nas i na naszej ziemi.
Bramki nie wchodzą w grę bo po prostu ktoś zniszczy a i na instalację czegokolwiek w pasie drogowym trzeba mieć pozwolenie. Tak, na te lustra trzeba mieć pozwolenie o czym wiele osób nie wie. Laser ma pewne wady przynajmniej dla mnie. Znalazłem czujnik wstępnie idealny ale ... dosyć nowy i ze skromną dokumentacją Hi-Link LD2451. No i wykorzystywałbym 5% jego możliwości bo interesuje mnie tylko detekcja obiektu poruszającego się no powiedzmy 30km/h w wiązce najlepiej jak najwęższej tj 20-40st. A słup do mojej dyspozycji jest poza pasem drogowym (ok 5m) i właściwie jest prywatny tj zapłacony przez nas i na naszej ziemi.
-
- Posty w temacie: 5
Panie.... tu żadne czujniki a po prostu kamera z przesyłem obrazu nawet na telefon. Do dronów są takie. Minus takiego rozwiązania to spore zapotrzebowanie na energię, więc przydałaby się opcja wzbudzania/usypiania dla oszczędności baterii.
Ewentualnie w sporej odległości można użyć czujnika z barierą. Jak przejedzie samochód to wyśle ostrzeżenie. Wtedy zaczekasz 2 minuty i wiesz że nic nie wyskoczy przez następne 30 sekund. Tylko tu już trochę skomplikowane żeby to zrobić.
Ewentualnie wziąć sprey w nocy i namalować coś co spowolni wariatów
Ewentualnie w sporej odległości można użyć czujnika z barierą. Jak przejedzie samochód to wyśle ostrzeżenie. Wtedy zaczekasz 2 minuty i wiesz że nic nie wyskoczy przez następne 30 sekund. Tylko tu już trochę skomplikowane żeby to zrobić.
Ewentualnie wziąć sprey w nocy i namalować coś co spowolni wariatów

-
żadne bramki nie wchodzą w grę. To jest koniec miejscowości i nie ma jak ich zainstalować a właściwie w miesiąc zostaną zniszczone. Dodatkowo "na trasie" są krzaki. Dodatkowo ja tam nie mieszkam i instalacja kamery WiFi byłaby kłopotliwa. Za dużo osób tam wjeżdża. Kamera nie zda egzaminu. No nic, coś poszukam samemu ale liczyłem, że ktoś się zetknął a na elektrodzie nie chcę zamieszczać tematu.
-
Moim zdaniem kombinujesz z rozwiązaniem które jest trudne technicznie. Ty chcesz użyć czegoś jak radar. Bo taki zwykły czujnik odległości to działa przeważnie w oparciu o ultradźwięki. Z dużej odległości potrzebowałbyś ich znacznie silniejszych i lepszego sensora. Tu już stosuje się radar jeśli obiekt jest metalowy. Ale czy można coś takiego kupić za małe pieniądze to nie wiem.
-
Jest jeszcze opcja porównywania kolejnych klatek z kamery.
Ponieważ nie musi się to odbywać specjalnie szybko, więc procesor w rodzaju ESP32 w zupełności wystarczy.
Tutaj jest przykład
Niestety, ani z filmu, ani z opisu (obejrzyj w YouTube), nie wynika jak to można zrobić, a jedynie że się da...
Ponieważ nie musi się to odbywać specjalnie szybko, więc procesor w rodzaju ESP32 w zupełności wystarczy.
Tutaj jest przykład
Niestety, ani z filmu, ani z opisu (obejrzyj w YouTube), nie wynika jak to można zrobić, a jedynie że się da...
-
Może nie opisałem wszystkiego dokładnie. To jest koniec miejscowości. Ostatnia posesja. Bramki itp odpadają z marszu bo nie ma gdzie ich zainstalować a właściwie to zostaną zniszczone w miesiąc. Było kiedyś lustro ale to z racji ukształtowania terenu nie spełniało roli i zresztą też zniszczyli. Ciekawostka jest taka, że młodzież współczesna na korytarzu w pociągu nie może jechać bo delicatne takie ale wygiąć znak drogowy fi 60mm nie ma problemu.
Dobra: tam są krzaki, które mogę teoretycznie wyciąć bo to stare tory kolejowe wojskowe. Przejęła to gmina. Radar 24GHz Dopplera kilka problemów by mi załatwił. Pamiętajcie: to nie tylko ja użytkuję i wszyscy mają mieć aplikację na telefon?
Dobra: tam są krzaki, które mogę teoretycznie wyciąć bo to stare tory kolejowe wojskowe. Przejęła to gmina. Radar 24GHz Dopplera kilka problemów by mi załatwił. Pamiętajcie: to nie tylko ja użytkuję i wszyscy mają mieć aplikację na telefon?
-
A na taki radar 24 GHz to nie trzeba pozwolenia?
Mógłbyś użyć detektora Dopplera ultradzwiękowego. I wcale nie trzeba do niego dużej mocy nadawania.
Powtórzę specjalnie dla strikexp: chodzi o taki wykorzystujący efekt Dopplera. A nie taki co wysyła krótkie impulsy i mierzy czas ich powrotu.
Mógłbyś użyć detektora Dopplera ultradzwiękowego. I wcale nie trzeba do niego dużej mocy nadawania.
Powtórzę specjalnie dla strikexp: chodzi o taki wykorzystujący efekt Dopplera. A nie taki co wysyła krótkie impulsy i mierzy czas ich powrotu.