Czujnik do pomiaru odległości

Pomiar odległości ok 200mm z dokładnością ok 0,5mm

Rozmowy dotyczące budowy, działania i naprawy urządzeń automatyki przemysłowej

Autor tematu
Davidn
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 05 kwie 2018, 21:01

Czujnik do pomiaru odległości

#1

Post napisał: Davidn » 05 kwie 2018, 21:21

Witam.
Kolega planuje zrobić krawędziarkę i chciał żebym mu pomógł w automatyce.
Mam do Was pytanie odnośnie czujnika pomiaru odległości. Nóż będzie pracował w zakresie ok 150mm-200mm i chciałbym na tym dystansie mierzyć odległość z dokładnością 0,5mm i przekazywać tą informację do PLC (najlepiej sygnałem 4-20mA) i wyświetlać na panelu HMI. Zastanawiałem się co zastosować w cenie do ok 1000zł. Myślałem nad czujnikami laserowymi tylko znalazłem takie od 1400 w górę. Zastanawiałem się też nad czujnikiem liniowym drogi.
Co byście doradzili w budżecie do 1000zł.
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy bliskość silnika krokowego może zakłócać sygnał napięciowy np 0-10V
Pozdrawiam




rdarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 963
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Czujnik do pomiaru odległości

#2

Post napisał: rdarek » 05 kwie 2018, 21:40

Davidn pisze:
05 kwie 2018, 21:21
Mam do Was pytanie odnośnie czujnika pomiaru odległości. Nóż będzie pracował w zakresie ok 150mm-200mm i chciałbym na tym dystansie mierzyć odległość z dokładnością 0,5mm i ..... np 0-10V
Może coś z linkowych np. tego typu https://pl.aliexpress.com/item/400mm-St ... autifyAB=0
to tylko luźny przykład


Autor tematu
Davidn
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 05 kwie 2018, 21:01

Re: Czujnik do pomiaru odległości

#3

Post napisał: Davidn » 05 kwie 2018, 22:38

Czyli uważasz, że linkowe będą odpowiednie do tego zastosowania?
Nigdy nic z nimi nie robiłem. To działa tak, że mamy zakres i on jest przeskalowany na 4-20mA i wyciągniecie linki pokazuje dana odległość?
Przeszkadza coś jak będzie w większości czasu wyciągnięta? Jak podczas przerwy nóż będzie w górnej pozycji czyli np na 150mm?


KarolpogodA
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 6
Rejestracja: 09 maja 2017, 21:50
Lokalizacja: Stalowa
Kontakt:

Re: Czujnik do pomiaru odległości

#4

Post napisał: KarolpogodA » 15 maja 2018, 10:30

W teorii można zastosować czujnik laserowy ifm lub sick. Co jakiś czas montuje w maszynach i działają ok.
Falowniki - sklep - serwis - wsparcie techniczne


mineque
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 101
Rejestracja: 12 wrz 2010, 01:59
Lokalizacja: Południe

Re: Czujnik do pomiaru odległości

#5

Post napisał: mineque » 15 maja 2018, 14:03

A liniał zamocowany do zderzaka?

Awatar użytkownika

kwarc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 658
Rejestracja: 06 sty 2007, 18:13
Lokalizacja: Mgławica Andromedy

Re: Czujnik do pomiaru odległości

#6

Post napisał: kwarc » 15 maja 2018, 16:51

Jeśli nie chcesz nic kombinować tylko kupić coś gotowego to jest kilka opcji .
1- Listwa magnetyczna + głowica , tak zwany liniał magnetyczny otwarty .Są dostępne listwy magnetyczne i
głowice z różną rozdzielczością i w zasadzie to bym polecił .Są na tym też punkty referencyjne co jest bardzo ważne .
2-Enkodery obrotowe napędzane linką .
Bez problemu powinno zmieścić sie to w twoim budżecie .
----------------
PS fota z neta takiego liniału magnetycznego
Obrazek

Awatar użytkownika

kwarc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 658
Rejestracja: 06 sty 2007, 18:13
Lokalizacja: Mgławica Andromedy

Re: Czujnik do pomiaru odległości

#7

Post napisał: kwarc » 17 maja 2018, 13:28

W sumie mam podobną potrzebe z tym iż oczekuje rozdzielczości 0,001mm , sama dokladność np.na 1 metr 0,1mm mi wystarczy i już zdecydowałem sie właŚnie na liniał magnetyczny ,tani nie jest ale to ze względu na tą wysoką rozdzielczość 0,001mm + punkty referencyjne .Jestem na etapie zamawiania .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Automatyka przemysłowa”