Czujnik do pomiaru odległości

Pomiar odległości ok 200mm z dokładnością ok 0,5mm

Rozmowy dotyczące budowy, działania i naprawy urządzeń automatyki przemysłowej

Autor tematu
Davidn
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 05 kwie 2018, 20:01

Czujnik do pomiaru odległości

#1

Post napisał: Davidn » 05 kwie 2018, 20:21

Witam.
Kolega planuje zrobić krawędziarkę i chciał żebym mu pomógł w automatyce.
Mam do Was pytanie odnośnie czujnika pomiaru odległości. Nóż będzie pracował w zakresie ok 150mm-200mm i chciałbym na tym dystansie mierzyć odległość z dokładnością 0,5mm i przekazywać tą informację do PLC (najlepiej sygnałem 4-20mA) i wyświetlać na panelu HMI. Zastanawiałem się co zastosować w cenie do ok 1000zł. Myślałem nad czujnikami laserowymi tylko znalazłem takie od 1400 w górę. Zastanawiałem się też nad czujnikiem liniowym drogi.
Co byście doradzili w budżecie do 1000zł.
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy bliskość silnika krokowego może zakłócać sygnał napięciowy np 0-10V
Pozdrawiam




rdarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 808
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Czujnik do pomiaru odległości

#2

Post napisał: rdarek » 05 kwie 2018, 20:40

Davidn pisze:
05 kwie 2018, 20:21
Mam do Was pytanie odnośnie czujnika pomiaru odległości. Nóż będzie pracował w zakresie ok 150mm-200mm i chciałbym na tym dystansie mierzyć odległość z dokładnością 0,5mm i ..... np 0-10V
Może coś z linkowych np. tego typu https://pl.aliexpress.com/item/400mm-St ... autifyAB=0
to tylko luźny przykład


Autor tematu
Davidn
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 05 kwie 2018, 20:01

Re: Czujnik do pomiaru odległości

#3

Post napisał: Davidn » 05 kwie 2018, 21:38

Czyli uważasz, że linkowe będą odpowiednie do tego zastosowania?
Nigdy nic z nimi nie robiłem. To działa tak, że mamy zakres i on jest przeskalowany na 4-20mA i wyciągniecie linki pokazuje dana odległość?
Przeszkadza coś jak będzie w większości czasu wyciągnięta? Jak podczas przerwy nóż będzie w górnej pozycji czyli np na 150mm?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Automatyka przemysłowa”