Czujnik długości narzędzia

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
kamil1986
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 316
Rejestracja: 10 cze 2007, 15:09
Lokalizacja: Ostrów

Czujnik długości narzędzia

#1

Post napisał: kamil1986 » 05 paź 2015, 20:53

Witam potrzebuję pomocy w rozszyfrowaniu płytki do czujnika długości narzędzia chciałbym zbudować czujnik długości narzędzia w oparciu o płytkę jak na zdjęciu poniżej jako że elektronik ze mnie trochę słaby czy ktoś mógłby mi pomóc w rozrysowaniu schematu do takiej płytki. Miałem gdzieś płytkę od czujnika firmy kimla ale mi się zawieruszyła płytka działa na takiej zasadzie że od spodu są trzy punkty na okręgu płytki które zwiera stalowy krążek, w momencie jak frez dotyka czoła czujnika krążek zostaję odepchnięty od płytki i rozwiera te trzy punkty i na wyjściu pojawia się 24v.

Link do zdjęcia płytki bo coś wstawianie zdjęć nie działa.
https://www.google.pl/search?q=czujnik+ ... UqD9ENM%3A



Tagi:


marand68
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 82
Rejestracja: 22 sty 2009, 23:07
Lokalizacja: Wrocław

#2

Post napisał: marand68 » 05 paź 2015, 21:26

Ten czujnik to nie taka wielka filozofia. Nie wiem jaki jest schemat tego ze zdjęcia ale ja kiedyś wykonałem taki jak w załączniku i działa do dzisiaj.

PS. Kondensatory nie opisane ale mają po 100nF
Załączniki
Czujnik_wys_narz.pdf
(55.4 KiB) Pobrany 213 razy


Autor tematu
kamil1986
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 316
Rejestracja: 10 cze 2007, 15:09
Lokalizacja: Ostrów

#3

Post napisał: kamil1986 » 05 paź 2015, 21:31

Tranzystory obojętnie jakie NPN?


marand68
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 82
Rejestracja: 22 sty 2009, 23:07
Lokalizacja: Wrocław

#4

Post napisał: marand68 » 05 paź 2015, 21:34

Tak, typ w tym przypadku nie ma wielkiego znaczenia. Ważne aby wytrzymały napięcie zasilania. W tym przypadku 24V.


Autor tematu
kamil1986
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 316
Rejestracja: 10 cze 2007, 15:09
Lokalizacja: Ostrów

#5

Post napisał: kamil1986 » 05 paź 2015, 21:43

Tak ale według twojego schematu wynika że po zwarciu punktów na wyjściu pojawi się napięcie 24V w moim przypadku muszę zastosować PNP. Dzięki za pomoc bardzo mi pomogłeś.


marand68
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 82
Rejestracja: 22 sty 2009, 23:07
Lokalizacja: Wrocław

#6

Post napisał: marand68 » 05 paź 2015, 21:52

To nie tak działa jak myślisz.
W pozycji "normalnej" wszystkie kulki zwierają bazy tranzystorów do masy co powoduje, że na wyjściu jest jedynka logiczna czyli 24V. Jeżeli czujnik zadziała i którakolwiek kulka przestanie zwierać bazę do masy zacznie przewodzić jej tranzystor i na wyjściu pojawi się zero logiczne.
Jeśli potrzebujesz mieć zanegowany sygnał do sterowania to daj jeszcze jeden tranzystor na wyjściu.


Autor tematu
kamil1986
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 316
Rejestracja: 10 cze 2007, 15:09
Lokalizacja: Ostrów

#7

Post napisał: kamil1986 » 05 paź 2015, 22:05

W sumie w machu mogę to ustawić jak mi pasuję.


amnon
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 312
Rejestracja: 04 mar 2007, 20:36
Lokalizacja: Polska

#8

Post napisał: amnon » 05 paź 2015, 22:13

Witam,

A po co tak kombinujesz, ja mam np sam mini wyłącznik bez jakiejkolwiek elektroniki i działa idelanie. Po dotknięciu narzędzia ma zewrzeć obwód i to wszystko. Może być tylko sama stalowa płytka.

Pozdrawiam
Amnon

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”