czujnik ciśnienia i temperatury

Dyskusje na tematy związane z przygotowywaniem form.

Autor tematu
Wektorynka
Stały bywalec (min. 45)
Stały bywalec (min. 45)
Posty w temacie: 2
Posty: 51
Rejestracja: 02 paź 2008, 10:56
Lokalizacja: zDolnego Śląska

czujnik ciśnienia i temperatury

#1

Post napisał: Wektorynka » 03 gru 2017, 22:46

Cześć, poszukuję czujnika, który będę mógł w kręcić we wnętrzu gnieździe) formy, za pomocą którego sczytam parametry przebiegu procesu (temperatura i ciśnienie).
Nie wiem jak działają profesjonalne rozwiązania (zależy mi na stosunkowo tanim). Wymyśliłem, że mogę to zrobić na 3 sposoby:

1. Zakupić gotowy czujnik z całą elektroniką, która zapisze mi to np na przenośny dysk, dane wrzucę do excela i wyrysuję sobie wykres przebiegu procesu
2. Czujnik z adapterem USB, a resztę ogarnę jakimś sprytnym programem
3. Sam czujnik a resztę ogarnę z pomocą jakiegoś fachowca od Arduino itp.

Czujnik musi pracować w temperaturze otoczenia do 200stC i podawać mi parametry dla temperatur 20-250stC oraz ciśnień w zakresie 50-300BAR

Czy ktoś ma może namiary na podobne urządzenie albo pomysł na wykonanie/zaadoptowanie czegoś?




Robert_K
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 1
Posty: 89
Rejestracja: 15 sie 2017, 07:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: czujnik ciśnienia i temperatury

#2

Post napisał: Robert_K » 04 gru 2017, 00:05

A może prościej byłoby kupić rejestrator dwu- lub więcej kanałowy i na jedno wejście dajesz normalnie PT100 albo jakąś termoparę, a na drugie dajesz czujnik ciśnienia (na przykład na wejście 0-10V - są rejestratory również z takim wejściem). Wtedy wykresy są rysowane na taśmie papierowej w czasie rzeczywistym (o ile dobrze kojarzę to coś pokroju Lumela KE8) , lub (jeśli kupisz droższy rejestrator) możesz to spiąć bezpośrednio z kompem po LANie (np. Lumel KD7).

Pozdrawiam.


Autor tematu
Wektorynka
Stały bywalec (min. 45)
Stały bywalec (min. 45)
Posty w temacie: 2
Posty: 51
Rejestracja: 02 paź 2008, 10:56
Lokalizacja: zDolnego Śląska

Re: czujnik ciśnienia i temperatury

#3

Post napisał: Wektorynka » 05 gru 2017, 11:30

Racja! Szczególnie, że rejestrator właściwie mam. Muszę tylko czujnik 2w1 odszukać, z podaną charakterystyką.

dzięki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wytwarzanie Form”